Jump to content

Recommended Posts

Posted

Działa , z  autopsji jak łowiłem multikami . Hamulec twardo , tak aby szpulka się nie obracała , kciuk mocno przycisnięty do szpulki ....

Posted (edited)

Dziła z plecionka, zylka i fluorocarbonem - oczywiscie nie ma 100% skutecznosci ale bardzo czesto pomaga.  Stosuje to od paru lat i jest git :)

Wazne jest tylko aby nie szaprac sie z linka i nie zakleszczac bardziej.

Edited by meme174
Posted

Dziła z plecionka, zylka i fluorocarbonem - oczywiscie nie ma 100% skutecznosci ale bardzo czesto pomaga.  Stosuje to od paru lat i jest git :)

Wazne jest tylko aby nie szaprac sie z linka i nie zakleszczac bardziej.

Znaczy musze jeszcze poćwiczyć ;) , jak spróbowałem tej metody ( z plecionką ) to tak mi się to pozaciskało że trzeba było się dłuuuugo uspokajać :D , może rzeczywiście niepotrzebnie szarpałem się z linką ?

• Like 1
Posted

Tzw okrągłe i gładkie, w dodatku grube, nawet działa. Im bardziej spłaszczone i "chropowate" i cieńsze tym gorzej. Jak linka wbita jest w zwój, np po forsownym holu i potem zrobi się broda to najczęściej nic nie pomoże. 

• 4 weeks later...
Posted

Sprawdziłem ten sposób na plecionce 40lb i pomogło.

Ale nie szarpałem się z linką tylko od razu tym sposobem zacząłem odzyskiwać linkę.

Polecam :)

• 3 weeks later...
Guest Drac
Posted

Przy następnej brodzie spróbuj jeszcze rozluźnić linkę poplątaną na szpuli, w miejscu gdzie trzyma i blokuje oddawanie linki.

Poluzuj, trzymaj szpulę mocno kciukiem i ciągnij linkę /w stronę szczytówki - zgodnie z 'oddawaniem linki podczas wyrzutu/.

I tak kilka razy: luzowanie i próba odzyskiwania linki z jednoczesnym trzymaniem szpuli.

System i główna myśl ta sama, tyle że bez kręcenia korbą.

U mnie 2x się udało, choć również na grubej lince.

Powodzenia!

Posted

Witam powiem tek byłem drugi raz z castem i przez to ze trzymałem szpuli kciukiem robiły się piękne brody ;) mistrzostwo świata pozatym dwa slajderki poszły jak z procy ;) hehe. Ale tak jak napisałeś przy cienkiej plecionce jak nie puszcza za æierwszy razem trzeba na szpuli ryszc brode i dalej parent dziala .

Odnosnie casta po walce ze sprzetem jestem na TAK .

Pozdrawiam Seba.

Posted (edited)

Działa z plecionką jak najbardziej nie ma brody której nie da się usunąć :) Czasami trzeba jeszcze poszarpać palcami plecione na szpuli żeby zluzować tu i tam... Codziennie jak łowię, a zależy mi dłuższych rzutach  mam kilka splątań :)

Edited by darkonis
Posted

Z fluo działa zdecydowanie lepiej jak pletką. Przy plecionce preferuję jednak wyszarpanie w newralgicznych miejscach na szpuli i wychodzi gładko.

Jak kolega wyżej napisał brody robią się wtedy, gdy próbuje się żyłować rzuty.

• Like 1
  • 3 weeks later...
Posted

Gdzies widzialem, jak brode rozplatuja szydelkiem, plus ten patent.Zaraz, po pieciu miesiacach, ide na rybyPatent znam, uzywalem ,czasami dziala.Zobacze co z tym szydelkiem, mysle ze pomoze. Szydelko, jak ktos nie wie co to jest, zapytac sie zony ,tesciowej

Guest Drac
Posted

Zamiast szydełka można kotwicy użyć /dla poluzowania plecionki/ lub bardziej komfortowo główki jigowej, najlepiej z zagiętym grotem.

...ale to oczywista ;)

Posted

wyszarpanie w newralgicznych miejscach na szpuli i wychodzi gładko.

Nie zdarzyło mi się, żeby ten sposób zawiódł.

A jak już chcemy coś do pomocy to bezpieczniej użyć wykałaczki  :P