yglo Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 Panowie, a z plecionka tez to dziala? Baitcaster How To: Trick For Clearing Backlashes: 2
gulf Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 Działa , z autopsji jak łowiłem multikami . Hamulec twardo , tak aby szpulka się nie obracała , kciuk mocno przycisnięty do szpulki ....
ezehiel Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 Plećka mocno się zakleszcza i nie zawsze to pomaga, ale przy mniejszych brodach idzie ok.
coma Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 Mnie ten sposób wiele razy wybawił z opresji. A na multikach mam tylko plećki.
Meme Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 (edited) Dziła z plecionka, zylka i fluorocarbonem - oczywiscie nie ma 100% skutecznosci ale bardzo czesto pomaga. Stosuje to od paru lat i jest git Wazne jest tylko aby nie szaprac sie z linka i nie zakleszczac bardziej. Edited March 31, 2015 by meme174
kefaspirit Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 U mnie skuteczność tego patentu określił bym na 8-9/10 przypadków gniazda
Little Wing Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 Dziła z plecionka, zylka i fluorocarbonem - oczywiscie nie ma 100% skutecznosci ale bardzo czesto pomaga. Stosuje to od paru lat i jest git Wazne jest tylko aby nie szaprac sie z linka i nie zakleszczac bardziej.Znaczy musze jeszcze poćwiczyć , jak spróbowałem tej metody ( z plecionką ) to tak mi się to pozaciskało że trzeba było się dłuuuugo uspokajać , może rzeczywiście niepotrzebnie szarpałem się z linką ? 1
BazyL Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 działa, czym cieńsza plecionka, tym gorzej niestety
Little Wing Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 trenuj trenuj akurat ten element wolał bym ćwiczyć jak naj rzadziej
Pickerel Posted April 1, 2015 Posted April 1, 2015 Super sprawa. Będę musiał wypróbować przy najbliższej okazji, a taka na pewno będzie.
Krzysiek_W Posted April 1, 2015 Posted April 1, 2015 Tzw okrągłe i gładkie, w dodatku grube, nawet działa. Im bardziej spłaszczone i "chropowate" i cieńsze tym gorzej. Jak linka wbita jest w zwój, np po forsownym holu i potem zrobi się broda to najczęściej nic nie pomoże.
Guest Drac Posted April 23, 2015 Posted April 23, 2015 Sprawdziłem ten sposób na plecionce 40lb i pomogło.Ale nie szarpałem się z linką tylko od razu tym sposobem zacząłem odzyskiwać linkę.Polecam
kolo807 Posted May 9, 2015 Posted May 9, 2015 Patent przydatny tylko jak koledzy pisali wczesniej im cieniej tym gorzej, ja swoja linke urwalem.
Guest Drac Posted May 9, 2015 Posted May 9, 2015 Przy następnej brodzie spróbuj jeszcze rozluźnić linkę poplątaną na szpuli, w miejscu gdzie trzyma i blokuje oddawanie linki.Poluzuj, trzymaj szpulę mocno kciukiem i ciągnij linkę /w stronę szczytówki - zgodnie z 'oddawaniem linki podczas wyrzutu/.I tak kilka razy: luzowanie i próba odzyskiwania linki z jednoczesnym trzymaniem szpuli.System i główna myśl ta sama, tyle że bez kręcenia korbą.U mnie 2x się udało, choć również na grubej lince.Powodzenia!
kolo807 Posted May 10, 2015 Posted May 10, 2015 Witam powiem tek byłem drugi raz z castem i przez to ze trzymałem szpuli kciukiem robiły się piękne brody mistrzostwo świata pozatym dwa slajderki poszły jak z procy hehe. Ale tak jak napisałeś przy cienkiej plecionce jak nie puszcza za æierwszy razem trzeba na szpuli ryszc brode i dalej parent dziala .Odnosnie casta po walce ze sprzetem jestem na TAK .Pozdrawiam Seba.
darkonis Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 (edited) Działa z plecionką jak najbardziej nie ma brody której nie da się usunąć Czasami trzeba jeszcze poszarpać palcami plecione na szpuli żeby zluzować tu i tam... Codziennie jak łowię, a zależy mi dłuższych rzutach mam kilka splątań Edited May 11, 2015 by darkonis
Tomek88 Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 Z fluo działa zdecydowanie lepiej jak pletką. Przy plecionce preferuję jednak wyszarpanie w newralgicznych miejscach na szpuli i wychodzi gładko.Jak kolega wyżej napisał brody robią się wtedy, gdy próbuje się żyłować rzuty. 1
adam 13 Posted June 1, 2015 Posted June 1, 2015 Gdzies widzialem, jak brode rozplatuja szydelkiem, plus ten patent.Zaraz, po pieciu miesiacach, ide na rybyPatent znam, uzywalem ,czasami dziala.Zobacze co z tym szydelkiem, mysle ze pomoze. Szydelko, jak ktos nie wie co to jest, zapytac sie zony ,tesciowej
Guest Drac Posted June 1, 2015 Posted June 1, 2015 Zamiast szydełka można kotwicy użyć /dla poluzowania plecionki/ lub bardziej komfortowo główki jigowej, najlepiej z zagiętym grotem....ale to oczywista
Jammaey Posted June 1, 2015 Posted June 1, 2015 wyszarpanie w newralgicznych miejscach na szpuli i wychodzi gładko. Nie zdarzyło mi się, żeby ten sposób zawiódł.A jak już chcemy coś do pomocy to bezpieczniej użyć wykałaczki
Recommended Posts