godski Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 (edited) Miałem dosmarować moje Aero Ci4+ 4000 (jak wieść gminna niesie wszystkie Shimano od nowości są suche jak pieprz)Obudowa nie wskazywała na to co zastanę w środku. Zwykłe przetłoczenia na obudowie jak w młynkach z normalnie (na dole) położonym wormie.Zaskoczyło jeszcze zastosowanie mechanizmu spowolnienia posuwu szpuli (podwójne kółeczko). Po rozkręceniu wyszło szydło z worka. Wormshaft jest umiejscowiony na górze tak jak w Stelli 2014.Czyli nowe Aero przecierało szlak. Pojawiło sie przecież na rynku wcześniej. Teraz słowo o słynnej suchości. Nie zauważyłem. Nic nie trzeba było dosmarowywać. W przeciwieństwie np. do Twinka SW 2009. Przy okazji kilka uwag dla potencjalnych nabywców. - oś główna wykonana prawdopodobnie z takiego materiału jak w Stelce 98. Żółtawa. - koło główne malutkie. Nie wróży to dobrze. Na zdjęciu porównanie z TPSW4000 - szpulka o dużej średnicy rzeczywiście pozwala na dalsze rzuty. Po przesiadce trzeba się przyzwyczaić. Szczególnie przy rzutach pod trzciny. Na zdjęciu poniżej porównanie do Biomka 4000 2011 - zdjęcia ukazujące położenie worma i smarowanie Edited March 31, 2015 by godski 2
Profil_Nieaktywny Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 Dobry motyw przed nami się nic nie ukryje
godski Posted March 31, 2015 Author Posted March 31, 2015 W fotel mnie wbiło jak to zobaczyłem. Spodziewałbyś się? Na schemacie ciężko to dostrzec. Najlepszy myk z tym przetłoczeniem na dole. Do czego to ma słuzyć?I wszystkie nowe Aero tak mają. Model podstawowy Aero 4000FA z trzema łożychami, mo Aero Ci4+4000FA z pięcioma i topowy w rodzinie Aero Ci4+ ARC 4000 z sześcioma.
Pendergrast Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 W podstawowy model Aero 4000FA dwa łożyska powinno się dorzucić spokojnie, a może i trzecie się wciśnie zamiast tulejki worma.
godski Posted March 31, 2015 Author Posted March 31, 2015 W podstawowy model Aero 4000FA dwa łożyska powinno się dorzucić spokojnie, a może i trzecie się wciśnie zamiast tulejki worma.Wybierałem pomiedzy 3 modelami z rodziny. Podstawowy odpadł. Waga ale przede wszytkim brak łożyska w rolce. W podstawowy wpakujesz 3 łożycha. Dwa mało istotne do knoba i jedno na prawą stronę. A może i czwarte w tyłek worma. Spróbuję. Szybka operacja. Nie trzeba młynka rozkręcać.
Pendergrast Posted March 31, 2015 Posted March 31, 2015 W model podstawowy w rolkę też powinno wejść bez problemu.
godski Posted March 31, 2015 Author Posted March 31, 2015 W model podstawowy w rolkę też powinno wejść bez problemu.Przyjrzałem się schematom i faktycznie. Wygląda na to, że w miejsce tulejki można wstawić łożycho bez zbędnego kombinowania.Zdziwiony jestem bo w starszych konstrukcjach nie było to mozliwe. Trzeba było całe ramię dokładać.
hornet1975 Posted April 1, 2015 Posted April 1, 2015 witam mam podstawową wersje dokładałem łożysko po prawej stronie korby i do rolki.
Recommended Posts