Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hi,

po dwóch latach tyrania rozebrałem Curado żeby go wyczyścić i nasmarować.

Mam pytanie dotyczące tych dwóch jakby filcowych elementów zwanych drag washer. Instrukcje zaleca nałożyć na nie Shomano Drag Grease. Pytanie sprowadza się do tego czy to jest jakiś specjalny smar czy też mogę użyć standardowego smaru (akurat używam smaru Penn-a). Jakoś nie jestem przekonany do nakładania smaru na hamulec.

Z góry dzięki.

Opublikowano

ja swoje zawsze bardzo dokladnie czyszcze i jak sa juz suche i widze, ze nadaja sie do dalszego uzytku, to je lekko smaruje, jezeli sie nadaja tylko do wymiany, to oczywiscie wymieniam

bez odpowiedniego smarowania hamulec nie bedzie pracowal plynnie

Opublikowano

@tomaszek,

po dwóch latach intensywnego użytkowania warto podkładki cierne wymienić na nowe. są to groszowe sprawy, a dobry hamulec to zawsze podstawa. zakup sobie komplet carbonexu do swego curado ze:

http://www.smoothdrag.com/

podkładki warto lekko posmarować wskazanym przez Ciebie smarem bądź bardzo polecanym na amerykańskich forach smarem

cal`s universal reel & star drag grease

jeżeli jesteś zainteresowany to mam opakowanie

shimano star drag gresae do odsprzedania.

pozdrówka!

Opublikowano

Ty masz Curado D ?

Poniżej fotka z mojego E7 201..u góry orginalne podkładki z nówki multika poniżej smoooth drag.

Polecali mi smar właśnie jakiś za 7$ chyba do podkładek ale nie brałem, carbontexy wyszły mnie 9$ :D

.

post-1130-1348914574,3402_thumb.jpg

Opublikowano

dzięki @Bezel - wszyscy będą teraz wiedzieć jak wyglądają podkładki. bardzo pouczające. powiedz czy musiałeś rozłożyć młynek ażeby tu zabłyszczeć :unsure:

pozdrówka

Opublikowano

Nie rozumiem kompletnie spinki z Twojej strony. Kolega chcial po prostu pomoc, a ze rozlozyl nowy multik - to juz jego sprawa. Jak inni rozkladaja multiki zeby zrobic zdjecia na glowna strone to jakos nikt nic nie mowi.

Dziwne podejscie do sprawy.

Pozdrawiam

Tomek

Opublikowano

Nie zainwestowałem jeszcze w Carbontexy, więc może nie wiem, co tracę...

W każdym razie standardowe podkładki po wyczyszczeniu 'smaruję' w ten sposób, że na kawałek szmatki nakładam trochę smaru (takiego jak i na przekładnię) i wcieram, aby się lekko błyszczały. W zupełności mi się to sprawdza.