gabriel_d Posted April 5, 2015 Posted April 5, 2015 Witam wszystkich. Jestem tu nowy i dlatego na początek chciałbym się przywitać. Od paru dni jestem posiadaczem mojej pierwszej echosondy Humminbrid Piranha max 15. Zdaję sobie sprawę że to tzw. "podstawowy model",ale od czegoś trzeba zacząć. Póki co to trenuję "na sucho" i nasuwają mi się pierwsze pytania. - przetwornik posiada dwa stożki 20 i 60 stopni - czy można ręcznie przełaczać się nimi,czy to komputer będzie decydował za mnie ? - drugie pytanie dotyczy obrazu dna - są cztery możliwości : ID STRUKTURY , CZARNE DNO , BIAŁA LINIA DNA i INVERSE (Odwrotnie) ,które ustawienie wybrać aby dokładniej zobrazować strukturę dna,jego twardność,roślinność na dnie itd. Proszę o podpowiedzi,bo przed pierwszym wypłynięciem chciałbym mieć choć odrobinę wiedzy na ten temat. Pozdrawiam.
michal7709 Posted April 5, 2015 Posted April 5, 2015 Cześć ja mam model 160 i z tego co wiem to nie ma możliwości sterowania stożkami .Ogólnie ustawiam id ryb na pojedyncze sztuki biała linia dna i min głębokość aby śrubą nie zawadzić .Jak mi się coś przypomni napisze we wtorek.Pozdrawiam.
gabriel_d Posted April 5, 2015 Author Posted April 5, 2015 Dzięki za odpowiedź,z tego co wiem piranha max 160 ma takie same parametry.Ja przetwornik będę miał zamocowany na sztycy i też właśnie nie wiem w którym miejscu go przykręcić - czy do burty po środku łodzi,czy do pawęży obok silnika elektrycznego ?Jak będziesz mógł to napisz coś jeszcze na temat tej echosondy bo jestem ciekawy.Pozdrawiam.
gooral Posted April 5, 2015 Posted April 5, 2015 Nie jestem pewien ale mi sie wydaje ze pracuja oba naraz. Ja ustawiam na biala linie wtedy jak jest twarde dno to ponizej echa dna pokazuje biala linie. Nie wiem jak dziala id struktury.
gabriel_d Posted April 5, 2015 Author Posted April 5, 2015 No to jesteś drugą osobą która używa białą linię.W/g instrukcji Id struktury działa tak - cytuje "słabe odbicia sygnału występują na ekranie jako obszary jaśniejsze,natomiast silne odbicia jako obszary ciemne.W ten sposób silne sygnały są doskonale widoczne na ekranie" Ale mi najbardziej zależy na waszej opini dlatego dzięki za odpowiedź.
prezes77 Posted April 5, 2015 Posted April 5, 2015 W standardzie pływasz na 20 , po przez włączenie "fish id " uruchamia sie szerszy stożek 60 i pływasz na dwóch."Podwójny Stożek Sygnału (Dual Beam)PiranhaMax 160 i Piranhamax 170 używają podwójnego stożka sygnału o częstotli-wościach pracy 200 kHz/83 kHz i kątach pokrycia 20/60 stopni. Technologia DualBeam wyświetla informacje nt. ukształtowania dna z wąskiego stożka 20 stopni i jednocześnie pokazuje ryby znalezione w szerokim stożku 60 stopni (gdy jestwłączona funkcja Fish ID+)." Powinno CI pomóc
gabriel_d Posted April 5, 2015 Author Posted April 5, 2015 Na próbę ustawiłem w symulatorzę BIAŁĄ LINIĘ podpowiecie jak mam interpretować ten obraz ?
gabriel_d Posted April 5, 2015 Author Posted April 5, 2015 Dzięki prezes77 za wyczerpującą odpowiedź.
gabriel_d Posted April 12, 2015 Author Posted April 12, 2015 Witam ponownie.Mam jeszcze takie pytanie - co daje regulacja prędkości przesuwu ekranu ?I jak to wygląda technicznie - czy długość lini dna widocznej na ekranie to są np. 3metry dna które widzi stożek ?
Recommended Posts