Jump to content

Recommended Posts

Posted

Rzuciłem okiem i nie znalazłem sławetnego zapisu "opuszczania i podnoszenia przynęty w sposób ciągły" czyżby dopuścili łowienie wertykalne ?

• Like 1
Posted

Tego zapisu nie ma już w obecnej wersji (ktoś na to zwracał uwagę tu na forum), w zw. z tym 'wertykal' jest dozwolony wg mnie.

• Like 1
Posted

Zniknęło również łowienie na żywą przynętę tylko z zakotwiczonej łodzi czyli teraz "kwokacze" będą mogli legalnie kwokać z żywcem

Posted (edited)

Mnie martwi zapis o zakazie kotwiczenia łodzi w szlaku. gdzie kotwiczyć np na Wiśle jak tam jest szlak i..... łachy piachu? Wiem, że jest to wynikiem przepisów żeglugowych ale teraz o kotwiczenie na szlaku będzie mógł się czepić nie tylko pan Policjant czy IŻŚ ale nawet SSR czy PSR

Podoba mi się za to troll w odległości 50m od innych wędkujących.

Edited by paawelek83
Posted

taaa już się doczytałem, że w zasadach wędkowania w OMPZW jest "zakaz połowu na żywą i martwą rybę z niezakotwiczonej łodzi"

Posted

RAPR jest ogólny dla wszystkich okręgów co nie oznacza że określony okręg nie może przecież wprowadzić ponad regulaminowych ograniczeń na swoich wodach. Sporo pozmieniali i raczej z większą szkodą dla spławikowców.

Posted

Dwadzieścia kilka lat czytam to gówno ...........i nadal bez zmian...praktycznie.

Posted (edited)

Nie chce mi się przedzierać przez to "cuś". Ale obowiązujące przepisy należy znać jakie by one nie były. Czy dla spiningisty są istotne zmiany? Czy ktoś mógłby je wyłuszczyć?  

Wiem, leń  :P .

Edited by godski
Posted

Nie chce mi się przedzierać przez to "cuś". Ale obowiązujące przepisy należy znać jakie by one nie były. Czy dla spiningisty są istotne zmiany? Czy ktoś mógłby je wyłuszczyć?  

Wiem, leń  :P .

Nie ma zmian tak znaczących by je wytłuszczać, na spokojnie warto jednak sobie przejrzeć co wejdzie i będzie obowiązywało za niecały rok.

Posted

Niezmiennie zachowawczy jest ten "nowy" regulamin . Stagnacja trwa , więc członek związkowy nie bedzie narażony na żadne obrzydłe zmiany w swoich obyczajach . Idąc w parze z boskimi porozumieniami - mamy constans - czyli gwarancję równi pochyłej ..  :)   

• Like 1
Posted

Po wchłonięciu lektury nie skakałem pod sufit naiwnie rozczarowując się tak jakby można było spodziewać się nie wiadomo czego po pzw ;)

Plik niestety już usunięty, ale skorzystałem z kopii zapasowej, którą google nieraz lubi robić do html'a i przekonwertowałem do pdf'u jakby ktoś chciał skorzystać.

Rapr_2016.pdf

Posted

kiedy bedzie zapis w RAPR odnosnie odległosci na jaką karpiarze mogą wywozić zestaw ;) ?

nigdy...  doprawdy epickie jest siedzenie na łodzi na środku zbiornika i słuchanie z daleka dochodzącego krzyku ... ,,halooo paniieee .... zestawy.... "

• Like 3
Posted

U mnie na zalewie karpiarze z bożej łaski zarzucają jeden z jednego brzegu pod drugi, a ten pod drugim pod nogi temu pierwszemu. Ale wiadomo przecież, że im dalej zarzucić, tym większe ryby łapiesz... 

• Like 1
Posted

Karpiarze jak karpiarze, najlepsi są sumiarze z plecionkami 80lb i zestawami wywiezionymi "pod drugi brzeg".

• Like 3
Posted

Nie wiem czy zauwazyliście zmianę wymiaru ochronnego węgorza do 60cm.

Jako ciekawostka dla osób łowiących z łodzi jest także zmiana w stosunku do obecnego RAPR zniknął zapis "zakazujący łowienia ryb ze sprzętu pływającego w porze nocnej w jeziorach i zbiornikach zaporowych".

Fani nocnego Sandacza na Zegrzu i nie tylko będą zadowoleni:)