RokiFishBoa Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 (edited) Witam, na własną rękę buduję ze sklejki podłogę w pontonie typu Elling 270. Oryginalnie producent zapewnił namiastkę podłogi dodając do zestawu trzy deski. Są one mocowane ze sobą specjalną chyba skórzaną osłonką. Zastanawiam się jak zabezpieczyć ponton przed uszkodzeniem ze strony sklejki. Co nałożyć na sklejkę, żeby się idealnie dopasowało i było praktyczne. Zastanawiam się nad spiłowaniem rantów sklejki do tępego skosa (rys.). Chciałem wówczas listwę zabezpieczającą zrobić ze zwykłej starej dętki. Chodzi mi po głowie również pomysł z otuliną rurki do instalacji. Jednakże jej grubość na pierwszy rzut oka wydaje się przeszkodą. Zamieszczam rysunek, który nieco zobrazuje moje rozterki. Może ktoś zna jakieś pewne sprawdzone rozwiązanie? Pozdrawiam serdecznie Edited April 7, 2015 by SPIDERLING84
Niedzielny Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 (edited) Są dostępne specjalne listwy pcv na krawędzie płyt MDF. Może coś takiego warto spróbować i wkleić ją na klej montażowy? Nie wiem tylko na jakie grubości płyt są dostępne. Edited April 7, 2015 by Żbiku 1
Dawidos Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 Może to rozmiary są różne tylko poszukać http://www.sorba.pl/Katalog-lato/Osprzet-zeglarski/Do-lodzi-wedkarskich/Odbojnica-profil-do-lodzi-WL-57-listwa-odbojowa.html
RokiFishBoa Posted April 7, 2015 Author Posted April 7, 2015 Ok, tylko czy nie sądzicie, że warto spiłować krawędź do mniejszej średnicy, żeby lepiej układał się w szczelinie "podłoga-burta"? Ma to sens? Ta odbojnica to ciekawy pomysł...
Brambor Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 (edited) A po co zabezpieczać sklejkę ( rant ) ?, ja użytkuję ponton z podłogą ze sklejki i nic się nie przeciera. Aha nie masz listwy aluminiowej usztywniającej podłogę ? To zrób ranty na pół okrągło i obklej grubą folią, wyjdzie najtaniej. Edited April 7, 2015 by Brambor
RokiFishBoa Posted April 7, 2015 Author Posted April 7, 2015 Nie mam tej listwy. Podłoga będzie w dwóch częściach - więc nawet nie potrzebuję usztywnień dodatkowych. Mówisz, że wystarczy to zrobić w ten sposób? Nie potrzeba elastycznego tworzywa między sklejką a pontonem?
Brambor Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 (edited) Ja mam Oriona 10, ale mam listwy usztywniające podłogę i dmuchany kil który usztywnia całość, czyli podłoga siedzi sztywno. Może zastosować taką gumę 2mm 120cm x 10cm = 4,50zł http://allegro.pl/mata-guma-2mm-ogolnego-przeznacz-1szt-1-2m-x-0-1m-i5206853237.html Albo 1mm http://allegro.pl/mata-guma-plyta-gladka-ogolneg0-przeznaczenia-1-mm-i5206853104.html Właśnie taką gumą oblepiłem ten trójkąt dziobowy podłogi, tylko dlatego bo tam mam mocowaną rolkę kotwiczną. Edited April 7, 2015 by Brambor 1
RokiFishBoa Posted April 7, 2015 Author Posted April 7, 2015 Czyli generalnie mogę zastąpić tworzywo z linku zwykłą dętką (?). Niemniej ta guma interesuje mnie do kilku innych patentów w tym pontonie.
Brambor Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 (edited) Tylko podłoga jest prosta a dętka pół okrągła i nie wiem jak Ci się będzie układać jak będziesz podklejał. A tą gumą z linku wyżej ładnie podkleisz z jednej strony i czymś ciężkim przydusisz do wyschnięcia kleju, potem odwracasz i druga strona. Edited April 7, 2015 by Brambor
RokiFishBoa Posted April 7, 2015 Author Posted April 7, 2015 Masz rację. To w sumie wyjdą grosze. Pójdę w to. Dzięki wielkie za odpowiedzi, pozdrawiam.
Brambor Posted April 7, 2015 Posted April 7, 2015 Myślę tak 3cm + 1cm + 3cm na podklejenie = 7cm x 120cm długość i teraz sobie musisz obliczyć ile potrzebujesz tej gumy.
Recommended Posts