Paweł Bugajski Posted April 8, 2015 Posted April 8, 2015 Kolegów mieszkających w okolicach Poznania serdecznie zapraszam na łąkowe muchowe ćwiczenia rzutowe. Dzień coraz dłuższy, tak więc na kawałku przydomowej trawy możemy sprawdzić " jak co lata." Chętnie podpatrzę Wasze rzutowe sposoby, oblookam zestawy, a oferuję kawę, herbatę i dach nad głową gdyby lało. Mieszkam w okolicach Swarzędza w odległości 18 km od centrum Poznania. pawelbugajski@onet.eu 602795804(preferowane sms-y),oraz priv. pozdrawiam - Paweł 11
Jozi Posted April 8, 2015 Posted April 8, 2015 Szkoda, że bliżej nie mieszkasz, wykonać kilka rzutów , napić lampkę Jacka Danielsa- samo życie . 1
lukomat Posted April 8, 2015 Posted April 8, 2015 Swietna inicjatywa! Mam nadzieje, ze zbierze sie mocna grupa. 1
Paweł Bugajski Posted April 8, 2015 Author Posted April 8, 2015 Szkoda, że bliżej nie mieszkasz, wykonać kilka rzutów , napić lampkę Jacka Danielsa- samo życie .Bieszczady, fakt trochę daleko, ale jeśli Jack wpadnie z Tobą to i pokój gościnny się znajdzie Luko - Ty masz jeszcze dalej, więc...Glenfiddich
lukomat Posted April 8, 2015 Posted April 8, 2015 Najblizsza planowana wizyta w PL przypada w wakacje. Udalo mi sie wykrecic od wyjazdu w kwietniu. Zona sama musiala leciec, a ja z chlopakami "z ciezkim sercem" zostalismy i codziennie mieszamy wode naprzemiennie za pstragiem i lososiem 1
Paweł Bugajski Posted September 14, 2015 Author Posted September 14, 2015 Hej!Paru kolegów pomachało, doświadczenia częściowo zebrane W ostatnią sobotę próbowaliśmy z kolegą kilkanaście kijów z różnymi linkami.Jestem pod wrażeniem gładkości SA GPX. Bezgłośnie pomyka przez przelotki.Testerzy Yellowstone wiedzą co dobre.Wędzisko Loop opti też przebadane...Kilka moich linek okazało się już mocno zużytymi i wykryto komisyjnie pęknięcia powłoki. Wydatki czuję, wydatki... Całkiem dobrze latała linka Cortland Ghost nr 8 z intermedialnym końcem .Na zdjęciach z budżetowym Rossem wt 8 o niespotykanej wręcz krótkości - długości 7'11 stopy, którego od kilku sezonów używam na szczupaki.Nawet klejonce nie daliśmy spokoju! Ktoś po przeczytaniu pierwszego wpisu chętny?Zapraszam. 14
wojciiech Posted September 15, 2015 Posted September 15, 2015 Paweł, fajny plac treningowy!Czy po SA GPX faktycznie czuć, ze jest przeciążona o pół klasy, tak jak pisze producent? Myśle, ze mogłaby pomoc w walce z moim szybkim kijem. 1
remek Posted September 15, 2015 Posted September 15, 2015 Paweł, piękna inicjatywa. W kolejnym roku będzie spotkanie j.pl w okolicach Poznania więc fajnie gdybyś przyjechał i zrobił jakiś warsztat. klasa! 1
Jano Posted September 15, 2015 Posted September 15, 2015 Paweł, piękna inicjatywa. W kolejnym roku będzie spotkanie j.pl w okolicach Poznania więc fajnie gdybyś przyjechał i zrobił jakiś warsztat. klasa!Remku, gdzie, gdzie...?
Paweł Bugajski Posted September 15, 2015 Author Posted September 15, 2015 Paweł, fajny plac treningowy!Czy po SA GPX faktycznie czuć, ze jest przeciążona o pół klasy, tak jak pisze producent? Nie wyczuwam przeciążeń o pół klasy, szczególnie trudno to ocenić po suchym treningu. Gdy kupię i pomacham dłużej może będę mógł coś powiedzieć.Jedno jednak zwraca uwagę, a mianowicie gładkość,śliskość tej linki.Gdy leży na ziemi to po ostatnim wymachu znika szybko w przelotkach. 1
remek Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 Remku, gdzie, gdzie...? Wstępnie z @tofikiem rozmawiamy. Jeszcze nie ustalone.
Andrzej Stanek Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 Nie wyczuwam przeciążeń o pół klasy, szczególnie trudno to ocenić po suchym treningu. Gdy kupię i pomacham dłużej może będę mógł coś powiedzieć.Jedno jednak zwraca uwagę, a mianowicie gładkość,śliskość tej linki.Gdy leży na ziemi to po ostatnim wymachu znika szybko w przelotkach. I to jest cenna uwaga, przymierzam się do WF-3-F ma być do kija #2 8'6" CTS Vintage. Mam WT2 TT i mały niedosyt, dopiero przy długim sznurze działa jakbym sobie życzył. Zefirek i koniec bajki...
wojciiech Posted September 16, 2015 Posted September 16, 2015 Nie wyczuwam przeciążeń o pół klasy, szczególnie trudno to ocenić po suchym treningu. Gdy kupię i pomacham dłużej może będę mógł coś powiedzieć.Jedno jednak zwraca uwagę, a mianowicie gładkość,śliskość tej linki.Gdy leży na ziemi to po ostatnim wymachu znika szybko w przelotkach. Dzięki, chyba już wiem co znajdę pod choinką w tym roku
Jozi Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 Dzięki, chyba już wiem co znajdę pod choinką w tym roku A byłeś grzeczny?J ak Mikołaj rózgę przyniesie to co?
Marszal Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 A byłeś grzeczny?J ak Mikołaj rózgę przyniesie to co?Ja bym chętnie przyjął rózgę, np taką, na której stoi pod lakierem Winston. 1
wojciiech Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 Marszal dobrze prawi, jak dla mnie moze być i Vision na ruzdze, zaspokoi to moje marzenia. A w tym roku byłem wyjątkowo grzeczny i pilny, także chyba coś się znajdzie za tegoroczne sukcesy(szkoda tylko, że to sukcesy nie związane z wędkarstwem). 2
Paweł Bugajski Posted November 6, 2016 Author Posted November 6, 2016 Podebrane z fb.Zwracam uwage jak rzucajcy wpycha linke w przelotki przy rzucie w tył i jak energicznie pociaga ja przy rzucie w przód.Fajnie to tu widać i można naśladować gdy sie chce!!! :)Gdy trzeba daleko to włsnie TAK! 4
Paweł Bugajski Posted December 4, 2016 Author Posted December 4, 2016 Hej!Dziś z żonką Beatą gościliśmy rodzinę Państwa Szalejów w naszej chatce, co na jerkbaitowy jezyk przekłada się na - rzucalismy z Marszałem na mojej łączce różnymi wędziskami, a Panie omawiały ważne kobiece sprawy...Sage Method 6/9 , Xi3 sage 7/9, oraz...Winston LT 9/6.Różne linki, doskonalenie double h. ocena miekkosci linek w temperaturze ok. 1-2 stopni...Bardzo pouczajace ćwiczenia w wyniku ktorych zauroczony jestem LT Mariusza i pojawiająca się refleksja- ćwiczmy rzuty na łące, nad rzeką szkoda tracić na to czas!Mariusz łapie double h. i rzuty sa coraz lepsze!!!Odrzut w tył i dopchnięcie linki?Przećwiczone!Zapraszam kolejnych kolegów... 2
Janusz Wałaszewski Posted December 4, 2016 Posted December 4, 2016 Chętnie bym się pisał na takie szkolenie, ale przyjdzie chyba poczekać do wiosny ... 1
Marszal Posted December 5, 2016 Posted December 5, 2016 (edited) Hej!Dziś z żonką Beatą gościliśmy rodzinę Państwa Szalejów w naszej chatce, co na jerkbaitowy jezyk przekłada się na - rzucalismy z Marszałem na mojej łączce różnymi wędziskami, a Panie omawiały ważne kobiece sprawy...Sage Method 6/9 , Xi3 sage 7/9, oraz...Winston LT 9/6.Różne linki, doskonalenie double h. ocena miekkosci linek w temperaturze ok. 1-2 stopni...Bardzo pouczajace ćwiczenia w wyniku ktorych zauroczony jestem LT Mariusza i pojawiająca się refleksja- ćwiczmy rzuty na łące, nad rzeką szkoda tracić na to czas!Mariusz łapie double h. i rzuty sa coraz lepsze!!!Odrzut w tył i dopchnięcie linki?Przećwiczone!Zapraszam kolejnych kolegów...Paweł jak zwykle łaskawy w wypowiedziach. Jednak trochę brakuje mi do opanowania prawidłowych rzutów z wykorzystaniem tego podwójnego doładowania. Ale postanowienie jest mocne - na zieloną trawę i machać, machać i jeszcze trochę machać. Faktycznie nad wodą szkoda czasu na takie ćwiczenia i naukę. Tam można co najwyżej doskonalić się.Co do Pawła SAGE Method - faktycznie kapitalne i szybkie wędzisko streamerowe ale odpowiednio uległe pod obciążeniem, co gwarantuje i skuteczne docięcie na długiej lince i raczej spokojny hol z amortyzacją. Zaskoczony byłem też rękojeścią typu Full. Mam dłonie raczej małe ale ta rękojeść była tak pięknie dobrana i ukształtowana, że po prostu jestem pod mocnym wrażeniem. Takie szczegóły też są ważna i miło, że producenci zacnych wędzisk muchowych to wiedzą i stosują. I ten piękny koralowy kolor, ta głębia i to zagadkowe początkowo zróżnicowanie w odcieniach - zdecydowanie na wielki, wielki plus.Na marginesie techniki rzutu "double h." (jak to Paweł ładnie napisał) to wpychanie linki w przelotki w odrzucie do tyłu ma jeszcze jedną, niebagatelną zaletę, zmusza wędkarza do obserwacji tego, co dzieje się z tyły, przez to ogólnie pojęte zgranie odrzutu i początek powrotu stają się zdecydowanie poprawniejsze a kijek przy tym dobrze się ładuje. Method w tym wypadku był wręcz doskonały.jak nie można łowić to na łąkę Koledzy, na łąkę, bo później "nad wodą szkoda tracić na to czasu" (cytując Klasyka). Edited December 5, 2016 by Marszal 2
darek1 Posted January 7, 2017 Posted January 7, 2017 Jeśli naprawdę interesuje edukacja to wystarczy zorganizować konkurs rzutowy z przyzwoitymi nagrodami.TPO zjawisko wpychania linki w przelotki przy double haulu ma zupełnie odmienną naturę-to wyciąganie...
Recommended Posts