Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mam honde 15 i mialem podobne informacje i wrazenie. Zamienilem na 3 lopatkowa o minimalnie wiekszym lub tym samym skoku. Roznica minimalna w archiwum watek powinienes znalezc. Sprobowslbym kolejnej ale troche mi szkoda wywalic kolejnej kasy na nic. Chyba ze zaloze oryginal sprzedam solasa to moze ew sprobuje inny rozmiar.
Posted

Z tego co wiem śruby są o różnym skoku , a jeśli skok i średnica jest ta sama to im większa ilość łopat  sprawność śruby spada niestety.

Posted (edited)

Miałem podobny problem.

Zmieniłem na 9 1/4 x 10 1/2 poezja .na standardowej śrubie o wejściu w ślizg można pomażyć a na 3 łopatowej bajka. Też mam bonde 20. Tylko na 3 łopatowej dochodzi do max obrotów i następuje odcięcie.

Optimum to 9 1/4 x 11

Edited by nurek28
Posted

U mnie jest odwrotnie: na 4 łopatowej następowało odcięcie, na 3 łopatowej o większym skoku nie ma tego zjawiska. Łódka jest szybsza tzn. ma wyższą prędkość maks., ale w 2 osoby trudniej wchodzi w ślizg, a że pływam przeważnie sam więc mi to pasuje.

Posted

Mam hondę bf10 i oryginalnie miała czteropłatkową  9 1/4 x 9" i było słabo (śruba wydawała mi się jakaś mała) zmieniłem na trzyłopatkową  9 1/4 x 9 3/4" i jest bez porównania lepiej.

Posted

Ramzes mam taki sam silnik.Podaj jakieś szczegóły.Mierzyłeś prędkośći obroty przed i po wymianie,przy czym masz ten silnik ponton czy łódka,jakiej firmy śruba?