Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś spotkał się już z podobnym problemem. Nadszedł ten moment kiedy musiałem wymienić śrubę w mojej wysłużonej Minn Kocie endura 30. Zadzwoniłem do mojego zaufanego sprzedawcy. Poradził mi śrubę Kipawa 314. Kupiłem.

I tu napotkałem na problem, sprzedawca zapewniał, że pasuje znakomicie, na pudełku jest napisane, że można zakładać do 30stki.

Tylko, że trzpień silnika jest o jakieś 1-2mm za krótki i nakrętka samoblokująca nie dochodzi do końca. W innych słowach, w oryginalnej śrubie trzpień wystawał nad nakrętkę. W Kipawie jest ok 1mm schowany w nakrętce.

Trochę się boję, że może się odkręcić w czasie pracy. Może ktoś kiedyś spotkał się z podobnym problemem. Przetestować nie ma gdzie bo zima w pełni. Ale zapytać można.

Opublikowano
Śruba jest trzymana klinem, jak wszystko pozostałe gra to bym zakręcił nakrętkę na klej kropelka i zapomniał o problemie a i tak da się ja odkręcić jak będzie trzeba.tylko nie za dużo kleju aby śruby nie skleić z osią :lol:
Opublikowano
Ja też bym się tym nie przejmował. Tylko przetestował bym wcześniej przed rybami na wiosnę w jakiejś beczce czy w innym podobnym urządzeniu :mellow:
Opublikowano
Radzę nie używać kropelki. Lepiej jest zastosować cieńszą nakrętkę samokontrującą lub tą, którą masz, nakręcić na oś silnika uprzednio malując ją farbą.