bart Posted April 15, 2015 Posted April 15, 2015 Jakie macie patenty na mocowanie przetwornika echosondy na waszych gumach,oczywiscie oprocz pawezy.Chodzi mi o to ze przy zmontowanej spalinie i malym elektryku troche ciasno na pawezy sie robi a i zaklucenia nieco wieksze na echo.Jakies wlasne konstrukcje?
gooral Posted April 15, 2015 Posted April 15, 2015 teraz zamiast kawalka wedki mam rurke z nierdzewki (wedka pekla przy samej rekojesci!). Echo mam mocowane podobnie (wsuwane do "paska na lawke" od srodka). Latwo zamocowac, latwo wyjac jak sie pojawi nagla plycizna/geste wodorosty. Nie nadaje sie do plywania w slizgu. 3
Tomek88 Posted April 15, 2015 Posted April 15, 2015 teraz zamiast kawalka wedki mam rurke z nierdzewki (wedka pekla przy samej rekojesci!). Echo mam mocowane podobnie (wsuwane do "paska na lawke" od srodka). Latwo zamocowac, latwo wyjac jak sie pojawi nagla plycizna/geste wodorosty. Nie nadaje sie do plywania w slizgu. http://bass-sklep.pl/przyssawka-do-przetwornika-echosond.html
Krzysztof Kacprzak Posted April 15, 2015 Posted April 15, 2015 Zamocuj do spodu elektryka....to będzie można przy pływaniu na spalinie unieść go w górę żeby sam przetwornik był w wodzie....niektóre sondy nawet mają w komplecie uchwyt do mocowania na silniku elektrycznym.
grelo6 Posted April 15, 2015 Posted April 15, 2015 Ja mam zamocowany na elektryku i nic się nie dzieje.
bart Posted April 15, 2015 Author Posted April 15, 2015 A co z zakłuceniami?@Gooral jak podczas trollowania ze stabilnoscia konstrukcji?
bart Posted April 15, 2015 Author Posted April 15, 2015 Co do przysawki to ciekawe jak zachowuje sie podczas wiekszych predkosci,zaj...sprawa bo montaz zupełnie bezinwazyjny,to duza zaleta.
gooral Posted April 15, 2015 Posted April 15, 2015 (edited) Do trola ok. Ale gdzies kolo 10kmh zaczyna lapac powietrze. Zreszta juz 1 polamalem to wyciagam jak plyne szybciej. Elektryk to fajne rozwiazanie poki zawsze plywasz z elektrykiem. U mnie taki patent sprawdza sie juz pewnie ponad rok. Przyssawek ani pawezowego w moim pontonie sie nie da zalozyc. Edited April 15, 2015 by gooral
Tomek88 Posted April 15, 2015 Posted April 15, 2015 Co do przysawki to ciekawe jak zachowuje sie podczas wiekszych predkosci,zaj...sprawa bo montaz zupełnie bezinwazyjny,to duza zaleta.Jak na odtłuścisz pawęż pod przyssawkę i sama nie jest wadliwa to trzyma jakby przyspawał.
Melanzyk Posted April 15, 2015 Posted April 15, 2015 Tomku przyssawka w pontonie odpada. Za małe zanurzenie. Przy kolejnym wędkowaniu zrobię zdjęcie mojego ustrojstwa. W końcu po 5 latach jestem zadowolony z mocowania! Plywalem narazie raz i w końcu przy prędkości 19km/h miałem odczyt dna! Nie próbowałem w ślizgu bo plywalem w 2 osoby wiec nie dało rady! PozdrawiamM
Tomek88 Posted April 15, 2015 Posted April 15, 2015 Co wynika z tego co pisałem wcześniej przyssawka przyssawce nierówna, chociaż ok może i odpadają, ale mi jakoś nie chociaż ostro z nią nie pływałem, bo i nie miałem czym. W tym sezonie to się zmieni
Melanzyk Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 Tomku przyssawka w pontonie odpada. EEEE, to nie tak nie zrozumiałeś mnie opada chodzi, że się nie nadaje moim zdaniem. Nie chodziło mi, że odpada-odlatuje Używasz przyssawki w pontonie? Na ile zanurzony jest przetwornik? PozdrawiamM
Kamil Z. Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 Silnik, kółka i robi się ciasno na pawęży. Gdzie tą przystawkę wcisnąć ?
Dano. Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 (edited) Przyssawka kiedyś mi się odkleiła, a śruba zmielila czujnik. Od tamtej pory nie używam. Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka Edited April 16, 2015 by Dano-G
Najeżony Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 W sobotę wodowałem pierwszy raz ponton i też zastanawiałem się gdzie umieścić przetwornik,bo ponton wiosłowy.Uchwyt przetwornika przykręciłem do wiosła (do tej płaskiej części która pracuje w wodzie. Nie wiem jak to się fachowo nazywa ) i zdało egzamin.Mam jeszcze jedno miejsce które wypróbuje następnym razem. U mnie fabrycznie zamontowana jest rolka kotwicy na burcie w tylnej części.Jest szansa że uchwyt będzie się jej dobrze trzymał.Jeżeli chodzi o przyssawkę,to wpadł na chwilę kolega ze swoim echo by porównać obrazy. Przetwornik miał na przyssawce i co chwilę musiał go poprawiać.Tak że na mojej gumie się nie sprawdza.
mrWhite7 Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 O ile mnie wzrok nie myli ten ponton ma pawęż . Kiedyś miałem podobny ponton i przetwornik zamontowałem na pawęży . Do pręta dospawałem małą płytkę do której przykręciłem uchwyt przetwornika a z drugiej strony dospawałem część ścisku stolarskiego. Całość przykręcona do pawęży koło silnika dobrze funkcjonowała, nawet przy sporych prędkościach . Jak znajdę w piwnicy to ustrojstwo to wstawię fotę . Odradzam przyssawki i podobne rozwiązania bo wędkarstwo polega na łowieniu a nie na traceniu czasu i zabawy z odklejającą się przyssawką przetwornika.
Najeżony Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 Ma pawęż,ale jest bardzo mała. Po za tym nie wiem czy nie było by zakłóceń.
mrWhite7 Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 Ma pawęż,ale jest bardzo mała. Po za tym nie wiem czy nie było by zakłóceń.Moja pawęż też była mizerna i opuściłem przetwornik z boku jakieś 20 cm poniżej śruby i wszystko działało bez zarzutu. Poszukaj w instrukcji echo jaka ma być odległość minimalna i na taką opuść przetwornik.
gooral Posted April 21, 2015 Posted April 21, 2015 tak to u mnie wyglada :ta torba po lewej miesci akumulator, ktory wieszam dookola "stopy" echosondy - jego ciezar zapobiega wypadaniu echa na falach. W torbie trzymam 2 torby z "podrecznnymi" przynetami, obok w rozkladanej torbie "kosmetycznej" mam "standardowy" zestaw : wyczepiacze, przypony, apteczka,zapalniczka, "tasma dumania" etc a na prawej jest uchwyt do echa w polozeniu "slizgowym/plyciznowym"
Najeżony Posted April 21, 2015 Posted April 21, 2015 U mnie wygląda to tak.Jak już wcześniej pisałem wykorzystałem rolkę kotwicy.
mrWhite7 Posted April 27, 2015 Posted April 27, 2015 tak to u mnie wyglada :ta torba po lewej miesci akumulator, ktory wieszam dookola "stopy" echosondy - jego ciezar zapobiega wypadaniu echa na falach. W torbie trzymam 2 torby z "podrecznnymi" przynetami, obok w rozkladanej torbie "kosmetycznej" mam "standardowy" zestaw : wyczepiacze, przypony, apteczka,zapalniczka, "tasma dumania" etc a na prawej jest uchwyt do echa w polozeniu "slizgowym/plyciznowym"Mój ponton jest podobny i wykonałem sobie coś takiego.Wersja "teleskopowa" dokręcana na pawęż zajmuje bardzo mało miejsca .Do płytki przykręciłem przetwornik Humminbirda i całość hulała .Stabilne i praktyczne a co najważniejsze można samemu wykonać małym nakładem pracy i kosztów.http://images66.fotosik.pl/837/c6f9420580c6e4e4.jpghttp://images70.fotosik.pl/837/7ac0b8f9e7dc33fd.jpg
gooral Posted April 27, 2015 Posted April 27, 2015 chyba zacytowales zla osobe. twoj uchwyt by u mnie nie podeszedl bo tylpawezy wyglada tak:i praktycznie nic procz silnika sie nie miesci.
Melanzyk Posted June 10, 2015 Posted June 10, 2015 A ja posiadam takie oto ustrojstwo. Po wypłynięciu ustawiam przetwornik jak należy. Dwa klucze 10 i dociskam. Pływałem ostatnio 30km/h i cały czas był odczyt! Wykonane z nierdzewki. PozdrM
Tomasz eS Posted June 10, 2015 Posted June 10, 2015 Hmmm.. Zamiast klucza 10 można użyć reki. Zastosować np nakrętki motylkowe i to będzie miało racje bytu... Klucz to wiesz jak jest.... Chlup i juz w wodzie Ale generalnie świetny pomysł... Jak mój się wykończy pomyślę o takim do siebie... W zwijaniu pontonu nie przeszkadza?
Recommended Posts