sacha Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 Taki http://olx.pl/oferta/kolowrotek-nixe-deluxe-CID767-ID9CNIN.html dokładnie kołowrotek znalazłem w piwnicy na działce tylko bez opakowania i mocno przykurzony. Ale leżał to niech leży, ostatnio w weekend wlazłem do piwnicy i przywiozłem go do W-wy. Przed chwilą rozkręciłem , no może za dużo powiedziane - zdjąłem jeden boczek i wygląda że ma .......smar od nowości a trybiki i te różne bebechy wyglądają jak NOWE . Spining czy spławik ? Oczywiście po wyczyszczeniu.
Hesher Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 Spining czy spławik ? Oczywiście po wyczyszczeniu.Sumowy grunt Model powstał już po nacjonalizacji germiny z gorszymi komponentami od poprzedników ale i tak jakość "flaków" bije na łeb 90% produkcji bieżącej i to niekoniecznie tej budżetowej. Najbardziej poszukiwane są rexy w kol. srebrnym, ze składaną rączką i kabłąkiem, z czasów kiedy firma była własnością prywatną. Chyba za to wszystkie były wyposażone m.in. w wormen schaften i kugelagery przemysłowe a to zupełnie inna bajka niż to co pakuje się obecnie do kołowrotków także sumowanie bez obaw.
sacha Posted April 16, 2015 Author Posted April 16, 2015 Sumowy grunt Model powstał już po nacjonalizacji germiny z gorszymi komponentami od poprzedników ale i tak jakość "flaków" bije na łeb 90% produkcji bieżącej i to niekoniecznie tej budżetowej. Nie żartujesz? A tak z ciekawości zapytam : w jakich latach były produkowane, może wiesz?
Jano Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 No ja miałem Nixe de Luxe chyba z jakieś co najmniej 25 lat temu...dzielnie służył choć w dużej części był plastik-fantastic 1
Dagon Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 Ciągle leży gdzieś u rodziców. Nie lubiłem go, wcinał gorzowską pod szpulę, a jak się człowiek zagapił i nie dopilnował, to brzana szła z całym zestawem. Jedyna jego zaleta, to że przepowiadał deszcz.
Hesher Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 Nie żartujesz? A tak z ciekawości zapytam : w jakich latach były produkowane, może wiesz?Z tym sprzętem nie ma żartów przekładnia główna to ślimak z mosiądzu, łożyska przemysłówki (na pewno były w Rex-ach- tutaj raczej też bo to czasy kiedy producent się nie szczypał z komponentami). Te najwyższej klasy (srebrne) to '60 lata, nixe będzie pewnie z '80 tych.
wojtek_n Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 (edited) http://starekolowrotki.pl/articles.php?article_id=75 Ja miałem takiego w kolorze czarnym jak ten -> http://kolowrotki.com.pl/?oferty=nixe+s Edited April 16, 2015 by wojtek_n
sacha Posted April 16, 2015 Author Posted April 16, 2015 Z tym sprzętem nie ma żartów przekładnia główna to ślimak z mosiądzu, łożyska przemysłówki (na pewno były w Rex-ach- tutaj raczej też bo to czasy kiedy producent się nie szczypał z komponentami). Te najwyższej klasy (srebrne) to '60 lata, nixe będzie pewnie z '80 tych.Dzięki. Jak mu zdjąłem pokrywę to faktycznie wszystko mosiądz.
Guest Piokowal Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 Sumowy grunt Model powstał już po nacjonalizacji germiny z gorszymi komponentami od poprzedników ale i tak jakość "flaków" bije na łeb 90% produkcji bieżącej i to niekoniecznie tej budżetowej. Najbardziej poszukiwane są rexy w kol. srebrnym, ze składaną rączką i kabłąkiem, z czasów kiedy firma była własnością prywatną. Chyba za to wszystkie były wyposażone m.in. w wormen schaften i kugelagery przemysłowe a to zupełnie inna bajka niż to co pakuje się obecnie do kołowrotków także sumowanie bez obaw. Wszystko ok poza jednym: w Rexach nie było worm shaft-u(ślimakowego posuwu szpuli) tylko worm drive czy popularnie mówiąc przekładnia ślimakowa
Recommended Posts