Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć!

Szukam sprawdzonych, poprawnie napisanych poradników wędkarskich dla dzieci, nawet tych odrobinę starszych ;).

Interesuje mnie to co przewinęło się Wam przez ręce- sprawdzone pozycje- dotyczące metod połowów, węzłów itp. rzeczy. Ilustracje mile widziane.

To będzie prezent/dodatek lub dwa dla zapalnego 10-letniego wędkarza, więc ściemy być nie może ;).

Co moglibyście polecić?

Edited by PLECIONA
Posted

Poradników dla dzieci nie znalazłem, kiedyś dzieciakom podobała się  stara książka  "Tajemnice wędkowania" Andrzeja Skarżyńskiego teraz może ciut nieaktualna ale dzieciakom dobrze się to czytało...

• Like 1
Posted

W pamiętnym roku 1997 (a może rok później) dostałem w nagrodę za osiągnięcia szkolne  :blush: książkę "Wędkarstwo Gruntowe cz.1". - Kolendowicz i Zalewski; Multico. Nie wiem jaka jest część druga, ale w tej jest trochę rysunków dot. metod, zestawów, gruntowania, wiązania, rozpoznania łowiska, nęcenia oraz dużo różnych zdjęć znad wody. Czy to książka poprawna, hmmm. Raczej tak, choć pojawiają się tam kwiatki, że multiplikator zawsze ma bardziej skomplikowaną budowę od stałoszpulowca i dlatego jest droższy... :rolleyes: Ale w kontekście gruntu multik jest wspomniany - nie wiem, czy w "Wędkarstwie spiningowym" pana Jacka K. też był...
Dla zapalonego 10-latka sądzę, że to będzie ciakawe. Odstąpiłbym, gdyby nie miała dedykacji, podpisu p. Wychowawczyni i pieczątki p. Dyrektora. ^_^

Pozdrawiam
Grzesiek

• Like 2
Posted

Mam w domu coś takiego, jak ABC WĘDKARSTWA ;) Następnym razem, jak pojadę tam, to wezmę ze sobą, zrobię fotkę i dam znać :) Coś innego chyba też miałem, ale nie jestem pewien ;)

• Like 1
Posted

W pamiętnym roku 1997 (a może rok później) dostałem w nagrodę za osiągnięcia szkolne  :blush: książkę "Wędkarstwo Gruntowe cz.1". - Kolendowicz i Zalewski; Multico. Nie wiem jaka jest część druga, ale w tej jest trochę rysunków dot. metod, zestawów, gruntowania, wiązania, rozpoznania łowiska, nęcenia oraz dużo różnych zdjęć znad wody. Czy to książka poprawna, hmmm. Raczej tak, choć pojawiają się tam kwiatki, że multiplikator zawsze ma bardziej skomplikowaną budowę od stałoszpulowca i dlatego jest droższy... :rolleyes: Ale w kontekście gruntu multik jest wspomniany - nie wiem, czy w "Wędkarstwie spiningowym" pana Jacka K. też był...

Dla zapalonego 10-latka sądzę, że to będzie ciakawe. Odstąpiłbym, gdyby nie miała dedykacji, podpisu p. Wychowawczyni i pieczątki p. Dyrektora. ^_^

Pozdrawiam

Grzesiek

Część 2 może być znacznie ciekawsza dla 10-latka. Pierwsza jest bardziej techniczna, zawiera opisy, metod zestawów i na tym się skupia. W drugiej panowie opisują jak zabrać się do łowienia poszczególnych gatunków ryb, także drapieżników, przy pomocy metod spławikowo-gruntowych. Podają tam informacje, gdzie szukać danego gatunku ryby, jaką wybrać metodę jaki zestaw, przynęty zanęty itp. Moim zdaniem dla początkującego i nie tylko bardzo wartościowa pozycja, okraszona ładnymi zdjęciami i wieloma rysunkami.

• Like 2
Posted

Bardzo ciekawą pozycją jest księga pt. Wędkarstwo (tyt. oryginału The Complete Book of Sportfishing), wydana 1992 r. nakładem Muza S. A. w Warszawie. Niecałe 300 stron, ale spory format. Przekrojowo od wód słodkich po słone, od spławików i gruntówki po muchę. Zawiera wiele zdjęć oraz ilustracji.

O, znalazłem taką na aukcji:

http://allegro.pl/wedkarstwo-na-nowy-sezon-wedkarski-i5277625793.html

Posted

Zwykle młodzi ludzie mają problem z gatunkami ryb. Może Wielka Encyklopedia Ryb? Z cyklu wspomnianego powyżej, również wydawnictwo Muza SA. Kontakt www.muza.com.pl