Jump to content

Recommended Posts

Posted

Powoli dojrzewam do zbudowania swojego pierwszego prawdziwego kijka na początek chciałbym coś na morskie trotki i upatrzyłem sobie ten blank ze stajni MHX - ST1204F-MHX
możecie coś podpowiedzieć na jego temat? Nada sie czy poszukać czegoś innego?

Posted

Na Grzesiu to się zemszczę przy najbliższej okazji :mellow:

, a łowię ogólnie na lekko z reguły 20g najcięższe to 24g.

Posted
Maras nieśmiertelny blue rapid 9` do 1 oz właśnie się składa :D pod koniec tygodnia powinienem już go mieć w domu powiem ci co i jak
  • Like 1
Posted

Spoko tyle że blank BR jest dwa razy droższy od MHX a ja chciałbym popróbować rodbuildingu :D

Posted

Po przeprowadzonym wywiadzie ,okazuje się że przynęty których będę używał zamkną sie górną granicą 28-30 a bardzo często nie przekraczają 25g.Więc MHX spełni w tym względzie swoje zadanie .A cenowo no cóż,na poligon taki jak polska plaża to ciekawsza propozycja niż kij na blanku za 600-700zł. :mellow:

Ja swojego jeszcze na plaży nie testowałem, tylko albo aż z uwagi na brak odpowiedniego kręćka ,miotając sie z myslami dokupować korbę,czy sprzedawać badyla i zbroić nowego pod multic

:mellow:

Posted

Marku,nie było w tym kszty złosliwosci images/smiley_icons/icon_redface.gif

Sadziłem ze chciałes gotowca ;)

W tej sytuacji i ryby jakie na ogół sa poławiane mysle ze markowy blank a do takich mozna juz chyba zaliczyc rzeczone MHX-y wybrałbym blank do okoła 25gr wyrzutu(opinie o niedoszacowaniu).

Jako ciekawostke podam-ostatnio koles łowił TD 2.7m i do 15gr wyrzutu a ja avidem 1 1/2 oz.efekty rzutowe były podobne.(z reszta jak wiadomo TD dragona maja w sobie miecho)

Jesli chodzi o BR-wcale bym sie tak nie zachwycal tym blankiem :D jeden z naszych miedzyzdrojskich kolegów posiada tą wedke (br cd 9' 1 oz)złozona jeszcze przez firme Xrods.

Powiedział wprost-ta wedka gubi ryby-jego opinia podparta doswiadczeniami.

W zasadzie ostatnio zastanawiam sie nad zastosowaniem do tych połowów żyłeczki.. :unsure:

p.s.

Rafał,korbaktóra posiadasz pod ta wedke nada sie na morskie łowy.

Wazne przy tym aby nie robic pełnego zanużenia kolowrotka w morskiej wodzie.Koledzy łowia Team Dragonami,Spro itp. kręćkami nie myja ich itd.i daja rade

:D Sory Marku za zasmiecanie wątku :mellow:

Posted

.......jeden z naszych miedzyzdrojskich kolegów posiada tą wedke (br cd 9' 1 oz)złozona jeszcze przez firme Xrods.

Powiedział wprost-ta wedka gubi ryby-jego opinia podparta doswiadczeniami...........

Jednemu gubi. Drugiemu nie gubi. Takie wędkarskie życie ;)

(podparte doświadczeniami )

Posted

.......jeden z naszych miedzyzdrojskich kolegów posiada tą wedke (br cd 9' 1 oz)złozona jeszcze przez firme Xrods.

Powiedział wprost-ta wedka gubi ryby-jego opinia podparta doswiadczeniami...........

Jednemu gubi. Drugiemu nie gubi. Takie wędkarskie życie ;)

(podparte doświadczeniami )

Ogolnie jest mi to zupełnie obojetne-juz mam wedke ;)

Waldku rozumie ze mowimy o Twoim doswiadczeniu w morskich połowach-rzut,branie,hol-ewentualna spinka lub nie? :D

• 1 year later...
Posted (edited)

Witam,

szukam porady kolegów bardziej obeznanych w świecie sprzętowym w szczególności blankowym. Poszukuje kijka do łapania w morzu z plaży, wędka miała by mieć 3,2m długości, wyrzut do około 40g-45g, musi być stosunkowo lekka ze względu na ilość długich rzutów które się wykonuje, do tego czuła, o akcji medium xfast lub fast, jednak pod obciążeniem blank powinien ładnie amortyzować na możliwie dużej długości.

Czy znajdę coś takiego na rynku pośród blanków lub gotowych uzbrojonych kijków ?

Edited by fedx
Posted (edited)

Jak, dawno temu, poprosilem Daniela o zbudowanie wędziska na morskie trocie, Ten bez wahania zbudował mi kijek na BR 2,75m, do 1oz. Kijek daje radę większości przynęt trociowych. O bezsterowych woblerach nie wspomnę. Standardem i jakby kanonem jest jednak BR 300cm, do 35g. Warto poszukać.

Edited by popper
Posted

Tak jak napisałem wyżej, wędka ma mieć 3,2 długości wyrzut około 40g tylko takiego kijka szukam

• Like 1
Posted (edited)

wydaje mi sie że ok 240 - 290g było by optimum (uzbrojony kij), oczywiście okolice dolnej granicy sa najbardziej preferowane

Edited by fedx
Posted

Widziałem w akcji Diaflasha EX 330 - H.( Shimano ).

Waga ok 240. cw 20 - 50. Rzuty kapitalne. Akcja taka o jakiej piszesz.

Jedyny mankament jak dla mnie, to przydługi dolnik. 

Nie bez znazcenia jest i to,że możesz "perełkę"trafić w dobrej cenie.