Jump to content

Recommended Posts

Posted

Co zrobić, jakie zastosować łożyska rolki, by wytrzymały dłużej niż kilka miesięcy łowienia w Atlantyku? Oryginały Shimano wytrzymują max. sezon. Te niby EZO padły po dwóch miesiącach...

post-45603-0-12097700-1430299570_thumb.jpg

Posted

Tomek chyba ceramiczne na te Twoje atlantyckie warunki są w stanie wytrzymać dłużej. Może koledzy z solanek mają jakieś doświadczenia co włożyć w rolkę.

Posted

Dobrze, że mam zapas tych niby EZO, mam kilka tygodni czasu, by ogarnąć temat.

Posted

Tak powiedzieli mi w sklepie. Te wymieniał mi Jozi w styczniu, a on smaru nie żałuje ;) Dziś wsadziłem następne, napakowałem jakiegoś czerwonego mazidła od Guza.

Posted

Ok. spróbuję ceramikę, ktoś pamięta jakie są rozmiary BB do rolki TPSW 4000? I gdzie szukać ceramicznych?

Posted (edited)

4x7x2,5 SW4000PG/XG 2009.  MR74HZZ to oznaczenie EZO nierdzewki. Cena to 2 dyszki sztuka.

Edited by godski
Posted

Ok. na razie kupiłem w USA nierdzewki Boca za 16$ z przesyłką (10 szt).

• Like 1
Posted

Czyli zwykłe. Ciekawe ile dni wytrzymają. Daj znać. Teoretycznie słona woda powinna je od razu załatwić.

Posted

Czyli zwykłe. Ciekawe ile dni wytrzymają. Daj znać. Teoretycznie słona woda powinna je od razu załatwić.

Tyle ile kosztuja tzn szesnaście ;)  w porywach :D

Posted

Mam nauczkę, będę teraz rozbierał, czyścił i smarował co tydzień...

Posted

I to jedyne słuszne rozwiązanie. Ale przy zwykłych łozyskach to nie pomoże. Musiałbyś po każdym łowieniu płukać i smarować. Gehenna. Pójdź jednak w nierdzewkę.

Posted

3x10x4 chyba deczko za duże...

Ale to przykład,są przecież inne rozmiary.

Swoją drogą ciekawe,ile takie łożycho pohula,ich ceny nie są przyjaciółkami portfela :o .

Posted

nie wiem czy takie są, jak znajdziesz nierdzewne to najlepiej 440A, większość sprzedawanych jest 440C ;)

Posted (edited)

Mam nauczkę, będę teraz rozbierał, czyścił i smarował co tydzień...

a jakby po łowieniu wypłukać gorącą wodą żeby solanke wypłukać, mimo to zajrzeć po tygodniu co się tam dzieje:)

wracając do łożysk to w tej maszynce są dwa łożyska rolki - jakby ktoś z czytających nie wiedział :D bo właściciel musi wiedzieć co wyjął :D

http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02324.pdf

Edited by ROOS
Posted

a jakby po łowieniu wypłukać gorącą wodą żeby solanke wypłukać, mimo to zajrzeć po tygodniu co się tam dzieje:)

wracając do łożysk to w tej maszynce są dwa łożyska rolki - jakby ktoś z czytających nie wiedział :D bo właściciel musi wiedzieć co wyjął :D

http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02324.pdf

Dlatego nie bez kozery tytuł wątku to "Łożyska rolki.....", warto też zwrócić uwagę na ilość łożysk na zdjęciu ;)

Posted (edited)

poprawiłem się bo się rozpędziłem, że chodzi o łożysko no i zapomniałem że przecież jest fota z dwoma :P

Nawiązując do problemu to w tym SW nie powinno mieć to miejsce, kurde sam mam SW i patrząc na zaistniałą sytuację shimano daje ciała skoro łożyska po słonej wodzie padają

Edited by ROOS
Posted

poprawiłem się bo się rozpędziłem, że chodzi o łożysko no i zapomniałem że przecież jest fota z dwoma :P

Nawiązując do problemu to w tym SW nie powinno mieć to miejsce, kurde sam mam SW i patrząc na zaistniałą sytuację shimano daje ciała skoro łożyska po słonej wodzie padają

Shimano nie daje ciała,najczęściej ciała daje sam właściciel młynka który po połowie zostawia sprzęt sam sobie,często nie demontując kołowrotka.

I tak leży sobie lub stoi cały zestaw za szafą lub co gorsza w piwnicy,a sól robi swoje. W instrukcjach Shimano jest dokładnie napisane co należy wykonać po zakończonym połowie. Odsyłam do lektury.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

• Like 1