Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do znawczow tematu - ryba złowiona w tym roku w lato w Kanale Żerańskim w Warszawie - uprzedzając pytania, żadnych bliższych szczegółów nie znam - w moje ręce trafiło tylko to zdjęcie jako ciekawostka B)

.

post-10-1348914602,6703_thumb.jpg

Opublikowano
Ta ryba to Operat (Operatus Grabowskii). Występuje w krystalicznie czystych wodach o bogatym rybostanie, rozmnaża się chętnie, acz z godnością.
Opublikowano

Uprzedzając dalsze pytania: więcej zdjęć dziewczyny oraz numeru telefonu nie mam, a nawet jeśli mam - to nie podam <_<

A wracając do meritum: mam nadzieję że ktoś poważnie odpowie na pytanie :unsure: ryba miała nieco ponad 50cm długości i ok 2kg wagi

Opublikowano
Sum z rodzaju Synodontis. Rybka akwariowa, która w przyrodzie żyje w Afryce. Nie podejmuję się podać gatunku bo jest ich około 100.
Opublikowano
no skoro w przyrodzie osiąga kilkadziesiąt cm, to czemu nie w Kanale Żerańskim. Na 100% ktoś z akwarium ją przyniósł. Chyba, że bociany na nogach ikre przywiozły :lol:
Opublikowano

może był spuszczony przez kibelek i spłynął ściekiem <_< swoją drogą, ładny ocelocik na tej rybce

Friko,

Piękny ocelocik, choć mógłbym Ci przedstawić równie ładne bądż ładniejsze. Mówiąc szczerze, szkoda mi nawet czasu na określenie gatunku. Rodzina została określona i niech to wystarczy. Istnieje wiele form spędzenia miło czasu, niż grzebanie po necie i wyszukiwanie cech podobnych do rybki ze zdjęcia.

Pozdrawiam.

Roman.

Opublikowano

Jaki by to nie był gatunek sumowatych, to jest to bardzo prawdopodobne, że został wpuszczony do tej wody przez mało odpowiedzialnego akwarystę. W sklepach akwarystycznych jest dożo gatunków ryb, które w naturze osiągają ogromne rozmiary jak chociażby arowana, arapaima czy sumy amazonii.

.

Zdjęcie jest własnością akwarysty Piotra Pietrzyka

post-473-1348914603,5868_thumb.jpg

Opublikowano

A może, sum afrykański. Były próby nad wprowadzeniem tego gatunku do naszych wód. Może nie wygląda idealnie tak samo, lecz te próby .... (koniec lat 80-tych ubiegłego stulecia).

A jak smakował? Brak ości i smak młodej cielęciny? To wtedy jesteśmy w domu <_<

Opublikowano
Jak popatrzyłem na zdjęcia suma tygrysiego w necie to nigdzie nie ma on takiego wzoru i kształtem pyska też się sporo różni. Ten na zdjęciu ma krótki masywny pysk i duże oczy, nie mam pojęcia co to jest ale wygląda jak jakaś hybryda sumika karłowatego.
Opublikowano

To disco sum - sumumus discus , bywalec okolicznych dyskotek.

Widac to po strojach towarzystwa

Guzu

To prawada widziałem go w piątek w 2 kubach w wa-wie , w jednym nawet mixował muze, potem widzaiłem jak odjechał BMW 7 na numerach z zielonki , widac dorwali go w końcu...