Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Chciałbym się dowiedzieć jakiego rozmiaru obrotówek stosujecie w maju na szczupaka

i mam pytanie czy nr4 nie będzie za duża czy lepiej uzywać nr 2 i 3

Posted

nr 4 nie będzie za duża, co nie znaczy że na nr 2 i 3 nie złapiesz. Ja wolę większe przynęty, ale po Szwecji mogę mieć lekkie skrzywienie. W Polsce mój największy szczupak (80+) to na Algę 3

Posted

hmm, dla mnie zazwyczaj 3/4 to takie...okoniowe :lol:

osobiście też polecam co najmniej 4/5, dla mnie 4 jest o tyle optymalna, że szczupak dziabnie, a i ładny okoń często nie pogardzi

• Like 1
Posted
4,5 wieszam na okonie i bardzo rzadko schodzę niżej. Na szczupaki chyba nie ma za dużej obrotówki, byle by sprzęt udźwignął.
Posted

Mam takie jezioro gdzie okonie biorą najlepiej na obrotówkę łososiową nr 5 i algę 3.

to gdzieś... pod Czarnobylem? :innocent: :D

• Like 1
Posted

Witam

Chciałbym się dowiedzieć jakiego rozmiaru obrotówek stosujecie w maju na szczupaka

i mam pytanie czy nr4 nie będzie za duża czy lepiej uzywać nr 2 i 3

5+

Na 3 to okonie lowie :)

Posted (edited)

to gdzieś... pod Czarnobylem? :innocent: :D

W sumie nie tak daleko bo pod Ostródą :D próbowałem wiele przynęt na okonie ale te okazały się na tym jeziorze strzałem w 10. Szczupaki też siadały co jakiś czas ale nie tak często jak okonie.

Edited by anpart
Posted

Ja też zaczynam od 4, co ciekawe okonie też startują od tego rozmiaru. Wszystkie popierdółki od 0 do 3 pasiaki ignorują, no może staram się łowić okonie a nie okonki.

Co do gumisia zwłaszcza wiosną, żelastwo lubi spore, ale już np. gumy mogą być mniejszych rozmiarów. Jesienią wszystko wraca do normy i tych cm do wody jednak trochę trzeba wrzucić...

Posted (edited)

W sumie nie tak daleko bo pod Ostródą :D próbowałem wiele przynęt na okonie ale te okazały się na tym jeziorze strzałem w 10. Szczupaki też siadały co jakiś czas ale nie tak często jak okonie.

Na Zalewie Koronowskim najlepiej okonie mi brały na Aglię 5

kurde, a ja w zeszłym roku nakupowałem ze stanów żelastwa >5 (musky killer, giant killer, itd.) i większych efektów nie miałem, może te chwosty za duże :P

no ale za to na poczciwego Lusox 3 :doh: wyciągnąłem jazia ponad 54 cm 

Edited by Jano
  • Like 2
Posted

Na okonie stosuję 2, góra 3. Na szczupaki robię sobie sam, gdyż w sprzedaży praktycznie nie ma dużych obrotówek. Mam na myśli nr 7 i więcej. Dla zobrazowania wielkości skrzydełko ma powyżej 7cm długości.

Posted

W zeszłym sezonie najwięcej szczupłych i sandaczy nałowiłem na Mepps 3 Aglia long srebrna z hologramem. Szczupaki powyżej 70 cm do 86 cm, a sandały 55cm do 65cm. Wielkość obrótówek szczupakowych należy dobierać do głębokości łowiska, każda obrotówka ma swoją charakterystykę pracy i wysyła inne sygnały w zależności od kształtu i wielkości skrzydełka itrzeba to doświadczalnie sprawdzić, na płytkim zbiorniku do 3m trójka będzie wystarczająca, a na 13m Mepps Giant będzie ledwo ledwo ogarniał temat. Polecam katalog Mepps z opisem:

http://mepps.pl/wp-content/uploads/pdf/katalog_2014_www.pdf

Był jeszcze kiedyś dostępny poradnik z pokazaną pracą obrotówek na oscyloskopie, ale nie widzę go teraz.

Posted

W którym dokładnie miejscu? :) Jakie to przynęty?

Posted

Jezioro Gil Wielki a przynęty to 5 łososiowa obrotówka i alga 3. Producenta obrotówki nie znam zakupiłem kiedyś w Bassie jeszcze jak był na ul. Wolskiej i widziałem też takie w sklepie na W M na wybrzeżu Gdańskim w W-wie. Najlepsze brania mieliśmy między 11.00 a 13.00 , staliśmy na 2 łódki i na obrotówkę brały w każdym rzucie na inne przynęty nie reagowały, po 13 brania się kończyły można było płynąć w inne miejsce. Nie była to akcja jednorazowa ale sprawdzona na kilku wyjazdach w przeciągu 4 lat.

Posted

Jak mogę cos polecić  to polecam błystki Mepps platinium rizmiar 2 ,3 w kolorach niebieski i czerwony naprawde miąłem na te przynęty duzo brań zębatych 

Posted
Duża woda duża przynęta. Mała woda mała przynęta. To według mnie ogólna zasada. Oczywiście są wyjątki i to nawet bardzo często :D
Posted

Duża woda duża przynęta. Mała woda mała przynęta. To według mnie ogólna zasada. Oczywiście są wyjątki i to nawet bardzo często :D

zatem...zasady brak http://www.gg.pl/3.3.0/images/emoticons/paluszkiem.gif

Posted
Ja w zeszłym sezonie przeprosiłem się z moimi obrotówkami, dokupiłem parę i parę szczupłych udało mi się przechytrzyć. Łowiłem tylko rozmiarami 4, 5 w kolorach stali szlachetnych
Posted

U mnie najlepsze na szczupaka to meps 4 biała i black fury 4 czarna w żółte kropki 

Posted

A u mnie Mepps Adour nr 3 (listek troczę większy od Cometa nr 5) z zielono-czarnym wzorem srebrny i złoty równie skuteczny.

W tym roku więcej czasu poświęcę łowieniu na Black Fury nr 5 czarne z fluo-seledynowymi i fluo-czerwonymi kropkami.