wuran Posted May 4, 2015 Posted May 4, 2015 (edited) czy ma Ktoś z Was doświadczenia w lataniu z akumulatorem do echosondy w bagażu? w jednym z artykułów na forum była wzmianka o zarekwirowaniu takiej baterii na lotnisku. Szukałem informacji o tym na stronach przewoźnika (wiizzair) ale jest mowa tylko akumulatorach żelowych do wózków inwalidzkich i te wymagają zgody przewoźnika. Może ktoś zna inne rozwiązanie gdzie można użyć zwykłych baterii/akumulatorków AA lub podobnych ale 12V, jakiś power bank? Edited May 4, 2015 by wuran
Sołtys Posted May 4, 2015 Posted May 4, 2015 Jeżeli w ogóle można to na pewno w głównym. W podręcznym to można zapomnieć.
Piotrek Milupa Posted May 4, 2015 Posted May 4, 2015 To mój akumulator został zaaresztowany, po pewnych perturbacjach trafił do mnie okrężną drogą Mój z Okęcia poleciał do Goteborga w podręcznym ale wrócić już nie wrócił tą samą drogą.Wszelkie akumulatory kwasowe nie powinny być tak przewożone i mogą zostać zatrzymane, piszę że mogą bo w cale nie muszą, jak widać powyżej Zapakuj do bagażu głównego i nie będziesz miał problemów.
wuran Posted May 4, 2015 Author Posted May 4, 2015 to plan "B" aby zapakować i liczyć że nie wybebeszą, ale jak zabiorą w drodze do Szwecji to po co mi echo bez zasilania? Stąd pytanie o rozwiązanie zastępcze, a dzwonić do przewoźnika nie będę, bo to kosztuje ze 4 zł za minutę i zapłacę z 50 zł za informacje, które mogą mi się na wiele nie przydać
Piotrek Milupa Posted May 4, 2015 Posted May 4, 2015 Ja leciałem właśnie Wizzair ale to nie od nich zależy bo to są przepisy odgórne, wszystko jest po stronie kontroli na lotnisku.Jeśli kupowałeś bagaż dedykowany to masz 32 kg limitu, więc akumulator nie będzie stanowił problemu, do podręcznego zapakuj za to echo.
gooral Posted May 4, 2015 Posted May 4, 2015 (edited) Prawda jest taka ze Suche baterie pozwalaja wziasc na poklad LINIE LOTNICZE. Celnicy natomiast maja wysypke bo przez olow nic w srodku nie widza.Ja kupilem na wyjazdy echo na AA i man z dyni. Edited May 4, 2015 by gooral
Houdini Posted September 14, 2019 Posted September 14, 2019 Hej,Mam pytanie... Czy echosondę można przewozić w bagażu podręcznym? Kupiłem nowego Garmina Strikera 4 plus - kompletne opakowanie z przetwornikiem itd. Czy taki zestaw w oryginalnym opakowaniu można bez problemu przewieźć w bagażu podręcznym? Macie doświadczenia z tym związane?
hlehle Posted September 15, 2019 Posted September 15, 2019 Hej,Mam pytanie... Czy echosondę można przewozić w bagażu podręcznym? Kupiłem nowego Garmina Strikera 4 plus - kompletne opakowanie z przetwornikiem itd. Czy taki zestaw w oryginalnym opakowaniu można bez problemu przewieźć w bagażu podręcznym? Macie doświadczenia z tym związane?Bez problemu.
Wojtek78 Posted September 25, 2019 Posted September 25, 2019 Czy akumulator żelowy można bez problemu zapakować do bagażu nadawanego ?
Piotrek Milupa Posted September 25, 2019 Posted September 25, 2019 Bez problemu.Nie zawsze, mi w Goeteborgu skonfiskowano akumulator, pisałem o tym wyżej.
Wojtek78 Posted September 25, 2019 Posted September 25, 2019 Tak ale ty miałeś go w bagażu podręcznym a ja w dodatkowym . Na stronie Ryanair jest napisane "Jakich przedmiotów nie można przewozić w rejestrowanym bagażu?zagrożenie dla zdrowia pasażerów i załogi albo bezpieczeństwa samolotu lub mienia, w tym: kwasy i zasady (np. akumulatory elektrolitowe)" Trzeba będzie chyba zaryzykować i zobaczyć co będzie.
Guzu Posted September 25, 2019 Posted September 25, 2019 Echosonda to jedno Akumulator to jednak co innego 1
wuran Posted September 25, 2019 Author Posted September 25, 2019 (edited) Od zeszłego roku nowe regulacje w tym zakresie ale linie lotnicze mogą mieć swoje ostrzejsze https://www.iata.org/whatwedo/cargo/dgr/Documents/LithiumBattery_PassengerFlyer.jpghttps://www.rp.pl/Bezpieczenstwo/308299934-Baterie-litowe-w-bagazu-lotniczym---jak-przewozic-je-bezpiecznie.html Edited September 25, 2019 by wuran
Wojtek78 Posted September 25, 2019 Posted September 25, 2019 Z echosondą nie powinno być problemu tylko z akumulatorem. Chce kupic zestaw echosonda garmin strike plus 4 z akumulatorem żelowym agm 12v 7ah. Mała bateria będzie w pudełku plastikowym z zestawu. 1
Robert.B Posted September 26, 2019 Posted September 26, 2019 Leciałem Wizzair miałem w podręcznym 4baterie do wkrętarki każda 4ah styki zabezpieczone taśma. Kontroler oglądał poszedł zapytać do kierownika i przeszło . Lotnisko Dortmund.
matiazay Posted July 25, 2024 Posted July 25, 2024 Cześć,wiecie może czy coś się zmieniło w temacie. Może są jakiś torby albo pudła do przewozu baterii litowo-jonowych w samolocie?komuś się udało?
bartsiedlce Posted July 26, 2024 Posted July 26, 2024 Nie ma żadnych pudeł, generalnie wszędzie burzą się na akumulator w samolocie. Na pewno nie przejdzie w podręcznym. Zapytaj przewoźnika, czy poleci w rejestrowanym (główny do luku bagażowego).
dante Posted July 26, 2024 Posted July 26, 2024 (edited) Cześć,wiecie może czy coś się zmieniło w temacie. Może są jakiś torby albo pudła do przewozu baterii litowo-jonowych w samolocie?komuś się udało?Nic się nie zmieniło. Przewóz tylko w bagażu podręcznym i uzależniona jest od pojemności akumulatora. Pojemność: Zazwyczaj dopuszczalna pojemność powerbanka, który może być zabrany na pokład samolotu, wynosi do 100 Wh (watt-godzin) lub do 27 000 mAh (miliamperogodzin). Jeśli komuś udało się inaczej to już tylko szczęście. Jeśli chodzi o torby do przewozu baterii to chwyt dla naiwnych. Żadna z nich nie posiada atestu. Edited July 26, 2024 by dante
bartsiedlce Posted July 26, 2024 Posted July 26, 2024 Piszemy o różnych bateriach , należy połączyć obie treści i będzie komplet
wuran Posted July 26, 2024 Author Posted July 26, 2024 Dopuszczają czasem jako element wózka dla niepełnosprawnych ale musisz sprawdzać kazdą linię lotjicza oddzielnie https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomocy/urzadzenia-elektroniczne/jak-moge-przewiezc-elektryczny-wozek-inwalidzki
matiazay Posted July 26, 2024 Posted July 26, 2024 No nie wiem kto będzie udawać niepełnosprawnego.Dzięki za odpowiedzi.Szkoda, że jest taki beton i normalnie się nie da. Tzn na pewno się da bo ludzie wożą aparaty, kamery itd. Ale co się ozałatwiają to ich.
Matteoo Posted July 27, 2024 Posted July 27, 2024 No nie wiem kto będzie udawać niepełnosprawnego.Dzięki za odpowiedzi.Szkoda, że jest taki beton i normalnie się nie da. Tzn na pewno się da bo ludzie wożą aparaty, kamery itd. Ale co się ozałatwiają to ich.Widzę, że kolega podstaw bezpieczeństwa w samolocie nie rozumie. Małe baterie w urządzeniach przenośnych są łatwe do konroli na pokładzie. Bateria Agm na pokładzie rejestrowym podczas rozszczelnienia powoduje natychmiastową przyczynę lądowania. Wózki są lokowane w takich miejscach, że dość łatwo się ich pozbyć. Praktycznie 100% bagażu przechodzi przez skaner, gdy wykryje akumulator nie zgłoszony, może nawet mocno opóźnić start. Warto to wszystko robić dla około 300zł? Ogólnie przewozić aku Ci pozwoli większość linii, no też ważne w jakim kierunku, oczywiście odpowiedniej wielkości i tylko w podręcznym.
matiazay Posted July 28, 2024 Posted July 28, 2024 Przepraszam bardzo ale chyba się nie rozumiemy skąd ja mam wziąć wózek dla niepełnosprawnego i dodatkowa elektryczny żeby przewieźć akumulator... takie rozważania są dla mnie oderwane od rzeczywistości więc pisanie o tym gdzie on jest w samolocie też należy włożyć do czapy jestem pragmatyczny. Mój aku to akurat 1800 zl.Żelowe raczej odrzucamy zakup na miejscu. Szybko mogą się rozsypać. Jakoś ekipy filmowe przewożą sprzęt. Dlatego pytam ale z tego co widzę nic się nie zmieniło w liniach a szkoda bo świat idzie z elektronika do przodu.
Matteoo Posted July 28, 2024 Posted July 28, 2024 No szkoda, że tego nie rozumiesz, ale skoro patrzysz tylko przez pryzmat swojego ja, to niestety. Zastanów się też nad czymś takim, na 80% lotnisk nie możesz zabrać napoju ponad 100ml, a Ty piszesz o akumulatorze, który może narobić wielu szkód. Ekipy filmowe inaczej wożą sprzęt, a np ali... nadal 99% akumulatorów do Europy dostarcza drogą wodną. Swoją drogą co to za aku do echa za 1800zł. Co do wózka zaś, to widziałeś jakie w wózkach są akumulatory?
Recommended Posts