Ja nie potrzebuje wyglądać , bo to moja praca
Siedzę w łodziach, od rana do wieczora
Staram się tylko pomóc, ale niekiedy jest to mylnie przez niektórych odbierane
Np omawiana winda, może dla 10 osób jest ok i ja to rozumiem, bo każdy ma swoje zdanie,ale ja jestem tą 11 dla której, to niepotrzebny, głośny,zajmujący dużo miejsca,awaryjny, ciężki i powolny mel na dziobie
Nawet w typowo rzecznej łodzi, wolałbym tradycyjną, plus gumowe grube rękawiczki chemiczne
No dobrze, to merytorycznie, chociaż to nie wątek o cechach wind.
Nie wiem którą omawianą windę omawiasz, bo w skasowanych wpisach wystąpiły ze 3 różne ale tak czy inaczej:
- jeśli na 11 osób jedna wybiera inne rozwiązanie niż winda, to windy są potęgą
- nowe windy Trac 3generacji są cichsze od poprzedniej. Na youtubie są na grania na których słychać, że Stronger przy podnoszeniu jest jeszcze cichszy - to są nagrania, wiem, może faktycznie buczy jak Trac, chociaż nie wygląda. Przy opuszczaniu, Stroger wydaje tylko dźwięk odwijanej grawitacyjnie szpulki, czyli praktycznie nie wydaje dźwięku.
- Grawitacyjnie odwijaną szpulkę można sobie kontrolować i położyć kotwicę na dnie jak piórko, więc twoje skasowane przez moda zarzuty są bezpodstawne.
- Zarzuty co do głośności i straszenia ryb są bezpodstawne, ponieważ osoby posiadające windy twierdzą, że nie straszą ryb. Nawet jeśli straszą określone gatunki czy duże osobniki, to zestawianie tego z niestraszącą niby dziobówką jest naciągane i bezpodstawne. Jeśli nie, to wskaż badania, z których wynikało by, że kotwica leżąca na dnie, położona windą, straszy bardziej niż ciągle pracujący nad miejscówką, buczący w sposób zmienny, zanurzony silnik. Wpis osoby piszącej, że z jej obserwacji ryb w czystej wodzie i przez echo live wynika, że dziobówka straszy - to jest konkret, nie domysł - został jednak skasowany i znowu będzie można pisać, że winda głośna i straszy a dziobówka nie.
- Awaryjna? A co nie jest awaryjne? Dziobówka? Żart? Winda jest prosta jak budowa cepa w porównaniu z dziobówką. Kolejna manipulacja i niekompetencja.
- Winda zajmuje dużo miejsca w zestawieniu z dziobówką???? Żart? Podstawa + położona tyczka dziobówki zajmuje mało miejsca?
- Winda ważąca 6kg jest cięższa od dziobówki?
- Powolna? Bez przesady z 6m kotwica wyjeżdża w 12s.
To co piszesz, to manipulacja lub niekompetencja. Masz w ofercie dziobówki? Którego producenta?
Winda będzie świetnym rozwiązaniem dla kogoś, kto nie potrzebuje sterowania łodzią przy pomocy satelitów i komputera na pokładzie i mającego dość lin na pokładzie. To, że ty byś wolał rękawice, jest mało istotne, bo sprawa nie dotyczy twojej łódki. Zadałem pytanie czy ktoś montował windę na 400WL a ty od razu wyskakujesz z ironią, szydzeniem, informujesz wszystkich, że ty byś nie zamontował windy i podajesz nieprawdziwe informacje.
Powyższe nie zmienia tego, że ktoś może woleć dziobówkę, bo ma nieporównywalnie szersze zastosowanie niż tylko kotwiczenie. Może sam kupię - jeszcze nie wiem ale wkurza mnie kiedy ktoś robi wodę z mózgu innym.
Jeśli mod skasuje ten merytoryczny wpis, to od razu niech skasuje też moje konto na jb.
Użytkownik Tapirro edytował ten post 26 sierpień 2021 - 13:54