darkonis Posted May 8, 2015 Posted May 8, 2015 Witam. Po dzisiejszym wiosłowaniu mam już dość ...I teraz mam takie pytanie jakie silnik lepiej do łodzi: dziobowy sterowany nożnie i z pilota czy zwykły z maximizerem na tył.. Interesują mnie silniki firmy haswing bo minnkota to nie na moją kieszeń ... Teraz podam przeznaczenie silnika :-Łódź 3,2m -4,2m (na razie 3,2m)- Zależy mi na zwrotności-Troling ale aktywny czyli trzymam wędkę w łapie i dodatkowo nadaje ruchy- rzutu z dryfującej łodzi nawet w wietrzną pogodę Na chwilę obecną był by to jeden silnik przy łódce ... I teraz czy dziobowy też ogarnie zwykłe przemieszczanie się z punktu A do punktu B, czy są wieksze opory i akumulator szybko pada .. Jak pisałem wyżej zależy mina zwrotności, a z silnikiem z tyłu nie jest już tak zwrotnie..
Paprykarz Posted May 8, 2015 Posted May 8, 2015 Dziobowe są zwykle droższe od tych wieszanych na rufie/pawęży.
darkonis Posted May 8, 2015 Author Posted May 8, 2015 (edited) ten haswing to około 500zł różnica cenowa jest między tym dziobowym a zwykłym ... Ale za to jaki komfort ,uniwersalność i zwrotność .. tyko jak to się ma w praktyce... Najwyżej na tył bym dał z czasem jakąś spalinówkę... Edited May 8, 2015 by darkonis
Lucas Posted May 8, 2015 Posted May 8, 2015 (edited) Jeśli do pływania to na rufie, na dziobie daje się silnik przeważnie do korekcji dryfu lub jako manewrowy. Edited May 8, 2015 by Lucas 1
godski Posted May 8, 2015 Posted May 8, 2015 Ten na rufie będzie mniej zwrotny ale szybszy. Jeśli dziobowy to tylko z funkcją kotwicy. Mega wygodne. Ale to inne koszty.
darkonis Posted May 9, 2015 Author Posted May 9, 2015 No tak ale zależy mi na pływaniu i na dobrej zwrotności korekcji , najlepiej tak żeby zdalnie sterować silnikiem . I stąd to pytanie moje.. Jeziora na jakich pływam nie są mega tak max do 300ha .. Jak porwę się na wieksze to i łódź będę musiał wiekszą .. Narazie potrzebuję silnika takiego do łodzi 3,20m i zwrotnego ... Czy ten dziobowy ogarnie mi chwilowo to wszystko ? Potem wiadomo kupię na tył jakiś normalny...
SzymonK Posted May 9, 2015 Posted May 9, 2015 (edited) Na zwykłym rufowym zwrotności nigdy mi nie brakowało, nie bardzo rozumiem do czego mogła by być potrzebna lepsza zwrotność - będziesz między minami pływał?Poza tym dlaczego dziobowy miałby być bardziej zwrotny? Na obu łódź skręca podobnie - obraca się wokół środka bocznego oporu. Pod falę i wiatr ta z silnikiem rufowym łatwiej zbacza kursu, za to z falą i z wiatrem ta z dziobowym. Na fali dziobowy znacznie wcześniej łapie powietrze od rufowego, więc średnio się nadaje do normalnego pływania. Jest dobry do stanięcia lub wolnego dryfu dziobem do wiatru - to chyba jego jedyny atut. Edited May 9, 2015 by SzymonK 3
nrt80 Posted May 9, 2015 Posted May 9, 2015 Dla twoich potrzeb ideał to dziobowka z funkcją kotwicy i gps. W trolu zadajesz kierunek i idzie sam z zadana prędkością. Kierunek geograficzny. Dziobowki wymienione przez ciebie takiej funkcji nie mają, a do samego pływania nadają się slabiej niż rufowy.
SzymonK Posted May 9, 2015 Posted May 9, 2015 (edited) Dokładnie, autopilot z gpsem wnosi coś nowego a nie silnik dziobowy.Bez autopilota na rufowym też można stać w miejscu czy dryfować kontrolując ustawienie łodzi - rufą do wiatru na wstecznym biegu. Chociaż do samego stanięcia i dryfu na pewno dziobówka za sterowaniem nożnym jest lepsza.Jeśli i tak masz rufowy później kupić to ma to jakiś sens. Edited May 9, 2015 by SzymonK
mrWhite7 Posted May 9, 2015 Posted May 9, 2015 (edited) Dokładnie, autopilot z gpsem wnosi coś nowego a nie silnik dziobowy.Bez autopilota na rufowym też można stać w miejscu czy dryfować kontrolując ustawienie łodzi - rufą do wiatru na wstecznym biegu. Chociaż do samego stanięcia i dryfu na pewno dziobówka za sterowaniem nożnym jest lepsza.Jeśli i tak masz rufowy później kupić to ma to jakiś sens. Na silniku dziobowym z GPS można doskonale zaprogramować dryf , chodzi mi o kierunek oraz szybkość . Ustawia się dziób łodzi pod prąd i włącza kurs ( literka N) oraz ustawia szybkość na mniejszą niż prąd wody .Łódź powolutku dryfuje z prądem z taką szybkością jaka nam odpowiada a my w tym czasie opukujemy wybrany kawałek rzeki. Możemy sobie zakotwiczyć lub zaplanować jakiś odcinek i obłowić go z wybraną przez nas szybkością . Jest też funkcja inteligentnego azymutu , wtedy łódź płynie z wybraną szybkością i w ustalonym przez nas kierunku ,niezależnie od prądu wody bo jest korygowana przez GPS. Łowiąc w rzece korzystam z elektronicznej kotwicy jak i z normalnego azymutu "N" ustawiając troszkę mniejszą szybkość na silniku niż prąd wody i łowię sobie wertykalnie opukując dno. Sterowanie "na pedał" czy pilot przy wędce to półśrodki a rufowy elektryk to nieporozumienie. Edited May 10, 2015 by mrWhite7 1
mrWhite7 Posted May 10, 2015 Posted May 10, 2015 (edited) No tak ale zależy mi na pływaniu i na dobrej zwrotności korekcji , najlepiej tak żeby zdalnie sterować silnikiem . I stąd to pytanie moje.. Jeziora na jakich pływam nie są mega tak max do 300ha .. Jak porwę się na wieksze to i łódź będę musiał wiekszą .. Narazie potrzebuję silnika takiego do łodzi 3,20m i zwrotnego ... Czy ten dziobowy ogarnie mi chwilowo to wszystko ? Potem wiadomo kupię na tył jakiś normalny...Dziobówka 55 lb i akumulator ca 100 A/h da radę , zazwyczaj używa się dwóch silników ,jeden to napęd do szybkiego przemieszczania się i jest to silnik rufowy. Najczęściej spalina ale może być elektryk. Dziobowy służy nam do celów czysto wędkarskich a mianowicie można zaprogramować sześć spotów (miejscówek) oraz sześć tras które silnik sterowany GPS jest w stanie opłynąć z wybraną szybkością .Do tego potrzebujemy nakładki i-pilot którą instalujemy na silniku Minn Kota .Silnik ma też wyjście na pedał i można coś takiego podłączyć . Mamy dwa rodzaje funkcji "azymut" tzn.możemy ustalić kierunek i szybkość .Pomocne w trollingu.Napisałem dwa rodzaje bo jeden to azymut inteligentny korygowany przez GPS ,drugi nie .Urządzenie ma jeszcze możliwość podłączenia pod echosondę ale to już dość spore koszty bo trzeba dokupić urządzenie I-pilot link , cały czas mówię o silniku Minn Kota np. Terrova 55lb .Podłączone urządzenie pod echolot (tylko urządzenia Humminbird ) ma sporo dodatkowych funkcji np. trasa po linii głębokości .Zwiększa się nam także ilość tras oraz punktów które możemy zapisać (nieograniczona) . Po zainstalowaniu oprogramowania na naszym domowym PC możemy tworzyć własne mapy ,tworzyć punkty które chcemy obłowić , nagrywać i odtwarzać nasze wyprawy ,wytypować interesujące miejsca i je zaznaczyć .Program współpracuje ze znanym wszystkim Earth Google. itp.itd . Edited May 10, 2015 by mrWhite7
trout master Posted May 10, 2015 Posted May 10, 2015 No tak ale zależy mi na pływaniu i na dobrej zwrotności korekcji , najlepiej tak żeby zdalnie sterować silnikiem . I stąd to pytanie moje.. Jeziora na jakich pływam nie są mega tak max do 300ha .. Jak porwę się na wieksze to i łódź będę musiał wiekszą .. Narazie potrzebuję silnika takiego do łodzi 3,20m i zwrotnego ... Czy ten dziobowy ogarnie mi chwilowo to wszystko ? Potem wiadomo kupię na tył jakiś normalny... Zdecydowanie dziobowy.Przy takim montażu zmniejszasz opory. Tył łodzi jest zazwyczaj szerszy więc Ty plus każde obciążenie dodatkowo powodują głębsze zanurzenie a silnik, nawet gdy mocny to tylko miesza mocniej wodę za rufą. Poza tym zawsze jest łatwiej ciągnąć za sobą niż pchać.Dobra i szybka manewrowość i zużycie energii mniejsze. Oczywiście chodzi o pływanie po miejscówkach. Przy wietrze i fali płynięcie daleko na łowisko na pewno nie będzie wygodne, o ile w ogóle bezpieczne.
nrt80 Posted May 10, 2015 Posted May 10, 2015 Zdecydowanie dziobowy.Przy takim montażu zmniejszasz opory. Tył łodzi jest zazwyczaj szerszy więc Ty plus każde obciążenie dodatkowo powodują głębsze zanurzenie a silnik, nawet gdy mocny to tylko miesza mocniej wodę za rufą. Poza tym zawsze jest łatwiej ciągnąć za sobą niż pchać.Dobra i szybka manewrowość i zużycie energii mniejsze. Oczywiście chodzi o pływanie po miejscówkach. Przy wietrze i fali płynięcie daleko na łowisko na pewno nie będzie wygodne, o ile w ogóle bezpieczne.Polemizowalbym. Plywam ta sama łódka i na dziobowce, minnkota terrova 55, i na rufowym, traxxis 45. Zdecydowanie szybciej łódź idzie na rufowym. 1
darkonis Posted May 11, 2015 Author Posted May 11, 2015 (edited) Panowie...A może mi ktoś podać linak z tymi dziobowymi z gps co sie ustawia trasę ...Kiedyś szukałem tego rodzaju mechanizmu i nie mogłem znaleźć nic ..Coś takiego bardzo by mi pasowało nawet jak jest drogo to najwyżej poczekam dozbieram i dopiero kupię ... Na tył zarzucę jakiś używany spalinowy ewentualnie. U mnie mało jest jezior co mają strefę ciszy..Dzisiaj być może pojadę po przyczepkę i zgarnę dużą łódź jak się uda ( jak juz nie pojechała) taką 4,60m i szerokość 1,7m ...PS. Jeszcze mam takie pytanko niezwiązane z tematem ale też mnie to ciekawi.... jakie kary są na łodzie z silnikami powyżej np.50km jak się nie ma patentu? Czy w ogóle ktoś to kontroluje ? Edited May 11, 2015 by darkonis
janih Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 jak do Loweranca to MotorGuide jak do Hummin to Minnkota ceny sa rzędu jak za spalinówke
nurek28 Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 (edited) Kara to 500 złA koszt patentu z egzaminem 850.A jak silnik powyżej chyba 25 KM to trzeba zarejestrować w Polskim Rejestrze Statków i znowu dochodzi opłata. Edited May 11, 2015 by nurek28 1
nurek28 Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 (edited) W minnkocie trzeba przepłynąć daną trase i zapisać. Tras jest 6. A potem gdy przypłymiemy w pobliże którejś z tras wybieramy jej numer i reszte robi silnik niezależnie od wiatru fali. Edited May 11, 2015 by nurek28
darkonis Posted May 11, 2015 Author Posted May 11, 2015 Dzieki Panowie ... Możecie mi jeszcze podać marki tego sprzętu żeby to wszystko hulało : echosonda , silnik itp. Nie mam o tym zielonego pojęcia na filmikach chamerykaniskich tylko widziałem takie silniki sprzężone chyba z echosondą czy cuś ...
darkonis Posted May 11, 2015 Author Posted May 11, 2015 (edited) Czyli np. jakaś prosta echosonda lowerance z gps, wyznaczaniem trasy itp i do tego silnik dziobowy MotorGuide i to bedzie śmigać?Jak by ktoś mół podać jakieś nierogie modele i echa i silnika spasowane to bym był wdzięczny:) Edited May 11, 2015 by darkonis
nurek28 Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 Silnik motorguide z auto pilotem z polskiej dystrybucji ok 6500 sonda ok 3000 plus kabel sieciowy startowy ok 300 zł
nrt80 Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 (edited) Czyli np. jakaś prosta echosonda lowerance z gps, wyznaczaniem trasy itp i do tego silnik dziobowy MotorGuide i to bedzie śmigać?Jak by ktoś mół podać jakieś nierogie modele i echa i silnika spasowane to bym był wdzięczny:) minnkota powerdrive v2, z pilotem, bez pedału, bez "linku" do echa:http://www.forlessthanever.com/product.php?ASIN=B005GRCV04terrova, z pilotem i pedalem, bez linku:http://www.forlessthanever.com/product.php?ASIN=B005HUVU2U z "linkiem" do echa to +1500, taka jest roznica w cenie pilotow. btw, moj zwykly w terrovie zaczyna sie pierdzielic. jak zobaczylem ile kosztuje nowy.... motorguide: http://www.forlessthanever.com/product.php?ASIN=B00FPR2TIO no i echa: jakaś tania prosta nie przejdzie. w lowrance to serie: HDS Gen2, HDS Gen2 Touch, or HDS Gen3. u Hummina nie wiem, ale do sprawdzenia. jest jeszcze kwestia wielkosci. piszesz że na razie na łódkę 3.2, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego jak dużo miejsca taki silnik zabiera i jaki jest ciężki (dochodzą silniczki które sterują silnikiem). terrove mi Krzysztof ledwo na Foxa 390 wcisnął. Edited May 11, 2015 by nrt80 1
nurek28 Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 Czy cena z linku jest ostateczna czy dochodzą jeszcze jakieś opłaty
nrt80 Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 Czy cena z linku jest ostateczna czy dochodzą jeszcze jakieś opłaty jak celnik nie rozpakuje to ostateczna, jak rozpakuje to dochodzą opłaty
darkonis Posted May 13, 2015 Author Posted May 13, 2015 Ok Panowie ..Ja już dostałem odpowiedzi na wszystkie pytania Tak więc zmojej strony dzieki za pomoc ...Teraz tylko zbierać kasę i modernizować łódź 1
Recommended Posts