godski Posted May 8, 2015 Posted May 8, 2015 (edited) Stałem sie posiadaczem starutkiego Twin Powera. Rocznik 1988?Co w nim takiego ciekawego: - spowolniony posuw szpulki.- tytan zastosowany przy produkcji. Dla niedowiarków napis na obudowie. - kapitalne układanie zyłki- mega wygodne pokrętło szpulki- mosiądz pod szpulką- 2 łożyska pod szpulką Jeśli to rzeczywiście rocznik 1988 (napis 88 pod rotorem) to jestem w szoku. Edited May 8, 2015 by godski 1
krzychun Posted May 8, 2015 Posted May 8, 2015 (edited) - tytan zastosowany przy produkcji. Dla niedowiarków napis na obudowie. A może chodzi o materiał uzyskany tytaniczną pracą? PS. dobrze, że tego dziada-tytana gdzieś w tym XVIII wieku odkryli, bo by teraz cały marketing sportowo-rekreacyjny nie miał na czym się opierać.Teraz będzie wszystko "grafen kustom build", a tytan będzie "pase" Edited May 8, 2015 by krzychun
godski Posted May 8, 2015 Author Posted May 8, 2015 SBL czy już oporówka?SBL. W tamtych czasach chyba nie było jeszcze oporówek. Jak go rozbebeszę to zaprezentuję środek.To nawet jeszcze wcześniejsza konstrukcja niż SBL. Tylko 6 zapadek na obrót. W SBL-u było więcej.
peresada Posted May 9, 2015 Posted May 9, 2015 wyglada dobrze ja na te lata. jednakże to raczej nie tytan. moim zdaniem to jakiś maketingowy żargon. powinno być titanium, bo tak sie nazywa ten pierwiastek po angielsku
CM Punk Posted May 9, 2015 Posted May 9, 2015 Na pewno SBL,wtedy było to jedyne,sprawdzone rozwiązanie,nic się nie cofało,było niezawodne.Kołowrotek piękny,to rzeczywiście chyba pierwszy Twin Power (wtedy topowy model Shimano),niedługo potem wszedł Sustain i pierwsza Stella.Jestem przekonany,że produkowany obecnie przeżyłby jakieś 98% dzisiejszych sprzętów,może oprócz Millennium i ...Mój stary Stradic też pięknie nawijał linkę,bez wybrzuszeń,jak spod linijki,niestety lata ciężkiej eksploatacji trochę go sponiewierały,ale od czego trochę zdolności manualnych i materiały protetyczne?
godski Posted May 9, 2015 Author Posted May 9, 2015 calkiem fajny a jak sie ma rozmiar do dzisiejszych Większy od obecnych 4000.
bronzo Posted May 9, 2015 Posted May 9, 2015 Z tym tytanem to różnie bywa; aby lukier na pączkach był bardziej biały to dodaje się do niego pigmentu TiO2 czyli bieli tytanowej
CM Punk Posted May 9, 2015 Posted May 9, 2015 Tu można trochę o nim poczytać,jednak strony rosyjskie mają w sobie to coś :http://www.daily-fishing.ru/snasti/reels/shimano_11_twin_power/
zander58 Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 Znając Twój talent , na pewno doprowadzisz go do takiego stanu , że przeżyje nie jednego aktualnego japońca. Że trochę cięższy to nic. Wytrzymałośćią i kulturą pracy nie wiele odbiega od dzisiejszych nowości.
Bander Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 Nie bądź w szoku - kiedyś inaczej robiono kołowrotki. Żyłeczkę nawija miodnie. Z tym tytanem jednak nieco pojechałeś do przodu - jak coś to powinno być "titanium"
Józef Lesniak Posted May 11, 2015 Posted May 11, 2015 - tytan zastosowany przy produkcji. Dla niedowiarków napis na obudowie. TITANOS MATERIAL - zastosowano domieszkę tytanu i grafitu na wykonanie korpusu i nic więcej. Konstrukcje z takiego materiału wykonywało w ówczesnych latach wiele firm m/innymi D.A.M. Podnosi to w znaczącym stopniu sztywność korpusu w porównaniu do standardowych grafitów.Był też korpus i rotor wykonany z materiału XT-7, pod takim kryptonimem kryło się wiele kołowrotków ze stajni Shimano,a to właśnie mieszanka grafitu z tytanem.Odnośnie nazewnictwa to było z tym różnie,nazywano to Titanium lub jak w przypadku tego Twinka Titanos Material w latach pózniejszych XT-7. PozdrawiamJózef Leśniak 1
Pasta Posted May 12, 2015 Posted May 12, 2015 Kurde... jaki dziadek? Toż to mój rocznik... Młynek ciekawy, nawój linki miodzio.
Guzu Posted May 12, 2015 Posted May 12, 2015 Tu można trochę o nim poczytać,jednak strony rosyjskie mają w sobie to coś :http://www.daily-fishing.ru/snasti/reels/shimano_11_twin_power/ Szkoda, ze spadla aktywnosc na tej stronie. Materialy naprawde wartosciowe.
krzychun Posted May 12, 2015 Posted May 12, 2015 TITANOS MATERIAL - zastosowano domieszkę tytanu i grafitu na wykonanie korpusu i nic więcej. Konstrukcje z takiego materiału wykonywało w ówczesnych latach wiele firm m/innymi D.A.M. Podnosi to w znaczącym stopniu sztywność korpusu w porównaniu do standardowych grafitów.Był też korpus i rotor wykonany z materiału XT-7, pod takim kryptonimem kryło się wiele kołowrotków ze stajni Shimano,a to właśnie mieszanka grafitu z tytanem.Odnośnie nazewnictwa to było z tym różnie,nazywano to Titanium lub jak w przypadku tego Twinka Titanos Material w latach pózniejszych XT-7. PozdrawiamJózef LeśniakSkoro grafit (węgiel) i tytan, to jedynie zostają spieki węglika tytanu. Patrz pan, muszę noże z tokarek pozbierać i przekuć.Ciekawe, jak to tam połączyli, że to nie kruche w diabły jest.Fascynujące.
popper Posted May 12, 2015 Posted May 12, 2015 TITANOS MATERIAL Hmmm. Gdyby tak bez tego członu, to można by go do tytanicznej pracy zatrudnić
godski Posted November 15, 2015 Author Posted November 15, 2015 (edited) jasku10Napisano 19 sierpień 2015 - 07:38otwierałeś już go? pokaż, co ma w środku... Otworzyłem. Oto co zastałem. Nic niepokojącego. Sam metal.Niestety, idzie do sprzedania po kosztach. Edited November 15, 2015 by godski
CM Punk Posted November 15, 2015 Posted November 15, 2015 Ma wszystko to,co obecnie produkowane kołowrotki oprócz łożyska oporowego.Do tego na pewno lepsze materiały i przekładnia,która nie wygląda na zużytą i z wżerami
Kowalinho Posted November 15, 2015 Posted November 15, 2015 Fajny młynek. Wyobraźcie sobie, co by za niego oddał w 88r. nie jeden polski wędkarz
godski Posted November 15, 2015 Author Posted November 15, 2015 Ma wszystko to,co obecnie produkowane kołowrotki oprócz łożyska oporowego.Do tego na pewno lepsze materiały i przekładnia,która nie wygląda na zużytą i z wżerami I wyważenie rotora słabe. Bije na boki przy szybkim kręceniu. Podobno pod obciążeniem jest lepiej.Jakie wżery?
Recommended Posts