Jump to content

Recommended Posts

Posted

Warto zabezpieczyć silnik, bo w razie zwarcia leci bezpiecznik a nie spalą się kable czy uzwojenie w silniku.Jak chcesz  umieszczać go między kablami?

Moc zależy raczej od mocy silnika.50 A to pod 50-55lbs.

Posted

Chciałem przykręcić do klemy bezpiecznik a do bezpiecznika kabel... Można tak? Buduję ponton (gumowa baza już jest) i chcę kilka rzeczy zrobić na stałe - dlatego chcę zabezpieczyć to i owo bezpiecznikami. 

Posted

To nie przeszkadza czy będzie zaraz przy akumulatorze czy wyżej na kablu, swoją rolę będzie spełniał w razie zwarcia.

Posted

To nie przeszkadza czy będzie zaraz przy akumulatorze czy wyżej na kablu, swoją rolę będzie spełniał w razie zwarcia.

No nie wiem ! Wszyscy sprzedawcy silników elektrycznych zalecają montaż bezpiecznika, jednak nie bezpośrednio na klemie aku, lecz w odległości około 20-25 cm od zacisku na klemę. Bezpiecznik montowany jest na przewodzie "+" Uważam, że ten przedstawiony przez Kolegę nie nadaje się. 

Posted

Warto zabezpieczyć silnik, bo w razie zwarcia leci bezpiecznik a nie spalą się kable czy uzwojenie w silniku.Jak chcesz  umieszczać go między kablami?

Moc zależy raczej od mocy silnika.50 A to pod 50-55lbs.

między kablami? czy ja dobrze rozumiem, że mowa o zasilaniu - i zasilaniu + a między nimi bezpiecznik?

po mojemu to jakiś kosmos. przecież tak zamontowany bezpiecznik będzie zwarciem w układzie i zawsze poleci w tzw. pizdu.

wracając do meritum - ten pewnie będzie dobry, ważne tylko aby zamontować go na plusie zasilania.

(względnie możesz poszukać jakiegoś automata - są na alledrogo)

Posted (edited)

Bezpiecznik powinien znajdować się w ciągu przewodu +  (szeregowo).Odległość umiejscowienia bezpiecznika, na drodze od żródła zasil.(akumulator),do  silnika (odbiornik) nie ma znaczenia .

Edited by januszz
Posted

Spoko miałem na myśli "między kablami" czyli rozcięte zasilanie. Na tyle zielony to nie jestem :) .Jestem na etapie wykształcenia podstawowego, ale elektrotechniki coś liznąłem :) .

Posted

wybacz. dopytywałem tylko ;-)

Spoko, to moja wina bo nie napisałem precyzyjnie.