Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Czy któryś z kolegów trafił gdzieś w sprzedaży kotwicę taką jak na filmiku poniżej ? Chodzi mi o tą która jest w dalszej części filmu (gdzieś około 30 sekund od startu) i jest wyposżona w system uwalniania z zaczepów.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/A6Fto5t7ulY"frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Edited by Paprykarz
Posted (edited)

Taki sam efekt daje zamocowanie kotwicy parasolowej (składanej) zamocowanej za dolne ,a nie za górne ucho. Linkę główną montuje się za dolne ucho kotwicy, a górne za pomocą plastikowych obejmek zaciskowych dopiero do niej. Po uwięźnięciu kotwicy w zaczepie wystarczy mocno pociągnąć za linkę kotwiczną ,zerwaniu ulega obejmka zaciskowa i  kotwica zachowuje się identycznie jak ta na filmie, czyli się odwraca. Wtedy można ją bardzo łatwo uwolnić.

Kotwice parasolowe są dostępne bez problemu , od dawna w ten sposób z nich korzystam.

http://www.zpw.pl/fotky/world/kotwica.jpg

Edited by miramar69
  • Like 2
Posted
Nie wiem czy dobrze się domyślam że chodzi Ci o uwalnianie kotwicy z zaczepu .Ja stosuję na swojej łodzi kotwicę łamaną COR i przy najgorszych zaczepach na Odrze zawsze udało mi się ja wyrwać wystarczy zrobić zwrot i dyszel łamiąc się wyrywa lemiesz z najgorszych zaczepów, kiedyś bojąc się o nią bo zrobiona jest z nierdzewu, zakładałem z tyłu druga linkę ale to jest upierdliwe rozwiązanie. Jedno co muszę zaznaczyć że były sytuację że rękoma nie byłem w stanie jej ruszyć w takich sytuacjach płynę na silniku w górę rzeki i nie ma bata aby nie puściła .
Posted
Kotwica pługowa mocowana tak, jak to opisał @miramar też świetnie się sprawdza. Sprawdzone osobiście.
Posted (edited)

Samo rozwiązanie zrywanego zabezpieczenia jest oczywiste i możliwe po małych przeróbkach w wielu typach kotwic. Ale mnie interesuje własnie ten typ kotwicy ze względu na łatwość mocowania w żurawiku wciągarki. Kształt trzpienia który najbardziej by mi odpowiadał ta taki jak w kotwicach typu River

Edited by Paprykarz
Posted

Nie, kotwice Halla to zupełnie inna konstrukcja. Chyba poszukam kogoś kto by mi coś takiego spróbował wykonać. Myślałem , że uda się nie wyważać otwartych drzwi. A może jakieś ruskie allegro...

• 3 years later...
Posted (edited)

Ja widziałem kilka lat temu podobny patent tylko uchwyt do linki szekla chodziła po całym ramieniu kotwicy.

W momęcie gdy ta się zaklinowała w dnie wystarczyło zrobić zwrot i po sprawie.

Zajade u siebie do sklepu i jak będzie to zrobię zdjęcie.

Coś podobnego do kotwicy Bruca

Edited by nurek28