Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Noszę się z zamiarem zakupu wędki UGLY STIK CUSTOM 240/30-60. Ma ona służyć połowów z łódki kopytkami 5 i 6 na główkach ok 15 - 30g i trollingu większymi woblerami. Ważyłem samą gumę i waży ona 30g + główka to w podanym wyrzucie wędki akurat będzie. Zastanawia mnie tylko, czy ta wędka nie będzie za sztywna i czy na plecionce nie będą się z niej rybki spinały. Niestety nie mam możliwości pomacania tej wędeczki.

Szukałem 210, ale chyba w ogóle w takiej gramaturze nie produkują. Proszę o radę, czy będzie ona dobra do takiego łowienia, czy może jednak za lżejszą się porozglądać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Miałem tę wędkę, do podobnych jak Twoje zastosowań. Moim zdaniem bardziej trolling niż jakieś precyzyjne jigowanie.

Kupując ją w ciemno, sugerowałem się modelem 15-40 g; miałem nadzieję na coś podobnego, tylko mocniejszego trochę. Model 2,40/30-60 okazał się zupełnie inny: mniej zbieżny, o głębszym, płynniejszym ugięciu. Łowiąc na 15 cm gumy z obciążeniem 10-20 g miałem poważne zastrzeżenia do jego sztywności i, co za tym idzie, czułości; natomiast jeśli chodzi o hol ryby na plecionce - amortyzował lepiej niż wspomniany model 15-40.

No i ta rękojeść - szukałem wędki na łódkę, a w wędce 2,40 wystawało mi poniżej łokcia ponad 10 cm...