Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Wybieram się do Szwecji i chciałbym zakupić kartę pre-paid z pakietem internetu.

Czy ktoś się orientuję która ze szweckich sieci komórkowych oferuje taką usługę? 

Oczywiście chciałbym aby karta sim była dostępna najlepiej na promie albo w pierwszym "spożywczaku" w Karlskronie.

Dzięki, pozdrawiam! - Wojtek

PS: z mojego googlowania wynika że firmy comviq i 3 oferują taki internet. 

Jeżeli ktoś ma praktyczne informację na ten to temat proszę pisać.

Edited by Wojtulson
Posted

Na allegro jest sprzedawca oferujący karty prepaid wszystko opisuje, wejdź w zagraniczne wpisz Szwecja i wyskoczy jego oferta.

Oczywiście nabyć można na miejscu ale u niego jest ściąga ;)

Posted

Starter Comviq dostaniesz w każdym najmniejszym kiosku, małym sklepiku (Livs) i oczywiście na stacjach benzynowych. Jest tani, ale nie pamiętam ile, w każdym razie jakieś kilkadziesiąt koron. Na 100% kupisz go już na terminalu w Karlskronie. Do niego musisz dokupić doładowanie. Jeżeli zależy ci tylko na internecie, to poproś o >Comviq Surf< (100sek 3GB, lub 200sek 10GB) ale nie ma w nim salda na rozmowy. Jeżeli chcesz również dzwonić za granicę, to poproś o >Comviq Amigos<. Zapłacisz 200 sek i oprócz tanich rozmów do Polski dostaniesz 0,5GB. Z salda 200 koron które dostaniesz możesz za 100 wykupić dodatkowo 3GB, (przez sms), a drugie 100 starczy ci na bardzo dużo dzwonienia. 

• Like 3
Posted

...Z salda 200 koron które dostaniesz możesz za 100 wykupić dodatkowo 3GB, (przez sms), a drugie 100 starczy ci na bardzo dużo dzwonienia. 

Jak wykupić za te 100 dodatkowe 3GB, jakimmś kodem ?

Posted

Najprościej byłoby - jeżeli jest taka możliwość - zrobić to przez internet na stronie Comviq. Po wpisaniu numeru telefonu pojawią się opcje zapłaty i będzie między innymi możliwość obciążenia salda telefonu (jeżeli są środki na koncie). Jest też możliwość zapłaty przez sms. Wiadomość co i gdzie wysłać dostaniesz w smsie potwierdzającym doładowanie konta, ale z tego co pamiętam, jest to droższa opcja. Dawno nie miałem prepaid, więc spytam pracownika, a po powrocie z pracy napiszę dokładnie co i jak.

Posted (edited)

W tej chwili najkorzystniejszy wydaje się taki wariant:

Kupić starter >Comviq Startpaket<. Kupić doładowanie >Comviq Amigos< za 50, 100, lub 200 sek w zależności ile kto potrzebuje dzwonić za granicę (EU i USA). Koszt minuty w tej taryfie to 0,31sek na stacjonarne i 0,95 sek na komórki; sms 0,49, mms 0,99 sek. Dodatkowo każde rozpoczęcie rozmowy głosowej kosztuje jednorazowo 0,99 sek.

Do tego dokupić pakiet internetowy >Comviq ExtraSurf< 3GB za 100 sek, lub 10GB za 200 sek i to wszystko.

Pamiętajcie tylko, żeby jako pierwszy wprowadzić kod Amigos, a dopiero po otrzymaniu wiadomości z potwierdzeniem (lub sprawdzeniu że saldo/konto zostało doładowane) wysłać kod ExtraSurf.

Sprawdzenie salda w sieci Comviq - *111#

Doładowanie - *110*kod#

Pozdrawiam, Maciej

Edit: Dodam jeszcze, że karta sim po aktywacji jest ważna bezterminowo, ale plany taryfowe, czyli w tym przypadku Amigos i ExtraSurf tylko miesiąc. Po upływie miesiąca przechodzimy na taryfę podstawową, czyli drogą :)  

Edited by Fiskare
  • Like 2
  • 6 years later...
Posted

Czy ktoś wie jak teraz wygląda sprawa karty SIM do internetu - obiło mi się coś o uszy, ze Szwedzi idą w kierunku takiej rejestracji jak u nas? W jakiej sieci najkorzystniej, może jakieś promocje ktoś kojarzy?

Posted
Chyba kupowanie specjalnej karty na wyjazd już mija się z celem. Od jakiegoś czasu operatorzy z unii są zobowiązani udostępniać internet za darmo w unii europejskiej. Ile masz tego internetu za darmo zależy od Twojej oferty, sprawdź. Do stron internetowych i podstawowego korzystania na tydzień-dwa na pewno wystarczy.
Posted

Chyba kupowanie specjalnej karty na wyjazd już mija się z celem. Od jakiegoś czasu operatorzy z unii są zobowiązani udostępniać internet za darmo w unii europejskiej. Ile masz tego internetu za darmo zależy od Twojej oferty, sprawdź. Do stron internetowych i podstawowego korzystania na tydzień-dwa na pewno wystarczy.

No wiesz mecz Premier League w dobrej jakości w canal plus go  potrafi zeżreć sporo transferu. tam gdzie się wybieram zostaje tylko Internet komórkowy. U mojego operatora w obecnej taryfie (na kartę bo nie lubię abonamentu) roaming internetu wystarczający na taki mecz to jakieś 30 pln. Rozejrzę się po ofertach w kraju skoro uważasz, że nie warto na miejscu- chyba że ktoś uważa że jednak warto.

Posted
Nie wiem, czy za granicą obejrzysz cokolwiek na nc+ go. Jakiś czas temu było oglądanie tegoż było ograniczone tylko do terytorium Polski.
Posted (edited)

Dwa lata temu oglądałem,  raczej nic się do dziś nie zmieniło. A o kartę pytam, bo taką odpowiedź mam od swego operatora

Pakiet internetu jednorazowy (1GB za 1zł) można wykorzystać tylko w kraju. Jeśli zaś chodzi o internet w UE to konieczne jest wykupienie pakietu internetu w roamingu. 500MB kosztuje 19zł, a 2GB 69zł/30 dni.

A jeśli chodzi o Canall+ to odpowiedź od nich:

Jeśli wyjeżdżasz do jednego z krajów członkowskich Unii Europejskiej tymczasowo, to będziesz mieć możliwość korzystania z naszych serwisów online (w szczególności nc+ GO). Z telewizyjnych usług online nie może skorzystać osoba, mieszkająca poza granicami Polski oraz abonenci, którzy zawarli umowy na firmę.

Edited by Jano
Posted (edited)

To masz jakąś lipę, bo ja w Orange mam 7,7 GB darmowego internetu co miesiąc i to w tanim abonamencie

Doczytałem - od 1 kwietnia 2018 mają obowiązek udostępniać usługi na terenie UE, ja bywałem wcześniej ;)

Edited by karkoszek
Posted (edited)

To masz jakąś lipę, bo ja w Orange mam 7,7 GB darmowego internetu co miesiąc i to w tanim abonamencie

Doczytałem - od 1 kwietnia 2018 mają obowiązek udostępniać usługi na terenie UE, ja bywałem wcześniej ;)

Rafał teraz się coś tam pozamieniało - tzn od jakichś 3 lat. Ja płacę dużo banknotów do T-mobile i też mam jakieś liche pakiety. 

Coś tam korzystam ale po wykorzystaniu pakietu płaci się jak za paliwo

Edited by kruz
Posted

To może jeszcze raz: ktoś ma informację czy i jaką kartę sim warto kupić w Szwecji, żeby korzystać z internetu.?

I nie nie chcę kolejnej karty od polskiego operatora, którą muszę rejestrować.

Cieszę się że macie super taryfy, ja niestety nie mam i szukam rozwiązania z kartą szwedzką

Posted
Z tego co piszą kierowcy ciężarówek to naj lepszą ofertą w tej chwili jest brytyjskie voxi karty można znaleźć na allegro
Posted
Może Lycamobile 150koron za 25gb. Pracujemy kolo Umei i kumple kupili Lyce i bardzo chwalą. Ja mam saunalahti od Finczykow za 26 euro na msc bezlimutu. Kolo Sztokholmu mialem fajny zasieg ale tu na wiosce gdzie mieszkamy szału nie ma.
  • Like 1
  • 3 weeks later...
Posted

Dobra - jestem w tej chwili i wygląda to tak - stacja benzynowa, starter comwiq -+40 GB  295 koron i Cyfra hula aż milo. Jedyna możliwość korzystania z Internetu to u mnie mobilny. Finał pucharu Anglii obejrzany,

Posted
Też właśnie przerabiałem temat. Pierwsza lepsza stacja, kupiłem starter Comviq za 45 koron, doładowałem pakiet poprzez dedykowaną aplikację (można pobrać sobie u nas przed wyruszeniem) i śmigało na Szkierach Św. Anny aż miło (nooo w niektórych zatokach potrafił gdzieś tam zniknąć).
  • Like 1
  • 2 years later...
Posted

Ktoś wie czy dalej można swobodnie zakupić starter na stacji i korzystać, czy też już jest wymagana rejestracja kart?