Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

uzbieranie pieniędzy przy wyborze kołowrotka wydaje się dość łatwym zadaniem :D Im więcej czytam, tym bardziej się gubię.

Do rzeczy - swój wybór już nieco okroiłem do kilku modeli, a to czego mi potrzeba to:

-cena nie więcej niż 350 zł

-wielkość około 2000 tak żeby wlazła 0,22 ze 150 metrów.

-hamulec - jaki będzie, nie robi mi to różnicy czy FA czy RA

-czegoś co wytrzyma dłużej niż 1 sezon nad Wisłą, bez specjalnego pieszczenia przy łowieniu :D Chciałbym abym mógł sobie rzucić tym czymś na bolenia, czy na kleniojazie, szczupak na starorzeczach itp.

Troszkę pogrzebałem, jednak najbardziej zabiją mnie oznaczenia i modele w grę wchodzą głównie:

- Red/Blue arc spro - za cholerę nie wiem czym się różnią np Kołowrotek Spro Blue Arc FD 930 od np. SPRO spin BLUE ARC TUFF-BODY W/S 9300 i który to taki jakbym chciał :D

- RYOBI ZAUBER 2000/3000

- któryś team dragon z FD np. TEAM DRAGON FD 920iZ

Może macie jakieś doświadczenia z gwarancją w dragonie, skoro tak się chwalą tymi 5 latami i nie ukrywam, że m.in ze względu na to umieściłem dragona na liście.

Kijek którym macham to Ugly Stick Custom 10-25g.

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie komentarze i podpowiedzi

pozdrawiam,

Opublikowano
Do tego Aglistika (miałem kiedyś model o tym cw) bardziej pasowałaby 3000 jakaś..... Blu/Red lub Zauber będą chyba najlepszym wyborem, choć są i fajne Okumy gdzie masz 3 szpulki :D
Opublikowano

Witam.

Ja smialo moge polecic reda\blue spro.Oram nim juz 3 lata i nadal jest w niezlym stanie a nie ma ze mna latwo :mellow:

Mysle ze jest to dobry krenciol za rozsadne pieniadze.

Nie bedziesz zawiedzony.

Opublikowano
Kup rozmiar 3000. Ma większą szpulkę niż 2000 i przez to będziesz miał mniej poskręcaną żyłkę. Lepiej też dociąży kijek.
Opublikowano
Z opisu wynika, że Red ma jedno łożysko więcej i jest o 14 gram lżejszy :D A jakie są jeszcze różnice i czy są, to może odpowie Ci ktoś kto zna lepiej te kołowrotki :)Ale jeden i drugi będą dobrym wyborem. Ja bym brał Reda, bo ładniejszy
  • Like 1
Opublikowano
nie wiem ile w tym prawdy bo sam korba nie lowie od 5 lat niemalze, ale z tego co pamietam to RED ARC mial mieć spowolniona - lub po prostu zmodyfikowaną oscylacje... ile w tym prawdy, to juz moze powie ktos kto krecil i jednym i drugim...
Opublikowano

Łowię zauberami bardzo intensywnie od kilku lat. Red Arc to bliźniacza konstrukcja. Łowią nim tez moi koledzy. Nie słyszałem aby coś się tam z nimi działo. Oczywiście jak to ze sprzętem coś zawsze może się przytrafić.

Moim jednak zdaniem za tę sumę nie kupisz nic lepszego niż wymienione kołowrotki.

Opublikowano
Blue czy red?Roznica w nich jest chyba niezauwazalna w praktyce oprocz koloru :D .Zauber jest robiony na tej samej licecji co red czyli rayobi ma tylko skladana raczke a red wkrecana,ja wole te druga.
Opublikowano

dziękuje Wam serdecznie za wszystko odpowiedzi i podpowiedzi.

Jeszcze nie wyklikałem, znaczy nie zamówiłem, ale najpewniej wybiorę 9300 FD.

OloPe -> pogratulować czujności :D)

radeqs -> dzięki, czytałem tylko tam nie było jak dla mnie tej odpowiedzi, której szukam/szukałem :D

podsumowując wnioskuję, ze nie zauważe specjalnej różnicy w użytkowniu czy tez awaryjności wybierajac pomiędzy 9300, a 10300 :D

• 4 lata później...
Opublikowano

Koledzy się czepiają.

A kołowrotek przynajmniej przetestowany :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Przetestowany, po 6 latach kreci sie dalej jako zapasowy ;) chociaz w miedzyczasie przesiadlem sie czarnucha shimano. Moge w sumie polecic ;)

Ps. Co wygralem za czas odpowiedzi ?;)

Opublikowano

Podepnę się pod temat jeśli można - jeśli nie to przepraszam moderatorów za kłopot.

Przymierzam się do zakupu kołowrotka pod bolenie:

Cechy które wymagam:

Przyzwoite przyłożenie - min 5,2:1

Wielkość 3000-4000

Waga max 300g

Stonowana barwa

Średnia półka cenowa (max 400)

Rączka inna aniżeli w Ryobi Zauber - nie lubię i nie przestawię się

Oczywiście chciałbym kołowrotek, który posłuży dłużej niż 1 rok  :)

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam