Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam posiadam kołowrotek Shimano Aero gt 4010. Podczas kręcenia trzeszczy a po przełączeniu można kręcić w obie strony i wtedy jest bezdźwięczny .Przy mocniejszym zakręceniu przestaje terkotać lecz do chwili zatrzymania korbki . Proszę o pomoc bo szkoda wyrzucać dodam był serwisowany 

post-60223-0-78221300-1432749748_thumb.jpg

post-60223-0-60913900-1432749767_thumb.jpg

Posted

Zawsze z tym terkotaniem miałem problem jak ustawić. Proponuję Józka Leśniaka do ustawienia tego ustrojstwa.

• Like 1
Posted

To to jest normalne? Była wymieniana sprężyna .

Posted

Która sprężyna? od blokady obrotów wstecznych metalowej zapadki? Czy sprężyna w plastikowym koszu nachodząca na metalową tuleję na osi głównej?

Najlepiej zdejmij rotor i wstaw fotki mechanizmów pod nim.

Guest Piokowal
Posted

Pała i wąskie drzwi dla serwisanta ;)

Posted

Na moje oko- źle złożony mechanizm zapadkowy hamulca.

Też tak miałem w Super Aero 4000 F- terkotanie.

Nic trudnego jeśli zna się prawidłową budowę tego systemu. ;)

Posted (edited)
Ok wstawie zd bez rotora. Edited by LOc
Posted

Witam posiadam kołowrotek Shimano Aero gt 4010. Podczas kręcenia trzeszczy a po przełączeniu można kręcić w obie strony i wtedy jest bezdźwięczny .Przy mocniejszym zakręceniu przestaje terkotać lecz do chwili zatrzymania korbki . Proszę o pomoc bo szkoda wyrzucać dodam był serwisowany 

Należy zająć się całym systemem zapadkowym. Są tam trzy sprężynki,jedna na zapadce i jedna na dzwigni sterującej włączanie blokady. Z praktyki wiem że często przy nieumiejętnym serwisie sprężynki te tracą swój kształt i odpowiednie napięcie.  I trzecia sprężynka z jednym "wąsem" (oporowa) - to ona odpowiada za właściwe działanie blokady bez terkotania.Zamontowana jest na specjalnej tulejce razem z plastikowym kołnierzem.

Po upływie lat ulega ona wytarciu i należy wymienić na nową,a że nowe jest już niedostępne do tego kołowrotka to pozostaje tylko inwencja własna. 

Pozdrawiam

Józef Leśniak

• Like 3
Posted

No i pięknie Ci ktoś zniszczył sprężynkę... Zdjęcie nr 2 świetnie to pokazuje, kompletnie powyginana sprężyna od blokady rotora...

Posted
Wydaje mi sie ze jest nie orginalna spreżyna widac po ułożeniu
  • 2 weeks later...
Posted

Należy zająć się całym systemem zapadkowym. Są tam trzy sprężynki,jedna na zapadce i jedna na dzwigni sterującej włączanie blokady. Z praktyki wiem że często przy nieumiejętnym serwisie sprężynki te tracą swój kształt i odpowiednie napięcie.  I trzecia sprężynka z jednym "wąsem" (oporowa) - to ona odpowiada za właściwe działanie blokady bez terkotania.Zamontowana jest na specjalnej tulejce razem z plastikowym kołnierzem.

Po upływie lat ulega ona wytarciu i należy wymienić na nową,a że nowe jest już niedostępne do tego kołowrotka to pozostaje tylko inwencja własna. 

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Panie Józefie ile by kosztowała naprawa u pana ? Proszę o odpowiedz 

• 2 years later...
Posted

prosze o kontakt Pana JOzefa w sprawie aero gtm 3010, brak blokady wstecznej (brakuje sprężynki)