LOc Posted May 27, 2015 Posted May 27, 2015 Witam posiadam kołowrotek Shimano Aero gt 4010. Podczas kręcenia trzeszczy a po przełączeniu można kręcić w obie strony i wtedy jest bezdźwięczny .Przy mocniejszym zakręceniu przestaje terkotać lecz do chwili zatrzymania korbki . Proszę o pomoc bo szkoda wyrzucać dodam był serwisowany
Jozi Posted May 27, 2015 Posted May 27, 2015 Zawsze z tym terkotaniem miałem problem jak ustawić. Proponuję Józka Leśniaka do ustawienia tego ustrojstwa. 1
Pendergrast Posted May 27, 2015 Posted May 27, 2015 Która sprężyna? od blokady obrotów wstecznych metalowej zapadki? Czy sprężyna w plastikowym koszu nachodząca na metalową tuleję na osi głównej?Najlepiej zdejmij rotor i wstaw fotki mechanizmów pod nim.
Arek X Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 Na moje oko- źle złożony mechanizm zapadkowy hamulca.Też tak miałem w Super Aero 4000 F- terkotanie.Nic trudnego jeśli zna się prawidłową budowę tego systemu.
LOc Posted May 28, 2015 Author Posted May 28, 2015 (edited) Ok wstawie zd bez rotora. Edited May 28, 2015 by LOc
Józef Lesniak Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 Witam posiadam kołowrotek Shimano Aero gt 4010. Podczas kręcenia trzeszczy a po przełączeniu można kręcić w obie strony i wtedy jest bezdźwięczny .Przy mocniejszym zakręceniu przestaje terkotać lecz do chwili zatrzymania korbki . Proszę o pomoc bo szkoda wyrzucać dodam był serwisowany Należy zająć się całym systemem zapadkowym. Są tam trzy sprężynki,jedna na zapadce i jedna na dzwigni sterującej włączanie blokady. Z praktyki wiem że często przy nieumiejętnym serwisie sprężynki te tracą swój kształt i odpowiednie napięcie. I trzecia sprężynka z jednym "wąsem" (oporowa) - to ona odpowiada za właściwe działanie blokady bez terkotania.Zamontowana jest na specjalnej tulejce razem z plastikowym kołnierzem.Po upływie lat ulega ona wytarciu i należy wymienić na nową,a że nowe jest już niedostępne do tego kołowrotka to pozostaje tylko inwencja własna. PozdrawiamJózef Leśniak 3
Pendergrast Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 No i pięknie Ci ktoś zniszczył sprężynkę... Zdjęcie nr 2 świetnie to pokazuje, kompletnie powyginana sprężyna od blokady rotora...
Pendergrast Posted May 29, 2015 Posted May 29, 2015 Znalazłem jakąś fotkę z ostatniego smarowania takiego Aero GT i tak powinna wyglądać ta sprężyna...
LOc Posted May 29, 2015 Author Posted May 29, 2015 Wydaje mi sie ze jest nie orginalna spreżyna widac po ułożeniu
LOc Posted June 8, 2015 Author Posted June 8, 2015 Należy zająć się całym systemem zapadkowym. Są tam trzy sprężynki,jedna na zapadce i jedna na dzwigni sterującej włączanie blokady. Z praktyki wiem że często przy nieumiejętnym serwisie sprężynki te tracą swój kształt i odpowiednie napięcie. I trzecia sprężynka z jednym "wąsem" (oporowa) - to ona odpowiada za właściwe działanie blokady bez terkotania.Zamontowana jest na specjalnej tulejce razem z plastikowym kołnierzem.Po upływie lat ulega ona wytarciu i należy wymienić na nową,a że nowe jest już niedostępne do tego kołowrotka to pozostaje tylko inwencja własna. PozdrawiamJózef LeśniakPanie Józefie ile by kosztowała naprawa u pana ? Proszę o odpowiedz
Józef Lesniak Posted June 8, 2015 Posted June 8, 2015 Panie Józefie ile by kosztowała naprawa u pana ? Proszę o odpowiedz Zapraszam na pw
slevy70 Posted November 9, 2017 Posted November 9, 2017 prosze o kontakt Pana JOzefa w sprawie aero gtm 3010, brak blokady wstecznej (brakuje sprężynki)
Recommended Posts