Rafus Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 (edited) Dostałem dziś wyczeiacz przynęt. Kupiłem do niego linkę żeglarską o sporej wytrzymałości i średnicy 2 mm. Jaki możecie polecić węzeł by pewnie przywiązać wyczepiacz? Edited May 28, 2015 by Rafus
didi Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 (edited) jak denerwuje cie jezyk hiszp. ,wskazane wyciszyc Edited May 28, 2015 by didi
didi Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 (edited) tak ten pierwszy ,do przyponow z FLUOROCARBONU,poniewaz nie stosuje zaciskow ktore uwazam za zbyteczne a wrecz kalecza FC przez co sa niepewnedodam tylko ze koncowki obcinam i przypalam delikatnie nie dotykajac paluchami Edited May 28, 2015 by didi
Rafus Posted May 28, 2015 Author Posted May 28, 2015 (edited) Zastosuję chyba dwa węzły. Podstawowyhttp://www.netknots.com/rope_knots/figure-eight/ Bezpieczeństwahttp://www.netknots.com/rope_knots/backup-knot/ Po stracie ulubionej przynęty pozostaje niesmak. A po stracie wyczepiacza? Edited May 28, 2015 by Rafus
didi Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 pewnie,jesli ci odpowiada,ja ze sztywnym FC nie zrobilbym takiego fiku miku
Rafus Posted May 28, 2015 Author Posted May 28, 2015 U mnie problemem jest średnica oraz siły tarcia oplotu o siebie. Typowe węzły wędkarskie takie jak Uni czy Rapala były bardzo trudne do wykończenia przez co nie gwarantowały pewności. Sprawdziłem także węzły z podanego przez Ciebie filmu, jednak ułożenie linki nie do końca mnie zadowalało. Gdyby miał ktoś inne propozycje węzłów to proszę pisać śmiało
didi Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 (edited) zobacz jeszcze -bucle homer rhode-buckle perfection-centauri-pitzen-palomar (potrojny)x3moze ktorys z tych Edited May 28, 2015 by didi
Rafus Posted May 28, 2015 Author Posted May 28, 2015 (edited) Dzięki za pomoc. Sprawdzę je w wolnej chwili. Jak sądzicie ile metrów linki przyda się na Wisłę? Choć już ją kupiłem to jestem ciekaw waszych opinii Edited May 29, 2015 by Rafus
Tomas81 Posted May 29, 2015 Posted May 29, 2015 Na Wisłę linka 2mm??? Jako że łowię na tej rzece i też używam tego wynalazku napiszę Ci coś. Otóż jeśli nie masz środka pływającego zasięg tego odczepiacza będzie góra 15m a pewnie i mniej. Natomiast jeżeli masz możliwość pływania to i tak w głębokiej wodzie w nurcie będziesz mieć problem z zejdziesz do dna. Dlaczego? Bo linka jest stanowczo za gruba. Przerabiałem różne linki i teraz używam mocnej pletki Power Pro, kupiłem na metry, o średnicy bodaj 0,46mm i wystarcza do odgięcia każdego haka a jest jeszcze przy tym na tyle cienka że daję radę zejść z odczepiaczem do dna w prawie każdym miejscu. Ale prawie czyli nie wszędzie choć odczepiacz ma aż 180g. Wracając do głównego pytania. Odczepiacz wiążę San Diego Jam Knot: http://www.netknots.com/fishing_knots/san-diego-jam-knot/ i wszystko działa jak należy. Tylko że pierw składam plećkę na dwa razy a potem robię pętelki co parę centymetrów. Chodzi o przecieranie linki na kamieniach, co dwie to nie jedna
ryba1981 Posted May 29, 2015 Posted May 29, 2015 Na Wisłę linka 2mm??? Jako że łowię na tej rzece i też używam tego wynalazku napiszę Ci coś. Otóż jeśli nie masz środka pływającego zasięg tego odczepiacza będzie góra 15m a pewnie i mniej. Natomiast jeżeli masz możliwość pływania to i tak w głębokiej wodzie w nurcie będziesz mieć problem z zejdziesz do dna. Dlaczego? Bo linka jest stanowczo za gruba. Przerabiałem różne linki i teraz używam mocnej pletki Power Pro, kupiłem na metry, o średnicy bodaj 0,46mm i wystarcza do odgięcia każdego haka a jest jeszcze przy tym na tyle cienka że daję radę zejść z odczepiaczem do dna w prawie każdym miejscu. Ale prawie czyli nie wszędzie choć odczepiacz ma aż 180g. Wracając do głównego pytania. Odczepiacz wiążę San Diego Jam Knot: http://www.netknots.com/fishing_knots/san-diego-jam-knot/ i wszystko działa jak należy. Tylko że pierw składam plećkę na dwa razy a potem robię pętelki co parę centymetrów. Chodzi o przecieranie linki na kamieniach, co dwie to nie jedna Bardzo dobry węzeł, stosuję go do plecionek x8 Varivas, lecz do odczepiacza stosuję palomara
Recommended Posts