Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Czy istnieje jakiś sprytny sposób wymiany łożyska rolki w/w modelu, nie mogę wyjąć łożyska ponieważ zabezpieczone jest (nie wiem jak to się nazywa w pewien rodzaj zawleczki taki drucik :D ), wszystko malutkie i spasowane.

Posted
Odwiedź zergamistrza :) powinien pomóc w zdieciu pierscienia
Posted

Użyj do tego większej igły do szycia. Ta zawleczka jest nacięta i tu trzeba włożyć ostry koniec igły i po malutku ją wyjąć/wydłybać z nacięcia(rowka). Uważaj aby ci nie wystrzeliła bo na pewno nie znajdziesz  :D  :D .

Posted (edited)

Witam.

No niestety trzeba się potrudzić. Ostra stalowy iglak załatwia problem,bo i tak skoro łożysko jest do wymiany to nie ma co oszczędzać przy wyjmowaniu. Pierścionek zabezpieczający jest stalowy i dość "gruby", są z tym pewne kłopoty przy demontażu. To taki niewypał firmy Daiwa.

Ja po demontażu wykonuję odpowiednim narzędziem precyzyjny mały rowek na obwodzie osadzenia zabezpieczenia tak aby w przyszłości można było tą operacje przeprowadzić bez większego bólu. Rowek ma za zadanie wprowadzenie iglaka pomiędzy zabezpieczenie a obudowę.

Ważne jest pózniej po wymianie łożyska powtórne włożenie zabezpieczenia. Chodzi o to aby drucik i jego końcówki znalazły się w pewnym oddaleniu od wykonanego rowka tak aby można to pózniej swobodnie podważyć.

Mam nadzieję że dobrze to wytłumaczyłem. O wiele prostszy jest dla mnie bezpośredni kontakt z kołowrotkiem aniżeli opisywanie tych wszystkich moich wypocin.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edited by Józef Lesniak