Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam problem bo chciałbym mój kołowrotek przesmarować a nie wiem jak zdjąć gałke hamulca. Ma ktoś może ten kołowrotek i wie jak to zdjąć?

post-3399-1348914637,063_thumb.jpg

Opublikowano
Jak dobrze popatrzysz to ona złozona jest z dwoch elementów, które się rozkręca. ja górę przytrzymuje a dół odkrecam jak normalną śrubę.Poźniej to co przytrzymywałeś rokłada się na dwie części (połówki).
Opublikowano

Jacek bp

Masz na myśli przytrzymanie hamulca walki a dopiero wtedy odkręcasz tą czarną gałke? Moim zdaniem jest to zrobione na zatrzask i trzeba to siłą wyciągnąć

Opublikowano

Jacek bp

Masz na myśli przytrzymanie hamulca walki a dopiero wtedy odkręcasz tą czarną gałke? Moim zdaniem jest to zrobione na zatrzask i trzeba to siłą wyciągnąć

Hamulec sklada sie z dwoch czesci skrecanych, hamulec walki sciagasz normalnie jak rozkrecisz hamulec. W miejscu gdzie koncza sie pionowe wciecia na gałce hamulca jest laczenie przyjrzyj sie dobrze.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Matti i co , udało Ci sie to rozkręcić?

Jacku, a czym to (to złote coś) przytrzymujesz - jakim narzedziem? W jednym sklepie wedkarskim, który również prowadzi serwis pogwarancyjny koleś twierdził, ze musiał sobie dorobić takie urzadzenie i nie chciał mi go pokazać. Mi sie nie udało rozkręcić takiego kołowrotka z tym, że ja mam model 4000. Tego złotego nie mogłem chwycić żadnymi cienkimi szczypcami.

Opublikowano
Ja używam takich szczypiec do zaciskania tulejek elektrycznych (aukcja nr. 940310823). Są na tyle cienkie ze lapią tylko to złote i można odkręcić. Kosztuje to jak widać grosze i w każdym sklepie eletrycznym mozna to kupić. Używam też tego do zaciskania tulejek na przyponach, awaryjnie.