Skocz do zawartości

Łowcy prezentują – pstrąg na obrotówki i jigi - nowy artykuł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega @Patu ma tendencje do mocnego kontrastowania zdjęć w Photoshopie ;)

Akurat otrzymałem je od Patu w wersji pomniejszonej i już niestety niewiele mogłem zrobić. Choć kontrast ja nadawałem :D więc w razie czego można mnie za to zdzielić :lol:

Opublikowano
Oryginały były normalne ( choć za małe) - cosik się z nimi stało po drodze do arta :unsure: :( . Jak znajdę oryginały podeślę Remkowi do podmiany - zresztą meritum sprawy jest zawarte pod nimi...
Opublikowano

Jak znajdę oryginały podeślę Remkowi do podmiany - zresztą meritum sprawy jest zawarte pod nimi...

Dokładnie :D

Opublikowano

Remek z tymi kolorami to przesadziłeś :D

Odpowiadam tylko za swoje zdjęcia. Już obrobione zdjęcia są trudne do odkręcenia.

OK ... skupiamy się na treści :D

Opublikowano

Treść konkretna, krótko, zwięźle i na bardzo aktualny temat - dzięki za ten fajny art. Pytanie do @Patu - do jigów używasz plecionki czy żyłki?

P.S. Pytanie do @Danek - kiedy będzie art o sandaczowym kogutowaniu na zaporówkach? <_<

Opublikowano

Extra artykuł! Właśnie w tym roku wybieram się pierwszy raz na pstrągi prawdopodobnie i nie mogę się doczekać! :D

Tylko że nie umiem robić kogutów :( i nie mam w ogóle na ten temat pojęcia. Czy któryś z kolegów poświęciłby mi chwile na najbliższym spotkaniu(warszawa)? I odpowiedział na kilka na pewno prostych pytań, które mocno rozjaśnią mi drogę do własnej produkcji? :D

Opublikowano

Bardzo ciekawy artykuł, szczególnie zainteresowała mnie część o jigach, czuje że sprawdzą się na mojej rzeczce B)

Co do obrotówek to muszę wyznać, że jestem ich wielkim fanem :D miałem to szczęście że spinningowe wyprawy zaczynałem od obrotówki i polowania na pstrąga, ewentualnie na klenia, okonia. Teraz dobra obrotówka to dla mnie nr 1 przy połowie każdej ryby.

Co do pstrągów, to mi najlepiej sprawdzają się srebrne Aglie w czarne kropeczki, oraz sprawdzony i niezastąpiony Mepps Black Fury z czarną paletką w seledynowe kropy <_<

Pozdrawiam Wszystkich

Rivera

Opublikowano
Co prawda jigów jako takich nie stosuję (choć guma na lekkiej główce w pewnych miejscach jest przeze mnie stosowana), to obrotówka potrafi być jedynym sposobem na pstrąga danego dnia i zawsze staram się ją mieć w pudełku (no nie Remku? ).
Opublikowano

Tylko że nie umiem robić kogutów :( i nie mam w ogóle na ten temat pojęcia. Czy któryś z kolegów poświęciłby mi chwile na najbliższym spotkaniu(warszawa)? I odpowiedział na kilka na pewno prostych pytań, które mocno rozjaśnią mi drogę do własnej produkcji? :D

W Warszawie wyśmienite koguty moim zdaniem robi - SaNdAcZ ><\\\\*> http://www.jerkbait.pl/?p=195 W tym artykule znajdziesz wiele cennych informacji o kogutach.

Pozdrawiam

Remek

Opublikowano

W Warszawie wyśmienite koguty moim zdaniem robi - SaNdAcZ ><\\\\*> http://www.jerkbait.pl/?p=195 W tym artykule znajdziesz wiele cennych informacji o kogutach.

Pozdrawiam

Remek

SaNdAcZ - to ten kolega, który na ostatnim spotkaniu kręcił muchy? Bo jeszcze nie jestem w stanie wszystkich kojarzyć images/smiley_icons/icon_redface.gif

Opublikowano

@Marcinesz

Marcinie, przede wszystkim duży szacun dla Ciebie że podjąłeś się koordynacji tak ambitnego projektu - myślę że masz wszelkie przesłanki żeby rzecz doprowadzić do końca :D ale będę trzymał kciuki bo nie będzie to ani łatwe, ani wdzięczne zadanie - wiem z autopsji :unsure:

Rzecz jest moim zdaniem dobrze pomyślana, mam nadzieję że nie zabraknie autorów do współpracy :D

@Patu

dzięki za przypomnienie jak zbudowana jest wirówka :mellow: a tak poważniej to zapytam o kotwice w wiróweczkach na zdjęciu, wydglądają na jakieś kiepskie druciaki - rozumiem że może to mieć swoje dobre antyzaczepowe stronny - ale nie boisz się o stratę ryby życia z takich kotwiczek? Łowisz elastycznymi zestawami (żyłka, ustępliwy kij) czy też raczej pałka st.croix + plecionka?

@NiSZ

Sandacza (Łukasza) możesz odwiedzić w sklepie GoldFish na Łukowskiej B)

Opublikowano

@Marcinesz

@Patu

dzięki za przypomnienie jak zbudowana jest wirówka :mellow: a tak poważniej to zapytam o kotwice w wiróweczkach na zdjęciu, wydglądają na jakieś kiepskie druciaki - rozumiem że może to mieć swoje dobre antyzaczepowe stronny - ale nie boisz się o stratę ryby życia z takich kotwiczek? Łowisz elastycznymi zestawami (żyłka, ustępliwy kij) czy też raczej pałka st.croix + plecionka?

Friko, łowię średnioszybkim kijem i linką... te kotwiczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły - wyglądają na słabe lecz wcale takie nie są...

Opublikowano
W sumie to można by się było Jerrego i Tadka Ćwika zapytać czy wymieniają kotwiczki w Panter Martinach np :unsure: jak piszesz że nie zawiodły to ja to oczywiście przyjmuję i raczej też tego sam nie zweryfikuję na pstrągach z powodu mojego nikłego zainteresowania łowieniem tych ryb - ale u kolegów którzy łowią te ryby na inne przynęty zaobserwowałem dużą dbałość o kotwiczki - stąd moje pytanie.
Opublikowano

Friko - kotwice w Panterach są piekielnie mocne ale dość grube. Ostre bywają przez sezon, potem się nieco niszczą. Mają dobry kształt ale chwost przyśpiesza ich korozję.

Czyli dobre ale słabe ;)

Opublikowano
Te z chwostem to Abusie ;), mają grube i dość ostre kotwice... Tak BTW, na moich wodach rzadko która obrotówka gości w pudełku dłużej niż sezon ;)
Opublikowano

świetny cykl artykułów, mam nadzieję, że w trakcie tej dyskusji inni forumowicze też podzielą się swoimi doświadczeniami w łowieniu kropków na tego typu przynęty

W moim przypadku wirówka była podstawową przynętą ubiegłego sezonu. Skuteczność jej zdecydowanie wzrosła gdy potoki zaczęły się uganiać za przynętami prowadzonymi z prądem rzeki. W ubiegłym roku był to okres od marca do końca sierpnia. Wcześniej królowały woblery. Od tego czasu zdarzały mi się wyprawy, na których wirówka była jedyną przynętą wiszącą na mojej agrafce przez cały dzień. Skuteczne jest też jej prowadzenie pod prąd i poprzek nurtu, o ile schowamy się przed wzrokiem ryby. W tym celu przy prowadzeniu pod prąd wykonuję dłuższe rzuty niż przy prowadzeniu błystki z prądem.

Jigi zacząłem odkrywać dopiero w tym sezonie. Na razie używam 7 cm twisterów na 3 i 5 gr główkach. Prowadzę je we wszystkich kierunkach ruchu wody tak jak błystki. Stosuję też opad. Wówczas trzeba być uważnym, gdyż części brań nie odczuwa się na kiju i trzeba je odczytać z zachowania żyłki.

pzdr

Grzecho