Skocz do zawartości

Zaproszenie na majowy zlot muchowy jerkbait.pl przy FFC 2010

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Chciałbym Was zaprosić na Pierwszy Zlot Muchowy jerkbait.pl

Zlot odbędzie się w dniach 14-15-16 maja w miejscowości Dobczyce, nad rzeką Rabą.

Zlot jest organizowany przy FlyFishing Challenge Raba 2010 - towarzyskich muchowych zawodach Przyjaciół Raby. Nazwa zawody niech Was nie zmyli - jest to impreza bez ciśnień, na luzie i zupełnym lajcie.

W ramach zlotu planujemy szkółkę muchową dla początkujących - podstawy rzutów muchowych, naukę podstawowych technik i wieczorne warsztaty flytierskie, gdzie każdy będzie mógł spróbować zasiąść przy imadełku i spróbować własnych sił, wiążąc muchy na następny dzień.

W ramach imprezy odbędzie się aukcja na rzecz zarybienia Raby pstrągiem, oraz piknik z doskonałą wyżerką i dobrym piwem.

Miejsc jest kilkanaście, ze względu na ograniczoną pojemność rzeki.

O samej rzece - Raba jest typową rzeką górską - odcinek zaczyna się poniżej mostu drogowego w Dobczycach, tuż powyżej jest zapora, która gwarantuje dobrą i zimną wodę nawet w największe upały. Ryb spodziewać się należy, nadmienię tylko że ryby w okolicy 40cm są w zasadzie normą, ciężko jest złapać 30... Regularnie łowione są ryby w przedziale 45-50+ cm, z okazami rzędu 70cm i więcej co sezon demolującymi zestawy muszkarzy. Także jest szansa że przełamiemy passę zlotową i wreszcie trochę ładnych rybek padnie.

Łowienie - wyłącznie mucha, haki bezzadziorowe - odcinek jest no-kill - zakaz zabierania złowionych ryb. KAŻDY wędkarz zobowiązany jest posiadać podbierak.

Na łowisku obowiązuje opłata górska pełna okręgu Kraków (wody górskie + dopłata na Rabę) lub dniówki. W dniu zawodów opłata startowa wynosi 50pln.

Zapraszam Was serdecznie - przybywajcie. Będzie to znakomita okazja by zacząć przygodę z muchą, kupić sprzęt w doskonałej cenie, dowiedzieć się sporo o opiece nad rzeką i współdziałaniu z PZW dla dobra łowiska. I oczywiście dobrze połowić. Może nie jak na OeSach, ale w realiach dzikiej, górskiej rzeki, z bardzo wymagającymi rybami słusznych rozmiarów. Dodatkowo opłata startowa w większości zostanie przeznaczona na zarybienie Raby kolejnymi pięknymi rybami.

Więcej informacji na:

http://www.ffcraba.pl/

http://www.przyjacieleraby.pl/

Opublikowano
Kuba też jestem chętny ale jak dla mnie to oprucz daty jest mało informacji o zlocie. Czy możesz określić szczeguły.
Opublikowano
Tylko ja będę potrzebował nauczyciela :D i kogoś kto mnie zaopatrzy w jakieś podstawowe muchi :D na tamtą rzeczkę oraz obecny stan zastany :D
Opublikowano
Co do much - Przyjaciele Raby prowadzą regularne aukcje na zarybienia. Myślę, że gdybyś był zainteresowany zestawem premium spod ręki bardzo dobrych i znanych flytierów, nawet kolekcjonerskim to da się to zorganizować.
Opublikowano
Super! Na początek może coś :D ... jakieś pudełko choć zdaję sobie sprawę, że to nie wyczerpie tematu a będzie dobrym wstępniakiem.
Opublikowano

Pierwsze szczegóły mam. Domki nie są zbyt drogie - ok 35pln za noc, ale nad samą woda i w naprawdę dobrym ponoć standardzie.

Tu jest link do cennika:

http://www.noclegi-dobczyce.pl/cennik/

I jak widać opłata zależy od ilości osób i długości pobytu. Postaram się dzisiaj negocjować z Panią jakąś lepszą cenę, ale musiałoby nas być z naście osób.

Niedaleko jest świetna restauracja, w której za niedużą kasę (ok 20-25pln) zjemy naprawdę dobrze i smacznie, w dodatku akceptują ludzi w śpiochach i w butach z kolcami :mellow: (pełen profesjonalizm, kelnerki reagują jedynie drobnym uniesieniem brwi :mellow: , a ładne są :lol: )

Także koszta zlotowe to licencje 100pln za 3 dni i w.w. koszta noclegu i jedzenia i opłata startowa FFC2010 (to opłata piknikowa raczej niż startowa :D ).Plus warto wziąć kasę na ew szkółkę, licytacje sprzętu i much - trafiają się rodzynki za niedużą kasę, a wiele z much jest zrobionych przez bardzo dobrych i znanych flytierów.

Ok 300-350pln musimy liczyć za zlot, tak na oko jak liczę.

Opublikowano

Kuba i ja potwierdzam swój akces.

Lady D super muszki szykujesz ale wydaje mim się że powinny być na hakach bezzadziorowych na Rabę.