Ziemowit dobrze radzi, ta Leda jest faktycznie nie do pobicia - za 165 zeta kołowrotek i dwie szpule zapasowe, czyli razem trzy
Pomoc dla świeżaka
#1081 OFFLINE
Napisano 01 październik 2018 - 16:15
#1082 OFFLINE
Napisano 04 październik 2018 - 12:41
Jakim klejem wklejacie łącznik na końcówkę sznura ?
Muszę wymienić końcówkę, mam jakieś łączniki ale nie wklejałem nigdy tego, więc nie wiem czy np. jakiś cjanoakryl (popularna kropelka) będzie ok ?
Cjanoakrylke są sztywne po związaniu, więc nie wiem czy to dobre rozwiązanie w tym przypadku, ale może ktoś ma coś sprawdzonego. Foto łacznika poniżej, bo może źle nazywam, ale chodzi o takie coś.
pol_pl_Hends-Braided-Conectors-7934_1.jpg 68,07 KB 11 Ilość pobrań
Użytkownik rally edytował ten post 04 październik 2018 - 12:44
#1083 OFFLINE
Napisano 04 październik 2018 - 12:45
Z kropelką uważaj bo uszkodzisz sznur.
Nie zwijaj po klejenie sznura, niech odleży parę h.
#1084 OFFLINE
Napisano 04 październik 2018 - 12:45
(...)
Cjanoakrylke są sztywne po związaniu, więc nie wiem czy to dobre rozwiązanie w tym przypadku, ale może ktoś ma coś sprawdzonego.
Są wersje elastyczne. Ja przez wiele lat, zamiast kleju, na końcówkę łącznika nasuwałem 1cm "koszulkę" z cieniutkiego wężyka gumowego. Zdarzało mi się też robić w tym miejscu opaskę z żyłki. Ale obecnie najczęściej robię zgrzewane pętle.
Użytkownik hi tower edytował ten post 04 październik 2018 - 12:45
#1085 OFFLINE
Napisano 04 październik 2018 - 14:01
Są wersje elastyczne. Ja przez wiele lat, zamiast kleju, na końcówkę łącznika nasuwałem 1cm "koszulkę" z cieniutkiego wężyka gumowego. Zdarzało mi się też robić w tym miejscu opaskę z żyłki. Ale obecnie najczęściej robię zgrzewane pętle.
A nie lepiej wpuścić przypon koniczny w rdzeń? Żadnych pętelek i innych zgrubień co tylko wkurzają jak to przeciągasz przez przelotki.
Filmik instruktażowy:
- ezehiel lubi to
#1086 OFFLINE
Napisano 04 październik 2018 - 14:34
link nie działa...
#1087 OFFLINE
Napisano 04 październik 2018 - 16:07
- Bułka i rebeli lubią to
#1088 OFFLINE
Napisano 04 październik 2018 - 19:49
Spróbuję takiego sposobu.
#1089 OFFLINE
Napisano 04 październik 2018 - 20:37
No i widzisz Marian, moszna bez toola Tiemco? Moszna. Ja jednak wolę zwykłą, cienką igłę wbijaną w kierunku końcówki linki. Szczególnie w przypadku niskich numeracji linki.
#1090 OFFLINE
Napisano 04 październik 2018 - 21:34
#1091 OFFLINE
Napisano 05 październik 2018 - 06:15
#1092 OFFLINE
Napisano 05 październik 2018 - 07:24
"Ja jednak wolę zwykłą, cienką igłę wbijaną w kierunku końcówki linki".
A wtedy? Później co dalej?
#1093 OFFLINE
Napisano 05 październik 2018 - 16:01
Dokładnie Arek to samo. Cienki koniec konicznego w ucho igły, przeciąganie igły i wyciąganie przyponu przez przebity kawałek linki. Cała operacja trwa trzy minuty z klejeniem i to rozwiązanie (podobnie jak z igłą do maszyny do szycia lub z toolem Tiemco) dużo lepiej przenosi energię z linki na przypon niż każde rozwiązanie oparte o pętle. Kilka lat temu Łuki Ostafin w Wędkarzu Polskim pokazał jeszcze sposób z mocowaniem wystającego z otuliny linki kawałka przyponu wąską, zalakierowaną omotką z nitki. Ale to już raczej dla tych, którzy łowią smoki. Jak pozostaniesz Arek przy igle do maszyny, to nie zabieraj na ryby imadła. Można bez niego. Nie bardzo kumam dlaczego gość na filmie robi to z imadłem?
Nabijam się Marian. Z tych wszystkich gadgetów.
- marian-56 lubi to
#1094 OFFLINE
Napisano 07 październik 2018 - 08:54
Załączone pliki
#1095 OFFLINE
Napisano 07 październik 2018 - 16:45
Biorąc pod uwagę, że w tym sezonie byłem w stanie urwać na zaczepie całą linkę (rdzeń + otulina) przy wykorzystaniu przyponu 0,28, moje zaufanie do wytrzymałości samej otuliny jest mocno ograniczone. Dlatego pozostanę przy nieeleganckim, ale sprawdzonym oskubaniu z otuliny kawałka rdzenia, zawiązaniu na nim perfection loop i zaprawieniu akłasiurem coby gładzej śmigał po przelotkach.
- analityk i marian-56 lubią to
#1096 OFFLINE
Napisano 07 październik 2018 - 18:38
Adam Wnekowicz, który rekomendował mi takie łączenie linki z przyponem używa go od wielu lat (w tym na zawodach, których ma niezliczoną ilość a tam szczególnie liczy się niezawodność zestawu) Ja z powodzeniem używam tego połączenia od 2-ch sezonów. Największa ryba - szczupak 107cm... Twierdzę, że zerwanie takieg połączenia na kiju jest w praktyce niemożliwe.Nie umniejszając elegancji tego połączenia, jest to dla mnie rozwiązanie dobre do zestawów lekkich i bardzo lekkich. Chodzi o to, że obciążenia przejmuje w nim element konstrukcyjny linki, który zwyczajnie nie jest do tego przeznaczony - otulina. Na dodatek osłabiona w miejscu wyprowadzenia igły.
Biorąc pod uwagę, że w tym sezonie byłem w stanie urwać na zaczepie całą linkę (rdzeń + otulina) przy wykorzystaniu przyponu 0,28, moje zaufanie do wytrzymałości samej otuliny jest mocno ograniczone. Dlatego pozostanę przy nieeleganckim, ale sprawdzonym oskubaniu z otuliny kawałka rdzenia, zawiązaniu na nim perfection loop i zaprawieniu akłasiurem coby gładzej śmigał po przelotkach.
Oczywiście przy kijkach powyżej #7 sam używam innych połączeń - czasami łącznik dodatkowo wzmocniony omotką i super glue (punktowo) czasami needle knot zalane UV i to tez działa.
Uważam, ze Twój sposób z rdzeniem i perfection loop jest bardzo dobry, niemniej nie dyskredytowałbym wklejania przyponu w rdzeń choćby z uwagi na najwyższy ze wszystkich powyższych metod komfort łowienia.
Użytkownik gladki edytował ten post 07 październik 2018 - 18:40
- analityk lubi to
#1097 OFFLINE
Napisano 07 październik 2018 - 19:35
No cóż, otulina nic nie przejmuje, bo przecież przypon wciągnięty w rdzeń i w niego wklejony.
Ja jeśli juz stosuję taki wciągany, to robię myk, który wygląda może mniej elegancko, ale napewno wzmacnia polaczenie, otóż po wepchnięciu igły i wystawieniu jej na zewnątrz, wykonuję "węzeł na igle", czyli taki jakim wiąże się np. haczyk z łopatką. Koniec oczywiście przeciągam igłą przez rdzeń. Po mocnym zaciagnięciu i zalakierowaniu, mam na lince małe zgrubienie i przypon wychodzacy z rdzenia
- analityk lubi to
#1098 OFFLINE
Napisano 07 październik 2018 - 20:26
A tego co zrobił @gladki za pomocą samej agrafki w ogole sobie nie wyobrażam.
Brak mi chyba wyobraźni lub jestem za bardzo zmęczony.
P.S.
@gladki, skoro ciągnąłeś koronę olchy to może sprawdziłabyś wytrzymałość tego co zerwałeś na wadze naciągowej.
_____
Użytkownik trout master edytował ten post 07 październik 2018 - 20:29
- jachu lubi to
#1099 OFFLINE
Napisano 07 październik 2018 - 22:07
#1100 OFFLINE
Napisano 07 październik 2018 - 22:43
Kolega ostatnio łączył głowice z rozbiegiem mono.
Grubą iglą zrobił "kanał" z dziurą w otulinie i wepchnął w to 0,55 wyprowadzając koniec około centymetra od końca. W wielu linkach rdzeń ma dość dużą średnicę z otworem w środku.
Da się to rozciągnąć i wepchnąć grubym końcem, to tym bardziej da się i cienkim.
No i Tomek powiedział tylko o agrafce, ale to nie musiała być agrafka do przynęt ☺
- analityk lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych