Skocz do zawartości

Daiwa Tatula Hd 200 hsl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Teoretycznie rzecz biorąc z prostego rachunku wychodzi ze linki 0.16 wejdzie dwa razy więcej niż 0.32

A 0.19 wejdzie o ok 20 procent więcej niż 0.16 :D

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 3
Opublikowano

Pojemność liczona w mono czyli z doświadczenia polsko-opisanej pletki 0,24 gdzieś tyle co tego mono na pudełku Twojego multi innymi słowy całej pletki nie wyrzucisz a i na odjazd styknie ;)

Opublikowano

Teoretycznie rzecz biorąc z prostego rachunku wychodzi ze linki 0.16 wejdzie dwa razy więcej niż 0.32

Gdyby nie to ze producent podaje pojemność w żyłce to sam bym sobie to policzył :)

Interesuje mnie ile tam wejdzie plecionki PP bo jak wiadomo na pewno mniej niż zylki o "teoretycznie" tej samej średnicy (żyłkę da się zmierzyć, plecionkę średniawo).

• Like 1
Opublikowano

Tomek proszę Cię!!! Pamietasz lekcje matematyki? wzory na pola przekroju i prawa jakimi rządzi się takie upakowywanie w danej szpuli???

dla tych co im się zdarzało przysnąć na lekcjach:

http://www.orybach.pl/pojemnosc_szpuli.php#.VeGfO_ntmko

ew ten link:

http://forum.wedkuje.pl/f,kalkulator-pojemnosci-szpuli-kolowrotka-polecam,347580,0.html

• Like 2
Opublikowano

Tomek proszę Cię!!! Pamietasz lekcje matematyki? wzory na pola przekroju i prawa jakimi rządzi się takie upakowywanie w danej szpuli???

dla tych co im się zdarzało przysnąć na lekcjach:

http://www.orybach.pl/pojemnosc_szpuli.php#.VeGfO_ntmko

Gdyby nie to ze producent podaje pojemność w żyłce to sam bym sobie to policzył :)

Interesuje mnie ile tam wejdzie plecionki PP bo jak wiadomo na pewno mniej niż zylki o "teoretycznie" tej samej średnicy (żyłkę da się zmierzyć, plecionkę średniawo).

Wejdź na stronę producenta. Kiedyś była tabela z eq. diameter dla każdej mocy linki - to sporo ułatwia... 

Oczywiście zakładając, że masz linkę oryginalną bo podróbek tej linki to trochę na rynku jest...

• Like 1
Opublikowano

Po cholerę liczyć i kto by wierzył dokładnie temu co producent pisze na opakowaniu. Kupujesz plecionki ile trzeba, nawijasz na multi, dopełni się szpula, odcinasz trochę wcześniej, aby dać chociaż kilka m żyłki na podkład, aby pletka nie ślizgała się na szpuli, brakuje to analogicznie dopełniasz żyłą, sprawę kończą 2 przewijaki. No żeby o takie rzeczy jeszcze pytać ;)

• Like 1
Opublikowano

Po cholerę liczyć i kto by wierzył dokładnie temu co producent pisze na opakowaniu. Kupujesz plecionki ile trzeba, nawijasz na multi, dopełni się szpula, odcinasz trochę wcześniej, aby dać chociaż kilka m żyłki na podkład, aby pletka nie ślizgała się na szpuli, brakuje to analogicznie dopełniasz żyłą, sprawę kończą 2 przewijaki. No żeby o takie rzeczy jeszcze pytać ;)

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ale miałem nadzieję, że dowiem się ile tam wejdzie pletki, a nie jak się robi podkład.
Opublikowano

Wejdź na stronę producenta. Kiedyś była tabela z eq. diameter dla każdej mocy linki - to sporo ułatwia... 

Oczywiście zakładając, że masz linkę oryginalną bo podróbek tej linki to trochę na rynku jest...

Dziękuję, skorzystam :)
Opublikowano

Paweł z plecionką sprawa nie jest łatwa:

- nie ma idealnie okrągłego - a zarazem w jakikolwiek sposób policzalnego przekroju

- rzetelność w ich opisach też jest dość umowna

- różne plecionki rożnie się układają na danej szpuli

Opublikowano

- nie ma idealnie okrągłego - a zarazem w jakikolwiek sposób policzalnego przekroju

to wiem :)

Kupie szpule 200 m i zobaczymy ile zostanie hehe

Opublikowano

Dokładnie tak jest, jak Mifek napisał. Mam tatule 100HSL i na nią wchodzil 120-125m plecionki Power pro 8slick 20lb (0,23mm), zatem w przypadku Tatuli 200HSL będzie coś koło 150-160m plecionki 20lb (0,23mm).

• Like 1
  • 3 lata później...
Opublikowano

Jaki maksymalny ciężar przynęt spokojnie obsłuży ta tatula ??? testował ktoś przy jerkach  bądź gumach o wadze do 90 gr ??? 

Opublikowano

Na szpulę Tatuli 200 HD weszło mi 127m Varivas Casting PE 50Lb (już raczej nie osiągalna) 

Daje rade do 120 gr przynęt spokojnie

Opublikowano

Na szpulę Tatuli 200 HD weszło mi 127m Varivas Casting PE 50Lb (już raczej nie osiągalna) 

Daje rade do 120 gr przynęt spokojnie

To to samo co model 100. Większa korba i ciut większa szpulka oraz jej pojemność. Bebechy te same.

• Like 1
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

U mnie na bliźniaczy model do 200 HD czyli 200 HSL weszło 140 metrów linki Sunline X8 PE 5   80 LB.

Ciekawe czym tak naprawdę różni się 200 HSL od 200 HD ? Z tego co znalazłem to kolorem korbki i łożyskami CRBB. 

200HSL to nowszy model od 200HD chyba.

Opublikowano
Andrzej, czy ta plecionka Sunline X8, przy tej grubości PE5 jest przekrojem zbliżona do okrągłego czy „tasiemkowata”?
Opublikowano

Nowa, ta matowa, to Tatula HD 200HSL LTD

Moja 200 HSL też jest matowa i ma pajączki. Nie jest HD. 

Andrzej, czy ta plecionka Sunline X8, przy tej grubości PE5 jest przekrojem zbliżona do okrągłego czy „tasiemkowata”?

Okrągła. Wygląda dobrze.

Opublikowano (edytowane)
Ok. Dzięki. Kiedyś myślałem o zakupie tej #5, ale obawiałem się, że może być za gruba na moje potrzeby. Edytowane przez ms80
Opublikowano

Jest Tatula, Tatula HD i Tatula HD Ltd. HSL to tylko oznaczenie przełożenia 7,3:1 i tego, że korba jest po lewej stronie. HL to 6,3:1 i korba po lewej. HD względem zwykłej Tatuli ma więcej nierdzewnych łożysk.

• Like 2
Opublikowano

Jest Tatula, Tatula HD i Tatula HD Ltd. HSL to tylko oznaczenie przełożenia 7,3:1 i tego, że korba jest po lewej stronie. HL to 6,3:1 i korba po lewej. HD względem zwykłej Tatuli ma więcej nierdzewnych łożysk.

Częściowa zgoda ale drugie zdanie nie do końca.200HD względem zwykłej Tatuli 100 ma też głębszą szpulę i dłuższą korbę i są to dość istotne różnice.

Nawiasem mówiąc,ja też to rozkminiałem jeśli chodzi o Tatulę 200,bo faktycznie da się znaleźć informacje jakoby były dwie wersje poprzedniej Tatuli 200.

Z tego co wiem jest jedna tyle że oczywiście z różnymi przełożeniami.No i teraz jest jeszcze ta nowa,LTD.