Skocz do zawartości

Yamaga Blanks Blue Current opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy!

Pozwoliłem sobie założyć nowy temat gdyż nie ma wiele w sieci o Yamadze. Jakiś czas temu rozglądałem się za wędką, kiedy fundusze zostały zgromadzone pojawiły się pewne wątpliwości... Bez zbędnego pitu pitu: brać czy nie brać?

Model jaki mnie interesuje to Blue Current 91/TZ Long Cast.

Głównie wędkuje z brzegu, łowiska w większości płytkie o stojącej wodzie, główki max 5-7g. Wędzisko jakiego poszukiwałem musiało być mega lekkie, akcja x-fast, pełne ugięcie, jak najdalej posyłające przynęty.

Niby Blue Current spełnia wszystkie wymogi ale kwestia transportu z Japonii i brak gwarancji pozostawia lekką nutę niepewności.

Może są na forum użytkownicy serii Blue Current i podzielą się swoimi uwagami albo jesteście mi w stanie zaproponować jakąś alternatywną opcję.

Pozdrawiam

Hubert

• Like 2
Opublikowano

Witam,

Od stycznia tego roku mam Yamage Blanks Blue Current 65/Ti specjal.

Na tej podstawie powiem że spełnia wszystkie Twoje wymagania. Ja osobiście kupiłem po kilku wpisach kolegi @bazyloss na forum.

Pomimo ceny kijek wart polecenia.

Cytując klasyka "Będziesz Pan zadowolony "

• Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
kiedyś lapal na tę jamagy... mi spodobala się od 8 gram do 14... lepiej poszukaj Shimano ocea 803 do 10 gram, ale ja nie wiem jaky gumy ty masz... jaky ona ma wagu?
Opublikowano

Yamaga zamówiona już z dwa tygodnie temu. Wędkuje głównie na fishuntery 5 i 7,5cm, berkley ripple shad 7cm, mannsy pradatory 7cm. Wszystko na główkach 5-7gram ze względu na dość płytką wodę. BlueCurrent przy 276cm waży 84g

Opublikowano

Ja również preferuje krótsze kije, jednak czasem brakuje mi odległości przy rzutach. Łowiąc praktycznie tylko z brzegu taki wybór wydaje się jak najbardziej uzasadniony. Pozatym tak jak pisałem wcześniej, waga jest dla mnie najważniejszym kryterium wyboru. Nie wiem czy są inne wędki o takiej długości i takiej wadze. Może z pracowni by się coś znalazło.

W chwili obecnej nie mogę doczekać się, kiedy wędzisko trafi w moje ręce i będę mógł się wybawić.

Opublikowano

teraz trzeba doczekać się i napisać własną opinię o spinningu, myślę że nie pożałujesz o wyborze.

Również chcę kupić Yamage Blanks Blue Current ale inny model.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam 610/tz (opisany jako 0,6-6g bodajże). Bardzo delikatny kijek. Proste prowadzenie przynęty 2g+2" sprawia, ze szczytówka sie gnie. Brania WIDAĆ bardzo dobrze, z czuciem to roznie, bo już sama gumę bardzo dobrze czuć. Ale jak ktoś jest 100% skoncentrowany to tez czuć...

Generalnie jestem zadowolony. Fajny, zgrabny i bardzo lekki UL. Wyśmienicie rzuca przynetami.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Używał lub używa ktoś Yamage Blue Current 77 TZ Nano ewentualnie  BlueCurrent 76 Tz. Mocno przymierzam się do zakupu tego kijaszka . Jak by ktoś podzielił się opinią z użytkowania będę zobowiązany :)

Ps. Posiadam BlueCurrent 68II 3lb i wiem że kija nie oddam - chyba że jest coś lepszego w co wątpię :) ?

Edytowane przez cabage
Opublikowano

Mam 77/TZ NANO, kij opisany prawidłowo tylko musisz pamiętać, że  cw to jest waga jiga z przynętą * dół tak lekko nie rzucałem* . Kij czuły, szybki, ładnie pracuje na całej długości. Co do pracy są filmiki na youtubie uztkownika  Modestas D *ma 72 i 77 nano* .

• Like 1
Opublikowano

Mam 77/TZ NANO, kij opisany prawidłowo tylko musisz pamiętać, że  cw to jest waga jiga z przynętą * dół tak lekko nie rzucałem* . Kij czuły, szybki, ładnie pracuje na całej długości. Co do pracy są filmiki na youtubie uztkownika  Modestas D *ma 72 i 77 nano* .

Którym opisem na kiju się sugerować ? Bo jest 2-9g oraz Rig 1,5-13 ?

Opublikowano

Plug 2-9, rig 1,5-13 tym drugim,  ale to max. Komfort to 9 plus smukła guma 3, krótszy tj. 72 jest tez pod jiga opisany do 15.

• Like 1
  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

czy ktoś  może  miał  do czynienia  z blankami  yamaga  interesują  mnie  TZ 77/ Nano       i TZ  76   proszę  o podzielenie  się   odczuciami

i ew  do jakich  zadań  były  / są    używane .....?

pozdrawiam

Maciej

Opublikowano

Witaj Kaczor

Tam  już  zawitałem   jednak   interesuje   mnie   strona  użytkowa    tych  spiningów    od łowiących  nimi wędkarzy  ......

pozdrawiam

Maciej

Opublikowano (edytowane)

Może ktoś coś skronie o 610TZ i 65TZ głównie chodzi o górny zakres przynety który komfortowo ogarnia.Kijek ma mi uzupełnic Mosquito na którym komfort się kończy przy podbiciu 3g+ 3" guma bez pracy własnej.

Do tej pory ogarnial to st.croix 70LF ale jednak jest to troszkę zbyt sztywny kij na pasiaki.Który z tych modeli yamage odpowiada 6-8LB mocy co by podbił 5g ołowiu.

Edytowane przez adriano
Opublikowano

Witaj Kaczor

Tam  już  zawitałem   jednak   interesuje   mnie   strona  użytkowa    tych  spiningów    od łowiących  nimi wędkarzy  ......

pozdrawiam

Maciej

I słusznie, bo ta strona dystrybutora , z różnych względów  powinna być w dziale "jerkbait się śmieje" ;)

• Like 1