Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Materiały do odlewania przynęt gumowych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2516 odpowiedzi w tym temacie

#2141 OFFLINE   TechMaster

TechMaster

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 15 grudzień 2018 - 14:07

ktora mozna bez problemu wymieszac a w clerze nie mozna

robertd - idąc za informacjami praktycznymi od kolegów każdy Soft Plastic to mieszanina frakcji stałej i płynnej. Niestety prawa fizyki są nieugięte i jak kiedyś Albert Einstein powiedział coś o spadającym jabłku na ziemię tak do tej pory nikomu nie udało się aby to jabłko mogło polecieć w drugą stronę i tak samo jest z frakcją stałą w Soft Plasticu - po prostu opada na dno. Im dłużej Soft Plastic jest nieużywany tym większy zbiera się na dnie osad i tym trudniej jest go rozmieszać.

Drugim aspektem jest również to, że zawsze powinno się dobierać odpowiednie "narzędzia" do określonej pracy i tak w przypadku małej butelki al'a litr wystarczy aby naszym "narzędziem" do mieszania była po prostu ręka, przy opakowaniach al'a 5l również można to robić ręcznie ale jak koledzy zauważyli już to nasze "narzędzie" może nawet zaboleć, w Pana przypadku czyli dużych 20-to litrowych opakowaniach już ręka nie wystarczy, niezbędne jest zastosowanie mieszadła mechanicznego i dłuższego cyklu mieszania.

Reasumując, "nie zawsze potrzebna jest armata do tego aby  ustrzelić muchę ale również kijem rzeki się nie zawróci"

#2142 OFFLINE   tobiasz

tobiasz

tobihandmade.com

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 927 postów
  • LokalizacjaWronki
  • Imię:Tobiasz
  • Nazwisko:Perz

Napisano 16 grudzień 2018 - 08:04

Według mnie to co się na dole osadza to utwardzacz, i faktycznie jak skończyłem ostatnio 5l flaszkę na dnie zostało około 0.5cm towaru nie do ruszenia

Taptalkniete z Galaxy s8

#2143 OFFLINE   robertd

robertd

Legnica

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 16 grudzień 2018 - 08:52

o tym pisze nie idzie tego wymieszac nawet mieszadlem i problem wystepuje tylko w clear z modelarni bo np w k5 juz tego problemu nie ma

#2144 OFFLINE   biker1

biker1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1097 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Wolski - http://bikrod.pl

Napisano 16 grudzień 2018 - 09:38

W tym wypadku u mnie w 5L butelkach lądują zawsze dwie lub trzy nakrętki stalowe i zawsze mieszam raz na tydzień i problemu nie ma :D

#2145 OFFLINE   robertd

robertd

Legnica

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 16 grudzień 2018 - 18:36

ale ty belgijski stosujesz tam nie ma takiego problemu,sprubuj do clera wrzucic metalowe nakretki to ich pozniej nie wyciagniesz :)

Użytkownik robertd edytował ten post 16 grudzień 2018 - 18:37

• biker1 lubi to

#2146 OFFLINE   TechMaster

TechMaster

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 16 grudzień 2018 - 20:41

ale ty belgijski stosujesz tam nie ma takiego problemu,sprubuj do clera wrzucic metalowe nakretki to ich pozniej nie wyciagniesz :)

Witam,

być może mój wpis nie był dla Pana widoczny a wiec pozwolę sobie go jeszcze raz zacytować:

robertd - idąc za informacjami praktycznymi od kolegów każdy Soft Plastic to mieszanina frakcji stałej i płynnej. Niestety prawa fizyki są nieugięte i jak kiedyś Albert Einstein powiedział coś o spadającym jabłku na ziemię tak do tej pory nikomu nie udało się aby to jabłko mogło polecieć w drugą stronę i tak samo jest z frakcją stałą w Soft Plasticu - po prostu opada na dno. Im dłużej Soft Plastic jest nieużywany tym większy zbiera się na dnie osad i tym trudniej jest go rozmieszać.

Drugim aspektem jest również to, że zawsze powinno się dobierać odpowiednie "narzędzia" do określonej pracy i tak w przypadku małej butelki al'a litr wystarczy aby naszym "narzędziem" do mieszania była po prostu ręka, przy opakowaniach al'a 5l również można to robić ręcznie ale jak koledzy zauważyli już to nasze "narzędzie" może nawet zaboleć, w Pana przypadku czyli dużych 20-to litrowych opakowaniach już ręka nie wystarczy, niezbędne jest zastosowanie mieszadła mechanicznego i dłuższego cyklu mieszania.

Reasumując, "nie zawsze potrzebna jest armata do tego aby  ustrzelić muchę ale również kijem rzeki się nie zawróci"

Jeżeli mój język nie jest dla Pana zrozumiały, mówiąc o mieszadle mechanicznym miałem na myśli dowolne urządzenie z napędem elektrycznym np. wiertarka z dowolnym mieszadłem np. pierwsze lepsze mieszadło do kleju -  minuta mieszania i na dnie 20-to litrowego wiadra nie będzie śladu po sedymentacji.

#2147 OFFLINE   robertd

robertd

Legnica

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 16 grudzień 2018 - 21:03

dobrze zrozumialem kolege  i prosze uwierzyc ze przetestowalem plastisole roznych firm a gumy odlewam od 6 lat i czegos takiego nigdy nie widzialem :) ok koncze temat kupcie 20 kg clera niech postoi tydzien i sprubujcie to rozmieszac czmkolwiek nawet mieszadlem budowlanym bo ja takim mieszalem  ,jesli ktos dodaje maki jako zageszczacza to takie rzeczy sie dzieja nic nie pisze wiecej w tym temacie najlepsze jest to ze chcialem k5 bo tam tego problemu nie ma a dostalem 20 kg  clera ,sprzedawca mnie uswiadomil ze jak nie pasuje to moge zwrucic tylko co zwrocic jak 10 kg na jeden strzal poszlo  chociarz on sam przyznal w rozmowie telefonicznej ze clera nie da sie rozmieszac jak dluzej stoi i zeby to rozmieszac to reka boli :)koncze temat pytanie bylo czy macie sposub jak to rozmieszac zadna odpowiedz nie wskazala mi drogi jak to zrobic bo kazda metode przetestowalem wiec nie zamierzam dalej eksperymentowac dziekuje za wsazowki i pozdrawiam

#2148 OFFLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4029 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 16 grudzień 2018 - 21:11

Ja sobie z tym radzę bez problemu,natomiast wiele aspektów jest na plus w porównaniu z wcześniejszym plastisolem.

1- transparentność. Plastisol po podgrzaniu jest niemal krystaliczny,dzięki czemu doskonale się barwi

2-elastyczność. Odlane gumy niemal się nie odkształcają (miewałem ten problem w innych plastisolach,po odlaniu występowała tkzw. "pamięć" i po długim leżakowaniu w pudełku ogonki się zaginały i tak już zostawało)

3- brak tego ohydnego zapachu, który się wydzielał przy podgrzewaniu.

4- Nie gazuje przy podgrzewaniu,dzięki czemu nie ma bąbli powietrza w gumach.

5- Chyba Tomek wspominał o "potliwości" poprzednich plastisoli,a tu ten efekt nie występuje, dzięki czemu łatwiej jest malować i lakier lepiej się trzyma.

Używałem też innych plastisoli ,choćby Belgijskiego i nie uważam,że są lepsze.

A z mąką nie przesadzaj,bo chyba by się paliła szybciej niż plastisol.

Tak z ciekawości muszę spróbować ,może okazać się świetnym barwnikiem!

Użytkownik cyprys19 edytował ten post 16 grudzień 2018 - 21:18

#2149 OFFLINE   robertd

robertd

Legnica

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 16 grudzień 2018 - 21:21

no to jak sobie radzisz? bo pozatym gownem co sie osadza to bylby w miare dobry towar ,ja niestety nie moge sobie pozwolic na takie rzeczy zeby nie mozna bylo wymieszac utwardzacza ,jesli masz sposob jak to zrobic to podaj  bo takie bylo moje pytanie jak to wymieszac

Użytkownik robertd edytował ten post 16 grudzień 2018 - 21:21

#2150 OFFLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4029 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 16 grudzień 2018 - 21:30

Mówiłem wyrabiam na bieżąco ,i zamawiam nowy,ale nie zdarzyło mi się jeszcze,żeby po tygodniu coś mi osiadło na dnie (coś ,czego nie można wymieszać). Potrząsanie butelką przez minutę pomaga. Nie miałem natomiast 20 litrowych wiader,ale pewnie mieszadło na wiertarce rozwiązało by sprawę skoro ja radzę sobie ręcznie. Przecież to nie są jakieś "kosmiczne" technologie wykonywania tych płynów, i powinno się dać wymieszać bez problemu.

#2151 OFFLINE   robertd

robertd

Legnica

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 16 grudzień 2018 - 21:31

powiinno ale rzeczywistosc jest inna

#2152 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 16 grudzień 2018 - 22:26

powiinno ale rzeczywistosc jest inna

Przy tak dużych baniakach.Wymieszać od razu i przewracać baniak do góry nogami raz na 12 godzin albo częściej.Ale 12 godzin raczej starczy.Jak Ci już zastygło i jest gruby osad na dnie.Wylej wszystko do jakiegoś garnka,rozetnij baniak,wygrzeb do wszystko z dna poszatkuj mojką i do gara z tym .Mieszadło na wiertarkę i jazda.Na 100% będzie ok.

To są fakty! A z faktami się nie dyskutuje.Ja przerabiam sporo tego towaru.

Użytkownik Tomy edytował ten post 16 grudzień 2018 - 22:43

#2153 OFFLINE   Damiano113

Damiano113

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów
  • Imię:Damian

Napisano 17 grudzień 2018 - 07:17

Panowie a da się polakierować formę z gipsu dentystycznego ale przynęty wychodziły błyszczące? Jeśli tak to jaki lakier zastosować. Puki co podgrzewam palnikiem ale małe gumy się niszczą.
Pozdrawiam

#2154 OFFLINE   robertd

robertd

Legnica

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 17 grudzień 2018 - 07:58

ok wyleje t wszystko i rozpierdziele jakims mlotkiem ,pozniej sprubuje wymieszac dzieki za rade

#2155 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 17 grudzień 2018 - 12:29

Panowie a da się polakierować formę z gipsu dentystycznego ale przynęty wychodziły błyszczące? Jeśli tak to jaki lakier zastosować. Puki co podgrzewam palnikiem ale małe gumy się niszczą.
Pozdrawiam

a po co sobie życie utrudniać? Formy pod gumy rób z silikonu Xiameter transparentny.Trwałość jest ok i widzisz jak warstwy itd.Ułatwia odlewanie.Guma żeby była błyszcząca to są dwa wyjścia! Pierwszy patent jak robisz wzorek z żywicy FC52 to potem bierzesz rozrabiasz żywicę i nanosisz na wzorek i przecierasz szmatką,tylko taka żeby nie gubiła kudełek,włosów i paproszków.Po tym zabiegu masz wzorek gładki ale szczegóły zostają nie ruszone.Gładki wzorek=błyszczący odlew!.Drugi sposób-skoro już masz formy i odlewasz na nich a gumy są matowe-kupujesz tetrahydrofuran i po zakończeniu malowania bierzesz miękki !!! pędzel i każdą wystarczyć "smyrnąć" Działa jak lakier na gumie i masz gumy błyszczące :) 

Użytkownik Tomy edytował ten post 17 grudzień 2018 - 12:31

• woblery z Bielska, Mateo1989 i eRKa lubią to

#2156 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 17 grudzień 2018 - 12:38

ok wyleje t wszystko i rozpierdziele jakims mlotkiem ,pozniej sprubuje wymieszac dzieki za rade

Nie ma sprawy!. Marcinowi nie ma co robić pod górę.Wiesz dla niego materiały do gum to temat obok.Tak jak dla mnie odlewanie gum i ich produkcja .Na co dzień zajmujemy się poważniejszymi rzeczami które przynoszą gotówkę.Niedługo będą dostępne farby w modelarni24 na początek cap coat czy jak tam zwą-mogłem przekręcić nazwę a docelowo moje farby ale to daleka droga.Najpierw papiery trzeba na to zrobić a to są koszty duże i sporo czasu.Tylko dlatego nie sprzedaje farb bo bez papierów to kryminał a mi się tam nie spieszy.To jest ciężka chemia.Chodzą na rynku farby bez papierów ale to ma krótkie nogi.Ja jak już wchodzę w temat to szeroko i papiery muszą być.Nie interesuje mnie jakieś tam dziubanie na lewo.

Użytkownik Tomy edytował ten post 17 grudzień 2018 - 12:41

• Mateo1989 lubi to

#2157 OFFLINE   Damiano113

Damiano113

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów

Napisano 17 grudzień 2018 - 12:59

a po co sobie życie utrudniać? Formy pod gumy rób z silikonu Xiameter transparentny.Trwałość jest ok i widzisz jak warstwy itd.Ułatwia odlewanie.Guma żeby była błyszcząca to są dwa wyjścia! Pierwszy patent jak robisz wzorek z żywicy FC52 to potem bierzesz rozrabiasz żywicę i nanosisz na wzorek i przecierasz szmatką,tylko taka żeby nie gubiła kudełek,włosów i paproszków.Po tym zabiegu masz wzorek gładki ale szczegóły zostają nie ruszone.Gładki wzorek=błyszczący odlew!.Drugi sposób-skoro już masz formy i odlewasz na nich a gumy są matowe-kupujesz tetrahydrofuran i po zakończeniu malowania bierzesz miękki !!! pędzel i każdą wystarczyć "smyrnąć" Działa jak lakier na gumie i masz gumy błyszczące :)

Dzięki wielkie za cenne informacje

#2158 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 17 grudzień 2018 - 13:18

Dzięki wielkie za cenne informacje

No problem.Jeśli chodzi o temat gum hand made głównie z czasem zajme się doradztwem,materiałami w tym formy itd.Kwestia czasu.Tak od razu nie da sie przeskoczyć na innego konia.

Użytkownik Tomy edytował ten post 17 grudzień 2018 - 13:20

#2159 OFFLINE   Damiano113

Damiano113

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów

Napisano 17 grudzień 2018 - 14:40

Jak się ogląda filmiki odlewanie w necie to wszystko wydaję się proste, do puki się nie zacznie coś robić w tym kierunku

#2160 OFFLINE   Tomy

Tomy

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15991 postów

Napisano 17 grudzień 2018 - 17:05

Jak się ogląda filmiki odlewanie w necie to wszystko wydaję się proste, do puki się nie zacznie coś robić w tym kierunku

Bo to jest bardzo proste jak bez spiny do tego podejdziesz.

• GregorS lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych