Vrpona, pokaż jakaś gumę malowaną twoim sposobem
Właśnie, podpinam się do prośby kolegi tomasxt. Bo niby farba super ale ......
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 12 kwiecień 2017 - 11:49
Vrpona, pokaż jakaś gumę malowaną twoim sposobem
Właśnie, podpinam się do prośby kolegi tomasxt. Bo niby farba super ale ......
Napisano 12 kwiecień 2017 - 13:02
Użytkownik Vrpona edytował ten post 12 kwiecień 2017 - 13:06
Napisano 12 kwiecień 2017 - 13:52
No no ciekawie...
Napisano 12 kwiecień 2017 - 16:58
Napisano 12 kwiecień 2017 - 21:02
Widzę Panowie, że już daleeeko zaszliście co do kwestii malowania gum
A więc ja zdradzę tu parę swoich ciekawostek.
Ktoś parę stron temu pisał coś o MEK (metylo etylo ketonie <C4H8O> )
Jest to rozpuszczalnik który bardzo dobrze rozpuszcza się we wodzie.
Sam mek nie pomoże wam w malowaniu gum, a więc trzeba mu pomóc związkiem X
MEK w naszym przypadku to nośnik PIGMENTU, a więc mek pomaga przenieść nam pigment ze związkiem X na naszą gumę,a później po prostu sobie odparowywuje.Tymże związkiem jest OKSOLAN.
Z tangitem sprawa wygląda tak, że jeśli zmieszamy tangit (w składzie ma mase innych acetono podobnych związków które zapobiegają wulkanizacji pigmentu z nasza gumą)z naszym nośnikiem (MEK) w złych proporcjach, guma może stać się sztywna i może się marszczyć.
W przypadku kleju na bazie oksolanu - problem niknie.
Trzeba pamiętać że przed nałożeniem farby, gumę przemywa się najlepiej papierowym ręcznikiem nasączonym mek.
Również pod uwagę trzeba wziąć ważną rzecz, jaką jest malowanie tylko i wyłącznie gum które jakiś czas odpoczęły sobie po odlaniu.Bawcie się dobrze ! Życze jak najmniej zmarnowanego towaru.
P.S Dobre dwa miesiące zajęło mi szukanie klejów które zwulkanizują się z gumą i do wszystkiego doszedłem sam, z małą ale to małą pomocą. (ktoś tutaj na forum wkleił kartę techniczną jednego kleju, wystarczyło takową kartę przetłumaczyć z języka norweskiego na język polski, i odpowiedź była na dłoni ! )
Pozdrawiam !
Myślałem że chodzi o nanoszenie pędzelkiem. Chyba niepotrzebnie w to brnąłem.
Napisano 13 kwiecień 2017 - 07:59
Znajomo wygląda mi ta fotka
Fish28 - właśnie też mam takie wrażenie że już ją gdzieś widziałem
Napisano 03 czerwiec 2017 - 12:01
Zamieszczam filmik gdyż mnie osobiście zaciekawił nic więcej . Uprzedzam pytania na priv , to nie moja forma i nie znam kolesia .
Napisano 03 czerwiec 2017 - 14:18
Napisano 03 czerwiec 2017 - 16:26
Napisano 03 czerwiec 2017 - 16:57
tak ale nie ma niestety mozliwosci odlania dwoch kolorow a cena takiej formy w alu to koszt od 2500-3500zł. Za taka inwestycje pasowaloby dwa kolory lac :-)
Napisano 03 czerwiec 2017 - 22:49
I tu pana Panie Grzegorzu zaskoczę koszt formy w alu to trochę ponad tysiaczek . Ale nie tylko w alu takie formy można wykonać mozna je wykonać z wulkanizowanej gumy tak jak w przypadku odlewów ze znalu .
Na dokładnie takiej samej formie jak w filmie warstwowych gum zapewne nie odlejemy choć to po prostu było by trzeba doświadczalnie sprawdzić , może i znalazł by się sposób choćby osobne talerzyki wylewowe . Ale na przykład z ogonkiem z innym kolorze zapewne się da . I nawet powstałe połączenia kolorów mogły by być arcy ciekawe .
Natomiast porównując wydajność samej metody z pracą na ręcznej wtryskarce to jest to bardzo ciekawa alternatywa dla małej wytwórni . Gdyż sam wirownik można zbudować za kilkaset złotych a wtryskarka kosztuje kilkanaście tysiączków .
Napisano 04 czerwiec 2017 - 08:33
Fajna ta forma .
Użytkownik Tomy edytował ten post 04 czerwiec 2017 - 09:04
Napisano 04 czerwiec 2017 - 20:18
I tu pana Panie Grzegorzu zaskoczę koszt formy w alu to trochę ponad tysiaczek . Ale nie tylko w alu takie formy można wykonać mozna je wykonać z wulkanizowanej gumy tak jak w przypadku odlewów ze znalu .
Na dokładnie takiej samej formie jak w filmie warstwowych gum zapewne nie odlejemy choć to po prostu było by trzeba doświadczalnie sprawdzić , może i znalazł by się sposób choćby osobne talerzyki wylewowe . Ale na przykład z ogonkiem z innym kolorze zapewne się da . I nawet powstałe połączenia kolorów mogły by być arcy ciekawe .
Natomiast porównując wydajność samej metody z pracą na ręcznej wtryskarce to jest to bardzo ciekawa alternatywa dla małej wytwórni . Gdyż sam wirownik można zbudować za kilkaset złotych a wtryskarka kosztuje kilkanaście tysiączków .
Ponad 1000 zł za taką formę 20 gniazdową? Model jest dość trudny we frezowaniu ze względu na te żeberka.Ja szacuje na 50-60 godzin frezowania.Dokąd ten świat zmierza
Napisano 05 czerwiec 2017 - 07:32
Napisano 05 czerwiec 2017 - 11:24
Napisano 05 czerwiec 2017 - 13:59
Chciałem zapytać którego pigmentu cerwonego z modelarni.pl używacie do malowania płetw w gumkach. Star Dust czerwony wydaje się trochę za różowy. Chodzi mi o konkretny i sprawdzony z klejem.
Napisano 05 czerwiec 2017 - 14:11
Jeśli gniazdach form obrócić o 90 stopni, to można by lać kolory warstwami
Tylko wtedy nie zmieści się ich za dużo.
No właśnie też tak myślałem ale ten pierwszy kolor przy wirowaniu raczej ucieknie całkiem na tył a jak się wystudzi za bardzo to z kolei nie zwiąże z tym drugim.
Napisano 05 czerwiec 2017 - 17:11
Użytkownik fish28 edytował ten post 05 czerwiec 2017 - 17:13
Napisano 05 czerwiec 2017 - 19:24
nic nie da pod skosem.To są duże obroty i przepchają wszystko na tył.Pomysł fajny do odlewania żab np.Dzisiaj jedną goniłem ale mnie zgubiła
Użytkownik Tomy edytował ten post 05 czerwiec 2017 - 19:25
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych