Czy ktoś z Was pływał lub chociaż widział na żywo tą łódź? Jakieś spostrzeżenia? Konstrukcja łudząco przypomina Horna 440 - była kiedyś na ten temat gorąca dyskusja.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 29 listopad 2015 - 17:39
Czy ktoś z Was pływał lub chociaż widział na żywo tą łódź? Jakieś spostrzeżenia? Konstrukcja łudząco przypomina Horna 440 - była kiedyś na ten temat gorąca dyskusja.
Napisano 29 listopad 2015 - 22:18
Podobną konstrukcję do skorupy Romany ma łódka firmy Milex - MICHAŁ, 4,05m waga ok 120 kg,
łódka bardzo popularna na opolskich i dolnośląskich zaporówkach na których często wędkuję
Łódź bardzo stabilna i komfortowo łowi na STOJĄCO 3 spiningistów
PRZY ZAKUPI ŁODZI GŁÓWNIE PATRZ NA BEZPIECZEŃSTWO KTÓRE JEST NAJWAŻNIEJSZE
na aledrogo często widzę nowe łodzie czterometrowe za dwa klocki, nie oszukujmy się cena to suma materiałów + robocizny + patentów i nie da się tego oszukać ...
czasami lepiej poszukać czegoś używanego i sprawdzonego niż kupić łódź pachnącą żywica a po jednym sezonie jednostka nadaje się na wysypisko ...
Mylisz sie to nie sa te same lodki spr. opis np. zalecana moc silnika.
Napisano 30 listopad 2015 - 08:48
Kolego @bamber masz rację, Michał a Romana to całkiem inne łódki.
michal.jpg 86,14 KB 20 Ilość pobrań
Napisano 30 listopad 2015 - 10:33
Dno tez ma inne. Tutaj jest "beczka", a w romanie jest bardziej rozlozyste.
Napisano 01 grudzień 2015 - 23:13
Romana z silnikiem Tohatsu 12 KM( jest w serwisie), przyczepa niezarejestrowana za 3 tys
dzisiaj dawała po falach az miło.jedyna łodka na zalewie
Napisano 02 grudzień 2015 - 07:44
Napisano 02 grudzień 2015 - 20:21
akurat siemianówka
Napisano 07 grudzień 2015 - 08:32
Interesowałem się kiedyś Hornem 440, Romana 440 i Horn 440 to teoretycznie takie same łódki, powiedziałbym bliźniacze, różnica jest w cenie, wyposażeni i jakości.
Przypuszczam, że producent Horna 440 sprzedaje wszystkie Horny od ręki i tylko na zamówienie.
Nieudało mi się znaleźć strony firmy Horn Boats , a w internecie są tylko jakieś chaotyczne informacje na forach.
Napisano 07 grudzień 2015 - 11:24
Horn cos pokombinowal z dnem i faktycznie jego Crescent-Romana plywa szybciej. Nie sadze zeby schodzily od reki-ma zamowienie to robi i tyle
Napisano 07 grudzień 2015 - 12:07
Co do Horna -nie kosztuje on do 4500 zł , jest to wg. mnie łódź bardziej turystyczno-sportowa , a później wędkarska .Swoją dzielność i szybkość pokazuje dopiero od 40 KM w górę. Miałem okazję pływać na nim po Zatoce Gdańskiej.
W zeszłym roku ktoś próbował podrobić Horna :
https://www.youtube....player_embedded
Co do zakupu samej łodzi trzeba zapisać się w kolejkę.
Więcej o tej łodzi na forum- motorowodne.
Przepraszam za off.
Napisano 07 grudzień 2015 - 17:41
Słyszałem i tak może być, że ani Horn Boats z Augustowa, ani Polmir nie są pierwszymi producentami tej łódki.
Pierwszym producentem tych łodzi w Polsce była też firma z okolic Augustowa, która robiła je na rynek zachodni.
Firma ta splajtowała a formy legalnie, lub nie całkiem legalnie trafiły w inne ręce.
Napisano 07 grudzień 2015 - 19:10
Łódka niezła , martwi mnie tylko mała ilość schowków. w porównaniu do Romany 430.
Napisano 07 grudzień 2015 - 22:30
Ja mam taką A390 nie jest to super łódka, ale jestem zadowolony.
alfa_390.jpg
Owszem wolałbym trochę większą V’ałkę, tylko, po co kiedy
większość moich łowisk to strefa ciszy.
Napisano 09 grudzień 2015 - 12:01
Użytkownik Darecki edytował ten post 09 grudzień 2015 - 12:25
Napisano 09 grudzień 2015 - 18:32
Polyester yacht Marion 410.
Koledzy,czy znacie tą łòdkę?
Dawniej zwana Dorota.
Typowa łódka, wszystkie zachowują się na wodzie tak samo czy to będzie 390, 400 czy 410,
różnią się tylko w środku, bywają pojedyncze i podwójne (sorki podwójne są mniej stabilne).
Miałem kiedyś taką, jeszcze komunistyczna produkcja.
390_L.jpg 68,31 KB 17 Ilość pobrań
Napisano 10 grudzień 2015 - 22:33
Pływa ktoś łodzią Antila Delfin 390?? Cena 3400zł, ciekaw jestem jak z jakością??
Napisano 12 grudzień 2015 - 01:09
Napisano 13 grudzień 2015 - 17:04
A co sądzicie o Silwerze 405, na zdjęciach ładnie wygląda.
Napisano 13 grudzień 2015 - 18:54
To prawie,że klon Lambdy od krugera czy galileo od remusa tak samo columbia i wile i jeszcze z dwie. Tego Silvera kolega ma i sobie chwali,przy dobrej pogodzie lata nawet na dorsza,podłoga nie skrzypi,wykonanie ok i cena jak najbardziej. Od siebie powiem,że miałem Lambde i też sama łódz i jej właściwosci OK tylko do wykonania kilka uwag no ale...
Napisano 13 grudzień 2015 - 19:22
Interesowałem się kiedyś Hornem 440, Romana 440 i Horn 440 to teoretycznie takie same łódki, powiedziałbym bliźniacze, różnica jest w cenie, wyposażeni i jakości.
Przypuszczam, że producent Horna 440 sprzedaje wszystkie Horny od ręki i tylko na zamówienie.
Nieudało mi się znaleźć strony firmy Horn Boats , a w internecie są tylko jakieś chaotyczne informacje na forach.
Kolego stronę Horna znajdziesz na fejsie, tak romana 440 to podróbka(marnej jakości) Horna. Prokuratura już działa w tej sprawie.
Cena około 12 000 brutto. Jakość wykonania na najwyższym poziomie, bardzo stabilna i bezpieczna a przy okazji bardzo szybka(na targach w Olsztynie zawstydziła sporo większe jednostki).Czy wędkarska? Ja kupiłem na wyprawy na rybki i nie żałuje dodatkowo dobrałem parę gadżetów i jak chce mam łódkę na wyprawy rodzinne (sąsiedzi cały czas się pytają kiedy pływamy bo parę razy się przepłynęli i banan od ucha do ucha u nich).Co do bakist to coś za coś nie ma ich za dużo za to masz duuuuuuuży pokład na którym można tańczyć, mi wszystko wchodzi w tylną bakistę(mam stacjonarny zbiornik miedzy pokładami) do wędek mam za siedzeniem stojak mojego pomysłu na 4 wędki, tak więc wszystko pochowane i nic nie lata po pokładzie.
Łódki Horn robi pod klienta ale prawie zawsze ma jedną dla siebie.
Jeśli chcesz więcej informacji zapraszam na priva.
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych