Skocz do zawartości

Pierwsza troć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piękna rybka i fajnie opisana przygoda - gratuluję.

To chyba pierwsza troć jeziorowa na jerkbait.pl ? Nie przypominam sobie aby ktoś prezentował nam taką rybkę :D

Opublikowano

Te warstwy to tzw pierścienie, tak jak jak napisałeś @Logan. Wiek ryby określa się na podstawie pierścieni rocznych, czyli srednio 3 razy grubzych niż te zwykłe, jednak aby to zrobić przecyzyjnie trzeba łuskę pobrać z odpowiedniego miejsca, odpowiednio spreparować i połozyć pod mikroskop. Grube pierścienie zaznaczają się na łuskach ryb nie tylko ze względu na wiek, odkładają się również w momentach krytycznych w życiu ryby, takich jak np pierwsze i każde następne tarło, zmiana warunków środowiskowych (w tym przypadku szczególnie - rzeka, jezioro). Prawdopodobnie rybie przybędzie kolejny pierścień po tym jak ją złowiłeś, a jeśli nie na łusce to na pewno w otolitach :D

Poza tym gratuluję ryby i zazdroszczę :D Ja niestety swoją szansę zmarnowałem 4 lata temu bo na trolling siadła mi konkretna trotka, której masę oceniam na jakieś 6-7kg. Niestety po 10ciu minutach to ona okazała się zwyciężczynią :D

Opublikowano

Brawo, brawo, brawo! Bardzo dziękuję, że podzieliłeś się z nami swoją przygodą. O to dokładnie mi chodziło kiedy zakładałem forum - byśmy dzielili się wiedzą, przygodami, opisywali to. Dziękuję! Świetnie się czyta.

Pozdrawiam

Remek