Skocz do zawartości

Multitool dla wedkarza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest jasne, ze roznej masci noze i scyzoryki sa wedkarzowi niezbedne i bylo o tym kilka watkow.

Natomiast sa czynnosci trudne do wykonania wieloczynnosciowym nozem a zabieranie kilku narzedzi w rodzaju kombinerki czy cegi niweluje miejsce i podnosci ciezar manatkow.

Po to zostaly wymyslone toole...

Wiadomo, ze uzytecznosc takiego tool'a bedzie zawsze mniejsza niz kilku narzedzi ale jezeli ktos sie zdecydowal to co wybral: Moze jakis pancerny Victorinox, moze Leadermann albo Gerber, a moze jakis No Name albo jeszzce cos innego, co dobrze sluzy..?

Gumo

Opublikowano

Gumo, tak się składa, że noże i myślistwo to moje pozostałe dwa koniki poza wędkarstwem :D.

Jeżeli nie chcesz się rozczarować to nie możesz kupować, żadnego NO Name bo prędzej ukręcisz tam śrubokręt niż śrubkę odkręcisz (a czasami młynek w terenie w piach wpadnie). Musisz zadać sobie pytanie, jakich narzedzi najczęściej będziesz używał i szukać takiego multitool'a, który będzie w nie wyposażony. Dla mnie te narzedzia to kombinerki (doginanie oczek w woblerach), płaski i krzyżakowy śrubokręt (rozkręcenie kołowrotka), nożyczki (przycinanie plecionki/żyłki). Nie używam tego jako noża bo nóż to dla mnie nóż :D - osobne narzedzie.

Leatherman to będzie dobry wybór. Na militaria.pl jest interesujący wybór, ale cen to sobie gdzie indziej poszukaj :D. Czasami na knives.pl trafiają się okazje (zdaje sie, ze trzeba być zarejestrowanym na forum, żeby mieć dostęp do giełdy), a i ceny zdecuydowanie bardzij ludzkie :D

Pozdrawiam i życze udanych zakupów.

Opublikowano

Ja trafilem na taka :http://www.victorinox.com.pl/?p=1:30:20

Wbrew pozorom nie do konca chodzi o cos, czego nie maja wszystkie inne - korkociag. <_<

Jezeli dobrze widze to jest dodatkowy lewarek, co umozliwia odkrecenie/zakrecenie srub z nakretka, ktora kreci sie po przeciwnej stronie.

Jezeli tego sie nie ma to i tak trzeba miec dodatkowe narzedzie.

Natomiast....wiedzialem, ze to jest drozsze niz No Name...ale...j..k..ja p.. :huh:

Gumo

Opublikowano

Ja od kilku lat użytkuję bardzo często Leathermana i mogę go polecić z czystym sumieniem. Jednorazowy spory wydatek, ale sprawa załatwiona na lata. Nie baw się w żadne podróby i noże myśliwskie, albo o przeznaczeniu bojowym bo to nie wyczerpuje tematu.

wujek

Opublikowano

No nie, ze swiatopogladu typu Rambo zostalem wyleczony... :D

To po prostu ma byc narzedzie umozliwiajace czynnosci niemozliwe/trudne do wykonania nozem z nieskladanym ostrzem ani nozem typu wieloostrzowy Victorinox.

Polecany jest bardzo Leathermann Wave ale kosztuje tyle co ten w/w (sporo) i ma mniejsze mozliwosci.

Gumo

Opublikowano

Cześć Gumo,

Z całym szacunkiem dla wszystkich producentów multitool'i muszę powiedzieć tak: Leatherman i Gerber RULEZ. Mądrze się, bo temat przeorałem z różnymi dla mnie skutkami. Koledzy na zagranicznych forach, głównie amerykańskich, ciepło mówią tylko o tych dwóch markach.

Dodając do tego opinię Janka masz jeden głos więcej. Koszt? Ano spójrz tutaj: http://www.amazon.com/Gerber-30-000070-Flik-Fishing-Multi/dp /B001R957I8

Nie taki diabeł straszny ! :D

Miłego szukania i bólu głowy co wybrać!

Opublikowano

A ja używam Multitool'a firmy UMAREX MULTITOOL MPT gdyż nie mam tak wygórowanych wymagań a poza tym drogi sprzęt było by szkoda przypadkowo utopić nad wodą.Używam jedynie kombinerek do wyhaczania przynęt oraz czasem do obcięcia kotwiczek woblerów w sytuacjach beznadziejnych gdy chce szybko wypuścić rybę a zapięła się jakoś niefartownie np plącząc się dodatkowo w siatce podbieraka, używam także noży i elementu wyhaczającego haczyki z rybich pyszczków.

Ma bardzo poręczną rękojeść pokrytą jak by gumową farbą nie wyślizguje się z mokrych rąk.Reszta wykonana ze stali nierdzewnej. Kombinerki posiadają sprężynkę więc obsługuje się je jedną dłonią :D

Farba trochę mi się starła bo używałem multitoola do owinięcia wokół niego plecionki podczas wyszarpywania jej z uwadu mimo to nie stracił swoich właściwości dobrego trzymania się mokrych dłoni. cena wraz z pokrowcem ja dałem 50zł.

post-3782-1348914862,2254_thumb.jpg

Opublikowano

Używam Leathermana PT bodajże, tani model z śrubokrętami płaskim i krzyżakiem oraz kombinerkami. Oczywiście jakieś ostrza też w nim są. Cana na knives.pl w okolicach 100. Mocny a przy tym niewielki sprzęt którym bez problemu rozkręcałem także pralkę bo do samochodu po klucze nie chciało się zejść po schodach. Dodatkowo zawsze (nie tylko na rybach ) mam przy sobie jakiś nóż.

Sam tool oprócz funkcji warsztatu mechanicznego pełnił także rolę przenośnego zestawu chirurgicznego , pacjent przeżył wyciąganie kotwicy.

Opublikowano

Rzeczywiscie chyba najbardziej sa popularne te Lethermanny, pozniej Gerbery, Sogi.

Wybor trudny bo w sumie jak sie pomysli o jakiejs bardziej skomplikowanej czynnosci to wiekszosc tych narzedzi wchodzacych w sklad jawi sie jak gadżety - zabawki.

Z drugiej strony najczesciej wykonywane sa czynnosci proste...

Jako narzedzie z prawdziwego zdarzenia przemowilo do mnie To ustrojstwo.

Ale jednak do zbyt bardzo specjalistycznej dzialalnosci...

Gumo

Opublikowano

Pewnie się narażę na śmiech ale ja, już parę lat zastanawiam się, czy rzeczywiście jest mi taki tool potrzebny.

I do czego.

Wiele noży jest lepszych, poręczniejszych. Szczypce również znam poręczniejsze i co ważne, lżejsze.

Reszta narzędzi?

Wybaczcie ale dźwigać na pasie dodatkowe 300-500g tylko dla krzyżaka, pilniczka do pazurów czy otwieracza do konserw?

Nic mnie do niego nie przekonuje. Może, gdybym więcej czasu spędzał na łodzi. Z silnikiem oczywiście.

Z drugiej strony gdy się już ma silnik to i narzędzia trzeba mieć bardziej sensowne.

I żeby nie było już całkiem na nie

Mam jeden. Nieużywany. Pamiątka od świetnego kumpla z j.pl. Pewnie staję się sentymentalny ;)

Opublikowano

Wybaczcie ale dźwigać na pasie dodatkowe 300-500g tylko dla krzyżaka, pilniczka do pazurów czy otwieracza do konserw?

Nic mnie do niego nie przekonuje. Może, gdybym więcej czasu spędzał na łodzi. Z silnikiem oczywiście.

Masz rację co do zbędnych gramów, sama kamizelka z biżuterią waży czasem ze 3 kilo. Dlatego podstawowy model, masa ze 170g a nie zabieram wówczas kombinerek , noża. Modele które pozwalają zrobić remont kapitalny samochodu czy łodzi podwodne faktycznie już sporo ważą.

Opublikowano

nosze 3 leathermany i jestem zakochany ;P

najczesciej na rybach mam charge tti (lekki dobre ostrze nie za duzy) uwaga kombinerkami kiepsko sie obcina grube haczyki

jak chcesz obcinac glowki jigowe etc to polecam surge - ten mnie nie zawiodl przez kilka lat - ciac nim mozna nawet szprychy rowerowe, ale rozmiar i waga...

nosze tez czasami juice xe6, ale to taka zabaweczka do garnituru

generalnie surge mz bardzo dobry, ale ostrze ze zwyklej stali mnie wkurzalo (teraz lezy w polsce bo mi sie nei chce przekladac tooli do bagazy co lece do domu) jak nie jestes zboczencem od ostrzenia nozy polecam surge - duzy masywny i tani (na amazonei chyba kilkadziesiat dolarow)

Victorinoxy sa Mz kiepskie bo:

1 ostrza nei da sie otwierac jedna reka

2 nie ma wersji z jakims szpanerskim ostrzem z s30v

Opublikowano

Wbrew pozorom nie do konca chodzi o cos, czego nie maja wszystkie inne - korkociag. <_<

Gumo

ja sobie zrobilem korkociag do surge.

surge ma fajny patent (wymienne ostrza pily - pasuja z wyzynarki)

wiec wzialem tani barmanski korkociag dremela i wyfrezowalem sobie

koncowke jak w ostrzu od wyrzynarki i voila mam surge z korkociagiem a miedzy innymi dla tego kupilem juice xe6

ps leathermana da sie kupic z koncowka na zwykle 6 katne bity albo zrobuc samemu - sluze fotkami jak cos ;P

Opublikowano

Przypadkiem przeglądając kiedyś internet trafiłem na taką stronę:

http://www.sogknives.com/

Oprócz noży są też multitoole. Jak poszperasz w internecie są gdzieś niezależne testy porównawcze narzędzi, gdzie wypadli całkiem nieźle.

Pzdr

Bartek

A tu wzmiankowana relacja porównawcza:

http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=vie w&id=3140&Itemid=104

Zabawne ze SOG-a Amazon.com wysyla tylko po Stanach :huh:

Opublikowano

zawsze mi sie wydawalo, ze tylko do usa - kolega z technikum na florydzie rulez ;P

a soga bym nie kupil z tego samego wzgledu co victora nie chcialo by mi sie ierdzielic z otwieraniem ostrza.

ps charge tti ma cos dla miesiarzy : na ostrzu zabkowanym jest guting hook (naostrzony od srodka hak do patroszenia)

calkiem przydatny gadget