Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak w tym przypadku, ale w innych, często kiedy karpie lądują w basenach transportowych, zazwyczaj trafiają na mniej cenne przyrodniczo stawy … komercyjne.  :angry:
Taki small business.

A jeśli to pomaga wodzie, bo karp jest inwazyjny i duży, i tu masz rację, to czemu w pozwoleniu jest zakaz zabierania karpia „od”?

Rybarak, masz rację tez w temacie naszych wędkarskich dokonań. Dlatego właśnie zdjęcia moich ryb są zawsze robione na szybko, na burcie przy miarce i chlup, czasem rybę musze jeszcze trzymać ręką a wielu nie wyciągam nawet z podbieraka. Robienie zdjeć pozowanych, z tak umęczoną rybą, że się już nie rzuca też uważam za ich męczenie.  Taki C&T&R. Trzymając sie szpanerskiej angielskojęzycznej nomenklatury.

I to mowię ja, który jednak parę ryb rocznie zabijam i zjadam  :D

Edytowane przez Qh_
  • Like 2
Opublikowano

Nie wiem jak w tym przypadku, ale w innych, często kiedy karpie lądują w basenach transportowych, zazwyczaj trafiają na mniej cenne stawy … komercyjne. :angry:

Taki small business.

A jeśli to pomaga wodzie, bo karp jest inwazyjny i duży, to czemu w zasadach jest zakaz zabierania „od”?

Znasz jakieś konkretne przykłady takiego złodziejskiego biznesu, gdzie działacze albo pracownicy handlowali w yen sposób odłowionymi rybami? Ja o takowych jeszcze nie słyszałem, w przeciwieństwie do handlu dokonywanego przez samych wędkarzy, którzy jak piszesz, sprzedawali złowione przez siebie na łowiskach pzw ryby, na wody komercyjne. Zasad połowu obowiązujacych w Koninie nie znam, wiem jednak, że IRS już nie chce opiniować operatów, które zawierają wydumane ograniczenia połowu karpia.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Karpiarzem nie jestem i jak karpie łowiłem to już na komercji. Ale słyszałem o takich przypadkach od kolegi karpiarza. I to zarówno o odłowach kontrolnych jak i przez samych wędkarzy.

Co do innych przypadków, to już dawniej wielu ludzi tak komentowało odłowy z Mietkowa i zalewu Sulistrowiczki - jak te były osuszane. Ryby miały być odłowione przetransportowane do innych zbiorników i po napełnieniu wpuszczone z powrotem. Ludzie widzieli odłowy i te baseny a rezarybień już nie.

I troche nasz rację (wyczytuję z podtekstu) że nikogo za rękę nie złapałem, tak jest. Ale dlatego uważam, że takie akcje powinny być wcześniej ogłaszane i pewnie by się znaleźli chętni towarzyszyć od początku do końca i pomóc. Najlepsza by była aplikacja z mapą. I wtedy by nie było niedomówień i pomówień.

To samo powinno dotyczyć w ogóle zarybień. Sam bym chętnie takowe kiedyś zobaczył a nie tylko fotki. I w zimę zadałem sobie trud, posumowałem wszystkie zarybienia ze strony pomnożyłem przez dostępne dla mnie ceny narybku i mi wyszło, że z mojej i innych składki 350pln na zarybienia w okręgu wrocławski poszło już nie pamietam dokładnie kilkanaście złotych …

Edytowane przez Qh_
  • Like 1
Opublikowano

Karpiarzem nie jestem i jak karpie łowiłem to już na komercji. Ale słyszałem o takich przypadkach od kolegi karpiarza. I to zarówno o odłowach kontrolnych jak i przez samych wędkarzy.

Co do innych przypadków, to już dawniej wielu ludzi tak komentowało odłowy z Mietkowa i zalewu Sulistrowiczki - jak te były osuszane. Ryby miały być odłowione przetransportowane do innych zbiorników i po napełnieniu wpuszczone z powrotem. Ludzie widzieli odłowy i te baseny a rezarybień już nie.

Odnoszę wrażenie, że im więcej internetu tym bardziej ludziom odbija.

Jakiś czas temu prowadziłem nadzór nad inwestycją WP, gdzie jednym z zadań był odłów i przerzut ryb. Kilkadziesiąt sztuk, które się przy okazji udusiło, ważyło łacznie mniej niż 100kg. Ryby zabezpieczył uprawniony do rybactwa, który odnotował tę ilość w księdze gospodarczej. Pozostałe 5t zostało przewiezione zgodnie z planem na inną część remontowanego zbiornika, oddaloną może od odłówki o 350m. Do dzisiaj jednak wędkarze opowiadają ile to, i jakich ryb, wywieziono w nieznanym kierunku ☺. Najlepsze jest jednak to, że wędkarze, którzy byli naocznymi świadkami całej akcji, powielanym bzdurom nie zaprzeczają, bo boją się posądzenia o współudział ☺

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Odnoszę wrażenie, że im więcej internetu tym bardziej ludziom odbija.

Jakiś czas temu prowadziłem nadzór nad inwestycją WP, gdzie jednym z zadań był odłów i przerzut ryb. Kilkadziesiąt sztuk, które się przy okazji udusiło, ważyło łacznie mniej niż 100kg. Ryby zabezpieczył uprawniony do rybactwa, który odnotował tę ilość w księdze gospodarczej. Pozostałe 5t zostało przewiezione zgodnie z planem na inną część remontowanego zbiornika, oddaloną może od odłówki o 350m. Do dzisiaj jednak wędkarze opowiadają ile to, i jakich ryb, wywieziono w nieznanym kierunku ☺. Najlepsze jest jednak to, że wędkarze, którzy byli naocznymi świadkami całej akcji, powielanym bzdurom nie zaprzeczają, bo boją się posądzenia o współudział ☺

Niestety, ale doszliśmy do takiego etapu, że PZW i rybakom nie wierzy się z założenia, choćby nawet mówili, że niebo jest niebieskie i tu widzimy efekt uboczny - czego nie zrobią, to większość wędkarzy zakłada, że kradną i kombinują. Tu chciałbym podkreślić - na taką postawę przełożyło się wiele lat "ciężkiej pracy".

To samo tyczy się Wód Polskich, Lasów Państwowych czy "samorządu" (czy tenże może ryć Odrę w 100% samodzielnie? WP mają tu chyba coś do powiedzenia?) - konsekwentne  działania na rzecz generowania suszy zrobiły swoje i jak rozpoczęto prace polegające na przeryciu starorzecza, wycięciu drzew i krzewów, wyłożenia brzegów kamieniami, zasypania dawnych główek (gdzie ryby się chętnie tarły) i ponownego zrobienia z niego fragmentu koryta, to niestety, ale spodziewam się najgorszego. A przecież tam teoretycznie powinni pracować eksperci, a taka solidna inwestycja na pewno służy poprawie funkcjonowania odrzańskiego wodnego ekosystemu, co nie? :D

Edytowane przez Andżej
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Hej, pytanie:

Można używać woblerów z trzema kotwicami?

Wydaje mi się ze zapis o dwóch był w pozwoleniu wrocławskim, ale dziś nie ma. I teraz nie wiem, czy w RAPR jest taki zapis i mam wypinać z yo zuri środkową czy jest ok?

rapr:

c/ sztuczną przynętą wyposaŜoną w nie więcej niŜ trzy haczyki; haczyk moŜe mieć nie więcej niŜ cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm.

e/ sztuczną przynętą wyposaŜoną w nie więcej niŜ dwa haczyki, przy czym kaŜdy haczyk moŜe mieć nie więcej niŜ trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm

Czy oni by mogli raz się skupić i napisać coś tak, żeby nie było watpliwości?

Edytowane przez Qh_
Opublikowano

Aktualny RAPR: https://pzw.pl/brepo/panel_repo/2023/10/01/lzgag1/regulamin-amatorskiego-polowu-ryb-od-1012020r.pdf

Nie ma tam ani słowa o przynętach.

Na konkretnej wodzie obowiązują zasady ustalone przez użytkownika rybackiego. Jeśli nie ma tam obostrzeń dotyczących liczby i wielkości haczyków, to obowiązuje rozporządzenie. W rozporządzeniu jest mowa o haczykach w przynęcie (par. 2, pkt. 2 i 4).

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20230001373/O/D20231373.pdf  

Opublikowano

To regulamin nieaktualny od 4 lat, pewnie dałoby się znaleźć jeszcze starsze regulacje.  :)

Jeśli regulamin gospodarza nie zabrania, to zostaw trzy kotwice i będzie ok.

Opublikowano

Panowie, czy ktoś z Was zna zasady przyznawania odznak PZW ? W zeszłym roku moje koło złożyło wniosek o brązową odznakę dla mnie i w tym roku ją otrzymałem. I o srebrną będę mógł się starać za 4 lata. I teraz mam pytanie, czy 4 lata od złożenia wniosku (czyli w 2027) czy też 4 lata od daty otrzymania (czyli w 2028) ?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, czy ma ktoś z Was, albo wie gdzie mogę znaleźć uchwałę ZG znoszącą uchwałę o łowiskach specjalnych ? Podobno została taka uchwalona pod koniec ubiegłego roku, a nigdzie (nawet na stronie głównej PZW) jej nie ma albo ja jej nie umiem znaleźć :)

Opublikowano

Nie podejrzewam, żeby takowa była. ZG nie ma prawa narzucać sposobu gospodarowania wodami dzierżawionymi przez okręgi, a łowiska specjalne tworzą okręgi.

Opublikowano (edytowane)

Bartku, dzwoniłem do ZG na Twardą i tam poinformowano mnie, że uchwała o łowiskach specjalnych została zniesiona/anulowana pod koniec ubiegłego roku. Przewertowałem całą stronę główną PZW i żadnej takiej uchwały nie znalazłem. Zadzwoniłem więc raz jeszcze i mi powiedziano, bym w tej sprawie napisał maila do ZG, a oni mi wyślą tą uchwałę.

Więc jak to jest ? Jesteś w 100 % pewien, że za łowiska specjalne odpowiadają tylko i wyłącznie zarządy okręgów i ZG nic do nich ?

Edytowane przez Grzesiek
Opublikowano

Podeślij mi tę uchwałę, jak dostaniesz.

Obecny ZG robi różne, "ciekawe" rzeczy. Już kilkukrotnie odwoływał uchwały z powodu niezgodności z ogólnie pojętym prawem.

A tego, że to okręgi kształtują swoją działalność związaną z gospodarką wodami samodzielnie, jestem pewien.

• Like 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie, czy ktoś z Was wie, gdzie znajdę kompetencje poszczególnych osób/komisji w zarządzie okręgu ? Np. czym zajmuje się taka komisja organizacyjna czy komisja rewizyjna usytuowana przy zarządzie danego okręgu.

Opublikowano

Panowie, czy ktoś z Was wie, gdzie znajdę kompetencje poszczególnych osób/komisji w zarządzie okręgu ? Np. czym zajmuje się taka komisja organizacyjna czy komisja rewizyjna usytuowana przy zarządzie danego okręgu.

Dla formalności: Komisja Rewizyjna Okręgu nie jest usytuowana przy Zarządzie danego Okręgu. OKR jest organem niezależnym od danego Okręgu. Jej obowiązki oraz kompetencje określa &33 Statutu oraz Regulamin Komisji Rewizyjnych PZW.

https://pzw.pl/brepo/panel_repo/2023/10/01/4zqoky/regulamin-komisji-rewizyjnych-pzw.pdf