Skutki nadmiaru wolnego czasu i braku możliwości wędkarskich: koncept pontonu jako platformy do zbierania danych dla map mozaikowych.
Raider.jpg 98,6 KB 38 Ilość pobrań
Raider2.jpg 103,45 KB 40 Ilość pobrań
Założenia- budżetowo(użycie kilkukrotne w zasadzie), wygodnie, portatywnie i skutecznie.
- musiałem zrezygnować z przekładni linkowej i kółek pośrednich- to spory kłopot na pontonie. Pozostał po tym profil alu na pantografie, może wrócę do tego ale już w kontekście autopilota - arduino.
- konsola pospawana z rurek, wykończona brązową sklejką
- pantograf to 1,5m kątownika + 2 kawałki brązowej sklejki i garść śrubek
- płyty z twardego pcv dla montażu uchwytów przetwornikowych, by oszczędzić pawęż.
Kilkanaście metrów przewodów dla silnika oraz oczywiście kierownica z przekładnią i sterociągiem. Łacznik teleflexa zrobiony wlasnoręcznie z kawałka rurki co i śrubunków różnych
Odsunięcie silnika ma w zamyśle poprawić jakość SI, nie będzie zacieniania i zmniejszone zakłócenia od śruby.
Raider3.jpg 108,42 KB 38 Ilość pobrań
Do zrobienia zostały mi stabilizatory- leeboards, które w zamyśle mają zapobiec znoszeniu z kursu mojej płaskodennej dętki.
Raider4.jpg 102,41 KB 37 Ilość pobrań
To jest prawdziwy kłopot tych przeróbek- duże to i ciężkie. Na przyczepce towarowej mam wystarczająco dużo miejsca, by to zabrać.
Po świętach zaokrąglę krawędzie i uszczelnię je żywicą oraz jakiś system opuszczania i podnoszenia wymodzę.
Całość jest bardzo wygodna, wysokie siedzisko, kierownica, przełącznik biegów w konsoli oraz echo na linii wzroku dają mi nadzieję, że wysiedzę te kilka godzin we względnej wygodzie no i przede wszystkim zbiory danych będą satysfakcjonujące.
Chodzi też w tym wszystkim o to, by wykorzystać skupienie masy na środku pontonu- płynie on szybciej, a realnie dla mnie - z mniejszym zużyciem prądu dla tych 4,2km/h.
Zdrowych Świąt życzę.