Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Konserwacja / naprawa 艂贸dki z laminatu

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
275 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   lukasz2223

lukasz2223

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 post贸w
  • LokalizacjaPomorze
  • Imi臋:艁ukasz

Napisano 22 luty 2016 - 21:58

Czyta艂em. A zdj臋cia widzia艂e艣? bo na jednym zdj臋ciu widac taki ubytek,偶e szpachl贸wka trzeba to dotkn膮膰(widac mate) Pami臋taj,偶e  Przy robieniu nowej 艂贸dki z formy - 偶elkot jest pierwsza warstw膮 dan膮 na rozdzielacz od zewn膮trz a od wewn膮trz na ten 偶elkot idzie mata z zywic膮 dlatego tez 偶elkot ten jest "juz grubszy" o 偶ywic臋. Teraz- je艣li w taki ubytek nalejesz grubo samego 偶elkotu/topkotu to wytrzyma艂o艣c tego b臋dzie 偶adna,zwyczajnie popeka to tak samo,trzeba to zrobi膰"obszerniej". Dlatego je艣li nie ma wymogu po艂o偶enia warstwy maty to chocia偶 szpachl贸wk膮 nadrobi to co zabierze ukruszona/wy艂uszczona czesc tego strasznego 偶elkotu.Jak powierzchnia jest dobrze przygotowana to dwie warstwy 偶elkotu wystarcz膮, zale偶y czym nak艂adanego. 

Aha....a szkutnik贸w na 艣wiecie jest tak samo w podziale tylu co mechanik贸w i "mechanik贸w"....  :) Sposoby z foli膮 stosowane w Ko艂obrzegu nie s膮 czym艣 nowym ani dobrym. Gdyby to by艂o takie Hop nikt nie robi艂 by klej贸w poliestrowych z kud艂ami czy szpachl贸wek czy podk艂膮d贸w epoksy- skoro wszystko mo偶na zalac 偶elkotem.. Nie nie mo偶na.Niech kolega zrobi jak nale偶y. 

Do tej pory nie wiem jak bys nak艂膮da艂 偶elkot mokro na mokro i na to topkot albo folie... ciekawe jak bys sprawdza艂 czy grubo艣c jest ju偶 w miare ok, ? na oko ?  :mellow:  :rolleyes:

#42 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 post贸w
  • Lokalizacjadolno艣l膮skie/opolskie

Napisano 22 luty 2016 - 22:00

Z reklamacj膮 b臋dzie motka bo mam do go艣cia 450km i jak mam mu wie藕膰 t膮 艂贸dke to masakra b臋dzie kosztowo.

#43 OFFLINE   krzysio12

krzysio12

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 post贸w
  • Lokalizacjabia艂ystok
  • Imi臋:Krzysztof

Napisano 22 luty 2016 - 22:08

zelkot nakladalem walkiem najpierw zrobilem probe na kawalku folii nalozylem 4 warstwy i na to zelkot jak wysch艂o widac bylo co i jak. zreszta sam producent napisal ze wysle zelkot i sobie naprawi.. mozemy miec odmienne zdanie. mnie nauczyl czlowiek ktory sprzedawal drogie lodzie i naprawial je. oraz produkowal formy lodzi ktore sam projektowal. mysle ze nie byl byle jakim szkutnikiem..

co do reklamacji to ajpierw bym probowal ise z nim skontaktowac i jakos sie dogadac. albo niech poleci blisko Ciebie zaklad i naprawia CI na jego koszt.

#44 OFFLINE   lukasz2223

lukasz2223

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 post贸w
  • LokalizacjaPomorze

Napisano 22 luty 2016 - 22:18

zelkot nakladalem walkiem najpierw zrobilem probe na kawalku folii nalozylem 4 warstwy i na to zelkot jak wysch艂o widac bylo co i jak. zreszta sam producent napisal ze wysle zelkot i sobie naprawi..

A Ty co bys wola艂 us艂ysze膰, 偶e wystarczy to zalac 偶elkotem/topkotem czywola艂 bys 偶eby w艂膮艣ciciel opisa艂 to mniej wi臋cej jak ja to zrobi艂em- Chyba odpowiedz jest znana i prosta :) 

Co do sprzedawc贸w.... szkutnik贸w to naprawde omi艅my ten rozdzia艂 bo naprawde du偶o mo偶e cz艂owieka zaskoczy膰 ;) 

ps. chyba 95% producent贸w 艂odzi samemu buduje formy .. i tych tanich i tych drogich  ;)  Ma艂o kogo stac na projektanta i zlecenie tego firmie...szkutniczej hehe wi臋c mas艂o ma艣lane. Powiedz dlaczego w b.drogiej 艂odzi kto艣 wsadzi艂 10 lat temu  zwyk艂e impregnowane drewno na wr臋gi i wzdlu偶nice a pomi臋dzy wyla艂 to piank膮 "艣redniej" jak sie okaza艂o jako艣ci?( po 10 latach 艂贸dka 150 kg ci臋zsza) A paw臋z ze sklejki w drogiej 艂odzi po 10 latach jak nie zbutwia艂a z wilgoci to dokona艂a tzw suchego gnicia? To nie sa cuda, to s膮 nasze b.drogie 艂odzie :) od "starcych szkutnik贸w

#45 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 post贸w

Napisano 22 luty 2016 - 22:41

Panowie nie ma sie co spiera膰. Musze to obszlifowa膰 i uzuep艂ni膰 i wyko艅czyc w kolorze :) Szlif wyko艅czeniowy i b臋dzie git.

Przed chwil膮 napisa艂em do producenta. Wys艂a艂em mu fot臋. Pewnie bedzie chcia艂 jeszcze fotki pok艂adu.

Zobaczymy co odpisze...

Jak oleje temat albo b臋dzie kaza艂 dostarczy膰 艂贸d藕 to b臋dzie lipa. Niestety mo偶e chcie膰 艂贸d藕 mie膰 u siebie - takie prawo.

Mo偶e si臋 mi uda cho膰 materia艂y wynegocjowa膰 za free.

#46 OFFLINE   n15

n15

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 post贸w

Napisano 24 luty 2016 - 19:31

Panowie nie ma sie co spiera膰. Musze to obszlifowa膰 i uzuep艂ni膰 i wyko艅czyc w kolorze :) Szlif wyko艅czeniowy i b臋dzie git.

Przed chwil膮 napisa艂em do producenta. Wys艂a艂em mu fot臋. Pewnie bedzie chcia艂 jeszcze fotki pok艂adu.

Zobaczymy co odpisze...

Jak oleje temat albo b臋dzie kaza艂 dostarczy膰 艂贸d藕 to b臋dzie lipa. Niestety mo偶e chcie膰 艂贸d藕 mie膰 u siebie - takie prawo.

Mo偶e si臋 mi uda cho膰 materia艂y wynegocjowa膰 za free.

Ciekawe co odpowie Ci go艣ciu od kt贸rego 艂贸dk臋 kupi艂e艣.

Nie wiem czy jest to producent 艂贸dek kt贸re sprzedaje, ale raczej nie. Kolega w zesz艂ym roku by艂 w K臋trzynie, bo interesowa艂a go inna 艂贸dka. Spodziewa艂 si臋,偶e zobaczy miejsce gdzie te 艂odzie robi膮, ale nic z tych rzeczy, tylko placyk na kt贸rym by艂o kilkana艣cie 艂贸dek. Na 偶adnej 艂贸dce nie widnia艂o logo producenta, nie by艂o 偶adnej tabliczki czy cho膰by naklejki kto i gdzie to produkuje.

Jest to dziwne, bo praktycznie ka偶dy producent b臋d膮cy pewien swego wyrobu znaczy go,a wiele firm nituje swoje tabliczki z opisem parametr贸w 艂贸dki.

W艂a艣ciciel spytany o gwarancj臋 burkn膮艂: "Co tu si臋 ma zepsu膰",a gwarancja trwa chyba tylko rok. Go艣膰 twierdzi艂, ze sprzeda艂 wiele tych 艂贸dek w臋dkarzom na Zegrze i nie ma z nimi 偶adnych problem贸w (mowa o 艂贸dce Delfin 360 http://allegro.pl/lo...5907928426.html).

#47 OFFLINE   krzysio12

krzysio12

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 post贸w
  • Lokalizacjabia艂ystok
  • Imi臋:Krzysztof

Napisano 24 luty 2016 - 20:03

widzialem te lodki na wlasne oczy.. one tylko ladnie wygladaja. lodka 2 plaszczowa przy wymiarach 380x170 powinna wazyc okolo 140kg zeby byla dobrze wykonana a nie 105-110kg widzialem rowniez jak ludzie klamia i daja sklejke albo OSB zeby lodka miala swoja wage. najlepiej jest kupic jeden plaszcz z komorami i dnem podw贸jnym ostatnio sprzedalem lodke produkowana jakies 15lat temu. wazyla okolo 85-90kg przy wymiarach 145x330 ale byl to 2 plaszcz.. warto szukac uzywek w dobrym stanie. czesto kosztyuja tyle co nowa lodka ale sa dobrze wykonane cos za cos. 

co do gwarancji jest takie cos jak urzad ochrony konsumentow w prawie polskim jest zapisane ze kazda rzecz objeta jest 2 letnia gwarancja. wiec jesli masz dowod zakupu musi ja przyjac na gwarancje. on ma prawo ja naprawic badz wymienic na nowa. wyslac rzecz nalezy najczesciej na swoj koszt ale zwrocic on musi na jego koszt.

pisz tu jak sie potoczyly sprawy:)

#48 OFFLINE   Dyziek

Dyziek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 post贸w
  • LokalizacjaLas, gdzie艣 na Suwalszczy藕nie/ Warszawa
  • Imi臋:Wojtek
  • Nazwisko:D

Napisano 24 luty 2016 - 20:14

Zgadzam si臋 z koleg膮 wy偶ej, 艂贸dka powy偶ej 3,5 metra d艂ugo艣ci powinna wa偶y膰 ponad 130 kg. Nie ma co szuka膰 najl偶ejszej, bo i tak b臋dzie wyci膮gana z wody przy pomocy wyci膮garki w贸zka pod艂odziowego. Poza tym ci臋偶sza = ni偶szy 艣rodek ci臋偶ko艣ci = stabilniejsza. Na terenach z kt贸rych pochodz臋 ( August贸w ) jest sporo " gara偶owych szkutnik贸w " kt贸rzy maj膮 swoje formy i robi膮 艂贸dki z lamintatu. Z jako艣ci膮 r贸偶nie bywa, wszystkie pi臋kne, dwup艂aszczowe, z bakistami oraz okuciami z kwas贸wki itp, ale zar贸wno cena, jak i waga mocno si臋 wahaj膮. 

#49 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 487 post贸w
  • LokalizacjaRIVERFOX Grudzi膮dz

Napisano 24 luty 2016 - 21:56

Wg mojego skromnego zdania te p臋kni臋cia powsta艂y przy wci膮ganiu 艂贸dki na przyczep臋. Je偶eli przyczepa ma za wysoko rolki, to przy wodowaniu jest taki moment, 偶e 艂贸dka nie dotyka kilem do rolek kilowych i opiera si臋 tylko na bocznych i jak powstaje du偶y k膮t, to nacisk na dno jest tak du偶y, 偶e mamy takie p臋kni臋cia.

Ponadto naprawianie tego 偶elkotem nic nie da...bo przy nast臋pnym wodowaniu b臋dzie to samo...bo 偶elkot, kt贸ry sam w sobie ma ma艂膮 wytrzyma艂o艣膰  jest kruchy (czy grubsza warstwa tym bardziej kruchy) i po艂amie si臋 znowu.  Przypuszcza, 偶e gdyby zeszlifowa膰 to miejsce tarcz膮 listkow膮, to oka偶e si臋, 偶e po艂amany jest te偶 laminat pod spodem...b臋dzie to wida膰 jako ja艣niejsze linie...chyba 偶e stare p臋kni臋cia to b臋d膮 ciemne. Takie rzeczy si臋 robi tak:

Za艂膮czony plik  20151207_092620.jpg   38,93 KB   16 Ilo艣膰 pobra艅

Za艂膮czony plik  20151207_094419.jpg   42,97 KB   16 Ilo艣膰 pobra艅

Za艂膮czony plik  20151207_101509.jpg   49,61 KB   16 Ilo艣膰 pobra艅

Za艂膮czony plik  20151207_133533.jpg   42,68 KB   13 Ilo艣膰 pobra艅

A potem mo偶esz molowac to sobie 偶elkotem i topkotem ile chcesz. :)

#50 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 487 post贸w
  • LokalizacjaRIVERFOX Grudzi膮dz

Napisano 24 luty 2016 - 22:06

Umieszcz臋 jeszcze jedno zdj臋cie.

Dziurka w dnie by艂a bardzo malutka...a po oszlifowaniu wysz艂o d艂ugie p臋kniecie w poprzek i w ty艂 kad艂uba oraz drugie mniejsze pod drug膮 rolk膮.

Na tej mniejszej "plamie" wida膰 to o czy napisa艂em wcze艣niej ...czyli ciemnego paj膮ka p臋kni臋膰 pod 偶elkotem....i zapomnij 偶e zamalowanie topkotem co艣 by pomog艂o.

Tylko mata, 偶ywica i to kilka warstw,a potem mo偶na topkot.

Za艂膮czony plik  Zdj臋cie0139.jpg   56,85 KB   16 Ilo艣膰 pobra艅

#51 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 post贸w

Napisano 24 luty 2016 - 23:01

Takie p臋kni臋cia mam jeszcze od srodka tzn napokladzie. Napisa艂em do producenta i otrzymalem juz odpowiedz.

Mam przes艂a膰 jeszcze foty pok艂adu i dostalem deklaracje ze moja reklamacja zostanie rozpatrzona pozytywnie dla mnie.

No zobaczymy. Wiezc 艂贸dki 450 km na napraw臋 mi sie nie op艂aca.

U偶ytkownik Hermano edytowa艂 ten post 24 luty 2016 - 23:06

#52 OFFLINE   David77

David77

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 142 post贸w
  • LokalizacjaPultusk
  • Imi臋:Cezary

Napisano 24 luty 2016 - 23:07

Dwa kursy po 450 bo od reki napewno nie zrobi. Musisz to przeliczyc.

#53 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 post贸w

Napisano 24 luty 2016 - 23:10

W jedna strone mam 450km czyli musialbym zrobic 1800km

#54 OFFLINE   David77

David77

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 142 post贸w
  • LokalizacjaPultusk
  • Imi臋:Cezary

Napisano 24 luty 2016 - 23:15

Po艂owa ceny 艂贸dki. Zr贸b to sam, powyzej masz fajny instrukta偶. Max 100 zlotych koszt贸w. Popros tylko o ewent. wysylke topcotu.

#55 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 post贸w

Napisano 24 luty 2016 - 23:29

Co do rolek bocznym to nie wiem czy s膮 za wysoko. Sam producent 艂贸dki regulowa艂. Poni偶ej fota 艂贸dki na przyczepie. Zdj臋cie z miejsca odbioru :).

Na zdj臋ciu wida膰 dwie rolki kilowe. Zgodnie z zaleceniami producenta przyczepy i 艂odzi zakupi艂em i zamontowa艂em trzeci膮 kilow膮 rufow膮. Tak偶e przy wyci膮ganiu mam kil na rolce.

Za艂膮czone pliki

U偶ytkownik Hermano edytowa艂 ten post 24 luty 2016 - 23:39

#56 OFFLINE   lukasz2223

lukasz2223

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 post贸w
  • LokalizacjaPomorze

Napisano 25 luty 2016 - 07:50

W kazdym b膮dz razie wiesz jak to naprawi膰.Zrob jak napisa艂em , tak samo wypowoedzia艂 si臋 Krzysiek K i daj sobie spokoj z zalewaniem samym 偶elkotem.Obawiam sie ze po obszlifowaniu moze si臋 okazac ze roboty jest tak jak wyzej opisane..
Ale i to do ogarni臋cia , szkoda ze to dwie skorupy, moze da si臋 je jako艣 rozpo艂owi膰 (moze s膮 nity na ko艂nierzu i s艂aby klej) wtedy mozesz dobrze naprawic te miejsca.
Ja przerabialem remont od zera przez odbudowanie paw臋zy od wi贸r贸w po 120kM do zawieszenia i sko艅czywszy na fotelach nowych.Nie dosc ze to pracoch艂onne to kosztowne... U ciebie odchodz膮 wzdluznice i wr臋gi ale "swoje"si臋 naszlifujesz ;) Zorganizuj skbie do tych prac odp.temperature bo nie zrobisz nic

#57 OFFLINE   Dyziek

Dyziek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 post贸w

Napisano 25 luty 2016 - 10:24

Po macie i 偶ywicy (kilku warstwach) mo偶na wyr贸wna膰 szpachl膮 z w艂贸knem szklanym. Bardzo 艂adnie zbroi. Ze szpachl膮 te偶 lepiej dac kilka cienkich warstw niz jedn膮 grub膮.

#58 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 post贸w

Napisano 25 luty 2016 - 12:37

Tylko jak juz wyr贸wnam matami a potem szpachla to gdzie miejsce na topkot w kolorze kad艂uba?

Co do temperatury to kusz臋 poczeka膰 na wiosn臋. Kurcze zly jestem bo juz w kwietniu chcialem plywac eh

U偶ytkownik Hermano edytowa艂 ten post 25 luty 2016 - 12:40

#59 OFFLINE   Dyziek

Dyziek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 post贸w

Napisano 25 luty 2016 - 15:05

Bez przesady. Kawa艂ek warsztatu, farelka i mo偶na cos tam stukac. Kazda nastepna warstwa maty/szpachli musi byc nieco wieksza od poprzedniej(jej powierzchnia, tak aby sie nakladaly). Przy takiej temp zywica bedzie twardniec ponad 2 doby, szpachla troch臋 szybciej. Zelkot nakladany walkiem lub pedzlem. Potem szlifowanie papierem powyzej 1000 gradacji i polerka wi臋kszej powierzchni.

#60 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 post贸w

Napisano 25 luty 2016 - 22:11

Poszczeg贸lne warstwy maty mozna od razu k艂a艣膰? Czy przed na艂o偶eniem kolejnej czekac az wyschnie wcze艣niejsza?

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych