Zakręcone przynęty - Marcin P.
#201 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2018 - 15:26
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
#202 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2018 - 15:54
40% zestawu dla kolegi jest już gotowe
Klasyczne uniwersały, na haku #12 heavy body i główkach 3.3mm wolfram.
Ładny zestawik ,za niedługo będę musiał się do Ciebie uśmiechnąć po takie cudeńka
- Marcin P. lubi to
#203 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2018 - 16:00
Z miłą chęcią coś tam zrobię ale to dopiero na wiosnę, bo do sezonu niewiele czasu, a musze zrobić całe pudełeczko dla siebie. Kompletnie od podstawŁadny zestawik ,za niedługo będę musiał się do Ciebie uśmiechnąć po takie cudeńka
#204 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2018 - 22:16
Jakiego kija teraz używasz do rzucania tym drobiazgiem?
#205 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2018 - 11:00
#206 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2018 - 15:31
- popper, pawelstu, woblery z Bielska i 6 innych osób lubią to
#207 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2018 - 20:14
Tyle albo aż tyle o kręceniu nie mam zielonego pojęcia ale bardzo ładnie to wygląda
- Marcin P. lubi to
#208 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2018 - 20:18
Napisane z budki telefonicznej
- Marcin P. lubi to
#209 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2018 - 21:17
Mówiłem Ci już! zdolniacha z Ciebie wiec siadaj kręcić! Pytaj, dzwon i pisz. Pomogę i wytłumaczę, nie Tobie pierwszemu także musisz jedynie znaleźć czas i chęci i ze 2 popperki dla mnieTyle albo aż tyle o kręceniu nie mam zielonego pojęcia ale bardzo ładnie to wygląda
Co do ogonkow to robie je z nici jedwabnej. Odcinam kilka cm, składam kilka razy na pół i do jiga. Później przycinam na równo i po sprawie. Fajnie bo mięciutkie i z setek cieniutkich niteczek.
Użytkownik Marcin P. edytował ten post 31 styczeń 2018 - 21:19
#210 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2018 - 21:44
Mówiłem Ci już! zdolniacha z Ciebie wiec siadaj kręcić! Pytaj, dzwon i pisz. Pomogę i wytłumaczę, nie Tobie pierwszemu także musisz jedynie znaleźć czas i chęci i ze 2 popperki dla mnie
Co do ogonkow to robie je z nici jedwabnej. Odcinam kilka cm, składam kilka razy na pół i do jiga. Później przycinam na równo i po sprawie. Fajnie bo mięciutkie i z setek cieniutkich niteczek.
Chciałem już nie raz zasiąść do tego tematu ale zawsze pojawia się ta jedna jedyna bariera-CZAS
Jak go już mam to siedzę w robalach i nadrabiam zaległości i tak w kółko
#211 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2018 - 22:02
#212 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2018 - 22:28
Skoro tyle osób chwali, to ja leciutko pokrytykuję
Mam nadzieję, że się nie obrazisz.
Przechodząc do rzeczy - ogonki są nierówno przycięte, zarówno pod kątem, jak i jeśli chodzi o ich długość. Red tag fly, jak wynika z moich obserwacji, skuteczniej wabi ryby, jeśli ten ogonek nie jest zbyt duży. W tym wypadku skromniej = lepiej, ale możesz poszukiwać własnych rozwiązań nie zawracając sobie głowy moimi. Drugim mankamentem jest tułów. Czy stosowałeś przewijkę żyłkową? Na poniższym zdjęciu z sieci masz pięknie pokazane, w jaki sposób zbudować naturalnie wyglądające fragmentowanie tułowia:
I ostatnia uwaga techniczna - promienie pióra kury, którą stosuje się na jeżynkę, powinny być nie dłuższe od całkowitej długości tułowia. Ma to znaczenie. Warto też samą jeżynkę położyć lekko w kierunku ogona. Nie ma to wpływy na brania, przynajmniej ja tego nie potwierdziłem, ale tak jakoś lepiej się prezentuje. I lepiej dać odrobinę mniejszą jeżynkę, niż za "bogatą". Tu już różnica w braniach jest wyraźna
- Marcin P. i lenny lubią to
#213 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2018 - 22:46
Właśnie co do długości ogonków to myślałem nad ich skróceniem. Skoro moje przypuszczenia zostały przez Ciebie potwierdzone zrobię to troszkę skrócić to nie problem.
Jeśli chodzi o tułów to żyłeczka oczywiście jest. Na zdjęciach nie widać tego tak dokładnie ale segmentacja jest. Jak na przykładowym zdjęciu
No i teraz nieszczęsna jeżynka. Z jednej strony kolega dla którego przynęty będą bardzo chce długą i takie tez pióra mam. Z drugiej strony przycieta nożyczkami będzie wyglądać zbyt dobrze. Staram się znajdować w kapce pióra z najkrótszymi promieniami. Co do gęstości to raczej nie przesadzam?
#214 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2018 - 23:53
Segmentacja, zwłaszcza tej muszki po prawej, wygląda bardzo mało naturalnie. Żyłka co prawda wzmacnia tułów, ale też i nie najlepiej wygląda. Jeśli już wolisz ją od nici, to daj bogatszy pakiet na tułów (dodaj ze dwa-trzy promienie pawia). Jeżynka i nożyczki to fatalne połączenie Osobiście wolałem do red taga dać koguta. Bardziej "dla oka" naturalne to było. Wybierałem gorszy materiał, który na suche nie nadaje się, a do tej muszki był w sam raz. Kura to raczej do większych egzemplarzy, a red tagów w rozmiarze powyżej 12 chyba nigdy nie wykonywałem. Większe z pawia to raczej alexandry robiłem Tą muszkę też Twojej uwadze polecam.
#215 OFFLINE
Napisano 01 luty 2018 - 08:19
#216 OFFLINE
Napisano 02 luty 2018 - 15:33
Mam nadzieję, że tym razem uda mi się coś wykraść z Twojego pudełeczka
- Marcin P. lubi to
#217 OFFLINE
Napisano 02 luty 2018 - 18:40
#218 OFFLINE
Napisano 17 luty 2018 - 21:02
- woblery z Bielska, lin2, Kruszyna i 1 inna osoba lubią to
#219 OFFLINE
Napisano 23 luty 2018 - 08:08
A tak wyglądać będzie mój wolny czas. Jigi będą mi się po nocach śnić
Ponad 60 sztuk, a to jeszcze nie koniec. Haki od #12 do #6. Główki od 3.0mm do 4.6mm. Ogólnie będzie 8 wariantów wagi.... Jak podchodzić do tematu to z jajem
- esox34, Kruszyna, majkelmajk i 1 inna osoba lubią to
#220 OFFLINE
Napisano 25 luty 2018 - 13:43
- esox34, woblery z Bielska, rav_id i 5 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych