Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki Savage Gear - pytania, informacje, opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1737 odpowiedzi w tym temacie

#701 OFFLINE   viciu

viciu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Wiktor

Napisano 08 styczeń 2017 - 21:22

Też interesowałem się wersja finezze drop shot 2.23 z C.w.do 12g,zadzwoniłem w tej sprawie do sprzedawcy i poinformował mnie ze jest to wklejka,ale jaka tego już nie powiedział.wydaje mi się ze jest to wklejka tubular coś na wzór lrf.myślę sg nie maluje bez powodu szczytowej,wszystkie wedki tej firmy które spotkalem z kolorowymi szczytowkami to wklejki.

#702 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 08 styczeń 2017 - 21:39

gościu w sklepie nie wiedział czy to wklejka czy nie i powiem Ci że jeżeli to jest wklejka to aż takiej różnicy na pracy wędki na sucho nie robi. 

#703 OFFLINE   Persi

Persi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 09 styczeń 2017 - 16:30

Macałem te dropshociki dzisiaj. Okoniowe patyczki finezze 233 cm 5-20 g lżejszy jeszcze słabszy. Mam wątpliwości co do skutecznego łowienia tym sandacza z opadu. Szczytówka jest delikatna prawie jak wklejka ale wklejką to nie jest. Nadaje się do łowienia na dropsa okoni lub wleczenia przynęty a nie podbijania, dajmy na to główki 15 g plus guma 3 cale. Całość przy tym obciążeniu klęka.  Co do możliwości zacięcia sandacza na dropsa też mam wątpliwości. Wędka zbyt się ugina wchodząc w akcję medium fast z naciskiem na medium. Wniosek sandacze na dropsa lepiej łowić zwykłymi finezkami.

#704 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 09 styczeń 2017 - 17:06

czyli na okonie beda idealne, o to mi chodziło :)
Sandaczy na drpshota nie lapie bo w szczecinie duzo drobnicy bierze nawet na gumy powyżej 15cm.

#705 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1973 postów
  • LokalizacjaNYC
  • Imię:Bobby
  • Nazwisko:Crocker

Napisano 19 styczeń 2017 - 13:54

Ktoś łowił na DS tym kijkiem ---> Savage Gear Bushwacker 228 cm dł 3-18 ? Szukam czegoś mniej szczytowego od Inazumy Perch do 10.

#706 OFFLINE   MARIUSZ 69

MARIUSZ 69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów
  • LokalizacjaLubelskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 19 styczeń 2017 - 15:10

Savage Gear Bushwacker 228 cm 3-18 cw .Jeżeli o ten chodzi to Mam taki .Fajnie ładuje się przy małych wobkach ,paprochy okoniowe również ogarnie.Mam go już chyba trzy sezony ,wycholował kilka ładnych rybek .

#707 OFFLINE   Luke

Luke

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 387 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 19 styczeń 2017 - 15:49

U mnie już chyba z 3-4 sezon. Lekki, dosyć czuły i nie tak szczytowy jak piszesz - ogólnie polecam.

#708 OFFLINE   MARIUSZ 69

MARIUSZ 69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów
  • LokalizacjaLubelskie

Napisano 19 styczeń 2017 - 16:22

Posiada jedną wadę o której zapomniałem napisać a mianowicie długi dolnik. Ja nie pisałem że jest szczytowy, tylko że z powodzeniem nim łowiłem lekkimi przynętmi. Porównując do Mikado szczyt będzie bardziej spolegliwy.

#709 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1973 postów
  • LokalizacjaNYC

Napisano 19 styczeń 2017 - 18:18

Savage Gear Bushwacker 228 cm 3-18 cw .Jeżeli o ten chodzi to Mam taki .Fajnie ładuje się przy małych wobkach ,paprochy okoniowe również ogarnie.Mam go już chyba trzy sezony ,wycholował kilka ładnych rybek .

a drop shot ? Jak to widzisz ?

#710 OFFLINE   altumhandmade

altumhandmade

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 32 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:ALTUM
  • Nazwisko:Altum

Napisano 19 styczeń 2017 - 18:27

Obecnie Savage robi bardzo fajne kijki. W tym roku maa być w sprzedaży kijek Black z wyrzutem chyba 1-7 gram. Zapowiada się bardzo ciekawie.

#711 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 19 styczeń 2017 - 19:22

2-7 i jest już w sprzedaży od zeszłego roku :)

#712 OFFLINE   Marcin P.

Marcin P.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 833 postów
  • LokalizacjaChełm
  • Imię:Marcin

Napisano 19 styczeń 2017 - 22:08

A czym ma dla Ciebie charakteryzować się wędka do DS? Serio pytam bo dla mnie to takie trochę kolorowanie i łapanie klientów na "nowości" ;)

#713 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1973 postów
  • LokalizacjaNYC

Napisano 20 styczeń 2017 - 07:16

Oprócz czułej szczytówki co akurat mamy już od dawna w kijach nawet z dolnej półki - Inazuma ( bardzo fajny kij ale akcja jest jednak szczytowa ) ja np. do swojego DS, każdy pewnie ma inne preferencje, potrzebuję pełniejszego ugięcia i z obserwacji ( kija nie miałem w ręku ) ten SG potencjalnie spełniłby moje oczekiwania. Kij okoniowy dla mnie musi pracować jak największą częścią blanku bez utraty czułości a w tym przypadku musi to być kij obsługujący ciężarki ok 8-12 gr

--->    Inazuma pracuje bardzo podobnie. Potrzebuję jednak głębszego ugięcia.

BTW Kij, o który pytam to raczej nie jest żadna nowość ;)

Użytkownik Robert Crocker edytował ten post 20 styczeń 2017 - 07:35

#714 OFFLINE   MARIUSZ 69

MARIUSZ 69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów
  • LokalizacjaLubelskie

Napisano 20 styczeń 2017 - 07:21

Niestety nie łowiłem tym kijkiem tą metodą .Najlepiej jak byś miał możliwość sprawdzić kijka w realu ,bo co odpowiada np.Mi  Tobie już nie musi.

#715 OFFLINE   Marcin P.

Marcin P.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 833 postów
  • LokalizacjaChełm

Napisano 20 styczeń 2017 - 07:39

Jak dla mnie do DS jest świetnym chwytem marketingowym i jak widzę to sam się na niego nabierasz ;)
Piszesz, że czuła szczytowka jest już w większości wędek. Ponad to napisałeś ze potrzebujesz pełnego ugiecia. Także wnioskuję, że wędka do DS powinna być czuła, ale spolegliwa, najlepiej jakiś med fast :) I teraz problem bo wędki opisane jako sprzęt do DS (przynajmniej te dwie, którymi łowiłem) były wędki czułym ale o szybkiej szczytowej akcji... Poza tym na DS łowiłem kilkoma innymi wedkami, nie "dedykowanymi" do tej metody i sprawdziły się na prawdę dobrze. Powiem więcej, im szybsza wędka tym lepiej mi się łowiło. Przynętą musisz pracować i mieć w nią kontakt a wolne wędki, moim skromnym zdaniem, słabo się tutaj spisują.

P.S. Ten sg ma 228cm jednak długość robocza jest jak w Kongerze SHL 210cm. Rolnik jest na prawdę mega długi.
  • Marcyś lubi to

#716 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1973 postów
  • LokalizacjaNYC

Napisano 20 styczeń 2017 - 07:41

Nie nie nie ;) Ja nie piszę, że coś powino być takie albo inne. Ja opisuje jak lubię łowić i pytam czy ma ktoś może podobne odczucia co do wspomnianego modelu SG. Np. Taki s781 jest czuły jak cholera i pracuje przy 30staku 3/4 swojej długości. Żeby MI się komfortowo DShotowało - czyli tak jak akurat ja lubię łowić okonie, potrzebuję kijka o podobnej akcji ale o większym CW, fabrycznego i budżetowego. 3 ostatnie przesłanki SG spełnia a czy spełnia to 1 i najważniejszą :) ? Coś a'la Tango ...

Użytkownik Robert Crocker edytował ten post 20 styczeń 2017 - 08:22

#717 OFFLINE   Marcin P.

Marcin P.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 833 postów
  • LokalizacjaChełm

Napisano 20 styczeń 2017 - 08:42

No to SG jest na pewno czuły ale nie tak jak s781-2. W dodatku jest mocniejszy ale to oczywista oczywistość ze względu na ciężar wyrzutu. Pracuje fajnie pod gumami, nie jest wybitnie szczytowy ale też ma spory zapas w dolniku. Widziałem go w trakcie holu szczupaków pod 50cm i okoni ok 30cm. Dla SG to nie jest nawet 40% jego możliwości. Pracował sam szczyt właściwie, może lekko przesunięty na środek.
Co do kwestii czy jest to wędka budżetowa to już każdy oceni sam. Kiedyś były znacznie tańsze, jak cały sprzęt SG ;)

#718 OFFLINE   MARIUSZ 69

MARIUSZ 69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów
  • LokalizacjaLubelskie

Napisano 20 styczeń 2017 - 09:32

Mam też  s781-2 i czy SG jest o podobnej akcji tylko mocniejszym cw. Mocniejszy to pewne jak już Marcin wcześniej napisał ,a co do ugięcia oba blanki są wykonane z innych materiałów więc trudno oczekiwać aby ugięcie było zachowane przy zwiększonym cw. Dla jednego może być podobne a ktoś inny powie że nie do końca.

#719 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1973 postów
  • LokalizacjaNYC

Napisano 20 styczeń 2017 - 09:53

Chodzi o to żeby akcja była trochę mniej szczytowa, nie oczekuję jakiegoś super parabolika :) Coś w stylu Konger Tango ...

#720 OFFLINE   Marcin P.

Marcin P.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 833 postów
  • LokalizacjaChełm

Napisano 20 styczeń 2017 - 10:34

Myślę że Mariusz potwierdził Ci to co napisałem. Jeśli szukasz czegoś po prostu mniej szczytowego to ten SG taki jest. Jednak nadal nie spełnia kryterium "drlikatnosci" ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych