Bolenie 2016
#481 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2016 - 11:01
#482 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2016 - 11:15
@Robert to o czym piszesz jest znane i u nas od dawna, nazywamy to metodą poznańską, polega ona na tym samym choć jest nieco bardziej zaawansowana, o ile można tak to nazwać, w swej prostocie. Dlaczego nie stosowana? wydaje mi się, że cały czas gospodarka w kraju nie chce lub nie potrafi dostrzec potencjału jaki niesie z sobą rekreacja w tym wędkarstwo. Smutne jest to, że "wędkarstwo" też nie potrafi dostrzec tego co jest istotą tej rekreacji i nadal traktuje jako element gospodarki rybackiej polegającej wiadomo na czym. Stąd nie ma szans na zmianę bo wszyscy są w tym kraju zbyt łapczywi aby spojrzeć w przyszłość. Pocieszające jest to, że technologia opanowana do perfekcji w każdym momencie pozwoli na odtworzenie tego co ciągle ulega niszczeniu.
#483 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2016 - 11:42
RZGW musi uwzględniać interesy różnych grup, najczęściej sprzeczne. Wsrod tych grup wędkarze nie są znaczącą siłą. Liczą się kwintale pszenicy, bilans rolny, zysk liczony w skali regionów rolniczych, a to czy ktoś sobie złowi rybkę - naprawdę mało kogo obchodzi. A już na pewno jeśli tą rybkę wypuszcza a nie zjada, bo wtedy kompletnie odpada argument ekonomiczny. Na jednej szali jest hobbystyczna przyjemność niewielkiej grupy, na drugiej rolnictwo. Smutne ale prawdziwe, bilans wodny mamy od lat ujemny, i RZGW łata jak może to, co psują np. deweloperzy kopiąc studnie bez zezwoleń. W Krakowie koleś prawie zabił Staw Płaszowski budując osiedle, 4 studnie na lewo wykopał, dostał... 500zł kary.
Sorry, ale kompletnie nie przemawia to co napisałeś do moich spostrzeżeń. Bilans wodny mamy ujemny i susze też u nas bywają, to fakt. Tylko ten problem najmniej nas dotyka wiosną. To po pierwsze. Po drugie wiosna, wiośnie nie równa. Po trzecie, jakoś Słowacy to godzą a u nas jak zwykle nic się nie da. Jak działa RZGW można było się przekonać podczas powodzi. Tradycyjnie wywołują je głębokie niże z południa. Leje na Węgrzech, leje w Słowacji a u nas czekają na Godota. Wodę zaczynają spuszczać grubo za późno z wiadomym finałem. Po szkodzie głupi Polak wydaje miliony na monitoring poziomu wód w rzekach. Po co? Chyba po to aby wiedzieć post factum jak bardzo pozalewało. Z litości pominę kwestie nadzorowania przez RZGW racjonalnej gospodarki rybackiej w rzekach.
- Paweł R. lubi to
#484 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2016 - 13:08
Powódź była 3x, ale po tarle.
Tak właśnie myślałem - czyli to nie samo tarło, ale warunki rozwoju narybku.
Mnie tam cieszy, jak widzę w wodzie nawet małe ryby. Jak W OGÓLE widać jakieś ryby.
W Krakówku gadajo, że liczną populację boleni wytłukli Ślązacy.
Ostatnio słyszałem, że rozpleniły się sumy, które wyżerają wszystko.
(tylko brać na wędkę nie chcą )
#485 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2016 - 14:40
- Alexspin lubi to
#486 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2016 - 20:59
Na turystykę za rybą w konkretnym wydaniu stać tak marginalną grupę, że pisanie o ekonomicznym znaczeniu jest śmieszne w skali makro, regionów zarządzanych przez RZGW. To ma znaczenie ale tylko dla pojedynczych okręgów PZW jak Krosno czy Nowy Sącz.
Większość z was patrzy przez pryzmat kolekcji Stell czy Morethanów, wyjazdów do Szwecji czy na Lofoty. Rzeczywistość wędkarska jest deczko inna.
@pezet , sumów na pewno jest wiecej niż kiedyś. I na pewno mają wpływ na populację innych gatunków. Tylko ta równowaga jest tak delikatna i złożona, że każdy może znaleźć argument/tezę na poparcie swoich racji. Że zabrakło jazgarza, to sandacze nie miały bazy pokarmowej, nie wyzeraly drobnicy przy dnie, co doprowadziło do zwiększenia bazy pokarmowej dla suma, i teraz dominuje jako duzy drapieżnik... itd. Nawet ichtiolodzy mają różne zdania na ten temat.
#487 OFFLINE
#488 OFFLINE
#489 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2016 - 09:09
Walka była świetna i dramatyczna bo taplaliśmy się w bagiennym zielsku, siłował się z Talonem 9'6MLXF i Stroftem 0,16 a przydzwonił w Enigmę 2, prowadzoną slalomem między trawami rozlewiska.
- mario, maicke82, Hesher i 2 innych osób lubią to
#490 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2016 - 14:59
Dzisiaj odrzańskie bolki były aktywne,kilka rybek skusiło się na wobka!
największy 77cm
MHX 2,9 5-14g
STL 4000 10'
żyłeczka 0.20
spirit 9
Załączone pliki
- Artech, joker, beton007 i 31 innych osób lubią to
#491 OFFLINE
Napisano 28 sierpień 2016 - 19:04
Na topwatera w stylu walk dog. Na flaucie branie bardzo widowiskowe
bolek-8.jpg 41,19 KB 33 Ilość pobrań
- popper, Artech, patu i 37 innych osób lubią to
#492 OFFLINE
#493 OFFLINE
Napisano 29 sierpień 2016 - 14:44
I wieczorny amator mojego woblera. Też silny i trochę mnie poprowadzał na smyczy
bol2808.jpg 453,76 KB 31 Ilość pobrań
2808.jpg 271,5 KB 30 Ilość pobrań
Sprzętowo: 5SC90MHF2, Rarenium 4000 fb, P-Line 10 lb, a na końcu wobler mojego autorstwa 6 cm
- tasiek321, Kamil Z., czaro73 i 26 innych osób lubią to
#494 OFFLINE
Napisano 29 sierpień 2016 - 17:07
Popularny
Trochę ryb się posypało, gratuluje.
Tez coś dołożę.
"Mgława bestia"
- mario, wujek, Artech i 54 innych osób lubią to
#495 OFFLINE
Napisano 29 sierpień 2016 - 18:10
Mnie tam cieszy każda złowiona ryba. Im większa tym bardziej. Niestety Najczęściej zdjęcie staram się zrobić jak najszybciej i tak to właśnie wychodzi
Jak wstawiacie fotki, że są od razu w pełnym rozmiarze?
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 07 wrzesień 2016 - 12:42
- Norek i MichałAspiusFishing lubią to
#496 OFFLINE
Napisano 30 sierpień 2016 - 12:22
Zdjęcie bardzo słabe i nie wyjściowe, ale poprosiłem okolicznego kręcącego się w pobliżu chłopca o zrobienie takowego zdjęcia.
Użytkownik C4rl edytował ten post 30 sierpień 2016 - 12:22
- Artech, Krisu23, Gadget i 11 innych osób lubią to
#497 OFFLINE
Napisano 30 sierpień 2016 - 19:55
Popularny
Ostatnio jak mgła schodziła to był taki wschód słońca że aż mi się copka z wrażenia na łbie przekszywiła . Pod światło zawsze jest ryzykownie ale może się komuś spodoba.
- popper, Artech, patu i 55 innych osób lubią to
#498 OFFLINE
Napisano 31 sierpień 2016 - 10:41
Propos czapek to moja ostatnio mało nie spadła z wrażenia. Przyłów bolkowy na wypadzie kleniowym. Pierwszy bolek w mojej karierze wędkarskiej w dodatku na jiga i na obcej wodzie
Wędkarstwo nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać
Boleń 01.jpg 249,27 KB 39 Ilość pobrań Boleń.jpg 252,49 KB 40 Ilość pobrań
- Artech, Maciek Rożniata, tasiek321 i 28 innych osób lubią to
#499 OFFLINE
Napisano 31 sierpień 2016 - 11:37
Jak wstawiacie fotki, że są od razu w pełnym rozmiarze?
Tu jest poradnik http://jerkbait.pl/t...44#entry1888944
- Artech lubi to
#500 OFFLINE
Napisano 31 sierpień 2016 - 18:00
- Alexspin lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych