Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Bolenie 2016

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
672 odpowiedzi w tym temacie

#481 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 27 sierpień 2016 - 11:01

RZGW musi uwzględniać interesy różnych grup, najczęściej sprzeczne. Wsrod tych grup wędkarze nie są znaczącą siłą. Liczą się kwintale pszenicy, bilans rolny, zysk liczony w skali regionów rolniczych, a to czy ktoś sobie złowi rybkę - naprawdę mało kogo obchodzi. A już na pewno jeśli tą rybkę wypuszcza a nie zjada, bo wtedy kompletnie odpada argument ekonomiczny. Na jednej szali jest hobbystyczna przyjemność niewielkiej grupy, na drugiej rolnictwo. Smutne ale prawdziwe, bilans wodny mamy od lat ujemny, i RZGW łata jak może to, co psują np. deweloperzy kopiąc studnie bez zezwoleń. W Krakowie koleś prawie zabił Staw Płaszowski budując osiedle, 4 studnie na lewo wykopał, dostał... 500zł kary.

#482 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 27 sierpień 2016 - 11:15

@Robert to o czym piszesz jest znane i u nas od dawna, nazywamy to metodą poznańską, polega ona na tym samym choć jest nieco bardziej zaawansowana, o ile można tak to nazwać, w swej prostocie. Dlaczego nie stosowana? wydaje mi się, że cały czas gospodarka w kraju nie chce lub nie potrafi dostrzec potencjału jaki niesie z sobą rekreacja w tym wędkarstwo. Smutne jest to, że "wędkarstwo" też nie potrafi dostrzec tego co jest istotą tej rekreacji i nadal traktuje jako element gospodarki rybackiej polegającej wiadomo na czym. Stąd nie ma szans na zmianę bo wszyscy są w tym kraju zbyt łapczywi aby spojrzeć w przyszłość. Pocieszające jest to, że technologia opanowana do perfekcji w każdym momencie pozwoli na odtworzenie tego co ciągle ulega niszczeniu. 

#483 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3774 postów
  • LokalizacjaAreszt Wydobywczy Istambuł

Napisano 27 sierpień 2016 - 11:42

RZGW musi uwzględniać interesy różnych grup, najczęściej sprzeczne. Wsrod tych grup wędkarze nie są znaczącą siłą. Liczą się kwintale pszenicy, bilans rolny, zysk liczony w skali regionów rolniczych, a to czy ktoś sobie złowi rybkę - naprawdę mało kogo obchodzi. A już na pewno jeśli tą rybkę wypuszcza a nie zjada, bo wtedy kompletnie odpada argument ekonomiczny. Na jednej szali jest hobbystyczna przyjemność niewielkiej grupy, na drugiej rolnictwo. Smutne ale prawdziwe, bilans wodny mamy od lat ujemny, i RZGW łata jak może to, co psują np. deweloperzy kopiąc studnie bez zezwoleń. W Krakowie koleś prawie zabił Staw Płaszowski budując osiedle, 4 studnie na lewo wykopał, dostał... 500zł kary.

Sorry, ale kompletnie nie przemawia to co napisałeś do moich spostrzeżeń. Bilans wodny mamy ujemny i susze też u nas bywają, to fakt. Tylko ten problem najmniej nas dotyka wiosną. To po pierwsze. Po drugie wiosna, wiośnie nie równa. Po trzecie, jakoś Słowacy to godzą a u nas jak zwykle nic się nie da. Jak działa RZGW  można było się przekonać podczas powodzi. Tradycyjnie wywołują je głębokie niże z południa. Leje na Węgrzech, leje w Słowacji a u nas czekają na Godota. Wodę zaczynają spuszczać grubo za późno z  wiadomym finałem. Po szkodzie głupi Polak wydaje miliony na monitoring poziomu wód w rzekach. Po co? Chyba po to aby wiedzieć post factum jak bardzo pozalewało.  Z litości pominę kwestie nadzorowania przez RZGW racjonalnej gospodarki rybackiej w rzekach.

• Paweł R. lubi to

#484 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 27 sierpień 2016 - 13:08

Powódź była 3x, ale po tarle.

Tak właśnie myślałem - czyli to nie samo tarło, ale warunki rozwoju narybku.

Mnie tam cieszy, jak widzę w wodzie nawet małe ryby. Jak W OGÓLE widać jakieś ryby.

W Krakówku gadajo, że liczną populację boleni wytłukli Ślązacy.

Ostatnio słyszałem, że rozpleniły się sumy, które wyżerają wszystko.

(tylko brać na wędkę nie chcą :rolleyes: )

#485 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów
  • LokalizacjaPensjonat pod pstrągiem

Napisano 27 sierpień 2016 - 14:40

Niestety nie takie to proste napuscic ryb i bedzie. Cztery lata temu wymyslilismy ze zamiast zarybiac pstragiem 1plus odcinek gdzie ludzie lowia to bedziemy sypac powyzej do matecznika. Efekt jest taki ze jest ich tam od zatrzesienia a nie rosna. Za malo zarcia maja a ciezko im po ludzku wytlumaczyc ze ponizej maja no kill gdzie nikt ich nie usmazy. Cieszenie sie ze plywa cokolwiek mnie w tym i innych wypadkach nie zadowala. Dlatego na razie tych zarybien zaprzestalismy. Powinna byc w danym ekosystemie ta chwiejna rownowaga ale niestety my poprzez dzialalnosc wedkarska i operatowa ja wywalamy do gory nogami. Jaki sens jest np. zarybiac jaziem rzeke gdzie nigdy go nie bylo a gatunkiem dominujacym jest klen- skawa powyzej Wadowic. A co roku wala te jazie workami nie wiadomo po co. Te tysiace malych bolkow na Zywcu to tez efekt dzialalnosci czlowieka. Ja mam nadzieje ze jakos to sie wyrowna. W zeszlym roku bylo o 5 m za malo wody i dzieki uprzejmosci panow sypiacych zanete ciezarowkami zbiornik tak sie urzyznil ze roslinnosc ktorej nigdy nie bylo poszla jak burza. Na plyciznach jrst istna dzungla do tego wody w tym roku nie opuscili od kwietnia nawet o pol metra. Jaki to moze miec na przyszlosc skutek to juz Robert pisal.
  • Alexspin lubi to

#486 OFFLINE   etherni

etherni

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1848 postów
  • LokalizacjaWschód
  • Imię:Sławek

Napisano 27 sierpień 2016 - 20:59

A macie świadomość , że 95% wędkarzy w tym kraju, to dziadki z teleskopami? Oni nie zapłacą za dobre łowiska, nie uprawiają turystyki wędkarskiej, interesuje ich ilość karpia w najbliższym bajorku.
Na turystykę za rybą w konkretnym wydaniu stać tak marginalną grupę, że pisanie o ekonomicznym znaczeniu jest śmieszne w skali makro, regionów zarządzanych przez RZGW. To ma znaczenie ale tylko dla pojedynczych okręgów PZW jak Krosno czy Nowy Sącz.
Większość z was patrzy przez pryzmat kolekcji Stell czy Morethanów, wyjazdów do Szwecji czy na Lofoty. Rzeczywistość wędkarska jest deczko inna.
@pezet , sumów na pewno jest wiecej niż kiedyś. I na pewno mają wpływ na populację innych gatunków. Tylko ta równowaga jest tak delikatna i złożona, że każdy może znaleźć argument/tezę na poparcie swoich racji. Że zabrakło jazgarza, to sandacze nie miały bazy pokarmowej, nie wyzeraly drobnicy przy dnie, co doprowadziło do zwiększenia bazy pokarmowej dla suma, i teraz dominuje jako duzy drapieżnik... itd. Nawet ichtiolodzy mają różne zdania na ten temat.

#487 OFFLINE   smasher

smasher

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów
  • LokalizacjaRegensburg/Bawaria

Napisano 27 sierpień 2016 - 21:19

nocny, nareszcie 70+

Załączony plik  K1024_DSCF2110.JPG   25,03 KB   29 Ilość pobrań

#488 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 28 sierpień 2016 - 07:55

*
Popularny

14064131_1453492098000099_54989403396571

#489 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 28 sierpień 2016 - 09:09

Walka była świetna i dramatyczna bo taplaliśmy się w bagiennym zielsku, siłował się z Talonem 9'6MLXF i Stroftem 0,16 a przydzwonił w Enigmę 2, prowadzoną slalomem między trawami rozlewiska.

#490 OFFLINE   paco321

paco321

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • LokalizacjaWrocław- Psie Pole
  • Imię:Daniel

Napisano 28 sierpień 2016 - 14:59

Dzisiaj odrzańskie bolki były aktywne,kilka rybek skusiło się na wobka!

największy  77cm :D

MHX 2,9  5-14g

STL 4000 10' 

żyłeczka 0.20

spirit 9

Załączone pliki

#491 OFFLINE   Bajzi

Bajzi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 308 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 28 sierpień 2016 - 19:04

Na topwatera w stylu walk dog. Na flaucie branie bardzo widowiskowe

Załączony plik  bolek-8.jpg   41,19 KB   33 Ilość pobrań

#492 OFFLINE   LK_FISHING

LK_FISHING

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • Lokalizacjarzeszów
  • Imię:Lucjan

Napisano 29 sierpień 2016 - 07:35

G0010049.jpg

#493 ONLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 29 sierpień 2016 - 14:44

I wieczorny amator mojego woblera. Też silny i trochę mnie poprowadzał na smyczy ;) 

Załączony plik  bol2808.jpg   453,76 KB   31 Ilość pobrań

Załączony plik  2808.jpg   271,5 KB   30 Ilość pobrań

Sprzętowo: 5SC90MHF2, Rarenium 4000 fb, P-Line 10 lb, a na końcu wobler mojego autorstwa 6 cm

#494 OFFLINE   MichałAspiusFishing

MichałAspiusFishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 923 postów
  • Lokalizacjafacebook.com/aspiusasp
  • Imię:Michał

Napisano 29 sierpień 2016 - 17:07

*
Popularny

Trochę ryb się posypało, gratuluje.

Tez coś dołożę.

"Mgława bestia"

:)

vrde8w.jpg

#495 ONLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 29 sierpień 2016 - 18:10

Mnie tam cieszy każda złowiona ryba. Im większa tym bardziej. Niestety Najczęściej zdjęcie staram się zrobić jak najszybciej i tak to właśnie wychodzi  ;)

Jak wstawiacie fotki, że są od razu w pełnym rozmiarze?

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 07 wrzesień 2016 - 12:42

• Norek i MichałAspiusFishing lubią to

#496 OFFLINE   C4rl

C4rl

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaMazury/3miasto
  • Imię:Karol

Napisano 30 sierpień 2016 - 12:22

Zdjęcie bardzo słabe i nie wyjściowe, ale poprosiłem okolicznego kręcącego się w pobliżu chłopca o zrobienie takowego zdjęcia.  :lol:

14163880_1104924626266436_1056091351_o.j

Użytkownik C4rl edytował ten post 30 sierpień 2016 - 12:22

#497 OFFLINE   Krisu23

Krisu23

Zniewalam okazy

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2620 postów
  • LokalizacjaPensjonat pod pstrągiem

Napisano 30 sierpień 2016 - 19:55

*
Popularny

Ostatnio jak mgła schodziła to był taki wschód słońca że aż mi się copka z wrażenia na łbie przekszywiła :D . Pod światło zawsze jest ryzykownie ale może się komuś spodoba.

1zpibna.jpg

#498 OFFLINE   Andan

Andan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • Imię:Adrian

Napisano 31 sierpień 2016 - 10:41

Propos czapek to moja ostatnio mało nie spadła z wrażenia. Przyłów bolkowy na wypadzie kleniowym. Pierwszy bolek w mojej karierze wędkarskiej w dodatku na jiga i na obcej wodzie  :blink:

Wędkarstwo  nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać :ph34r:

Załączony plik  Boleń 01.jpg   249,27 KB   39 Ilość pobrańZałączony plik  Boleń.jpg   252,49 KB   40 Ilość pobrań

#499 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 31 sierpień 2016 - 11:37

Jak wstawiacie fotki, że są od razu w pełnym rozmiarze?

Tu jest poradnik  http://jerkbait.pl/t...44#entry1888944

• Artech lubi to

#500 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 31 sierpień 2016 - 18:00

Zrobiłem wybitnie naukowy eksperyment boleniowych przynęt :)

http://jerkbait.pl/t...dzie/?p=1966241

• Alexspin lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych