Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nasze zestawy sandaczowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
337 odpowiedzi w tym temacie

#201 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 23 sierpień 2017 - 21:00

Zdecydowanie polecam avida niż te chrusty mikado i kongery :D

Mam  króciaka Kamisori Mikado i uważam, że to świetne wędki. No i wiadomo, że za max 400 zł  raczej ciężko o SCIII.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 23 sierpień 2017 - 21:11

• piszpunta lubi to

#202 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów
  • LokalizacjaJanów / Mińsk Maz.
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Jot.

Napisano 23 sierpień 2017 - 21:30

Świetny witz słowny, doskonale puentujący nieustające pomieszanie z poplątaniem w analfabetycznej niestety Polskiej Szkoły Spinningu, wyprodukował niegdyś słynny rednacz.. albowiem jigował on w technice opadu.. :) Co zamyka wszelkie rozumowe możliwości interpretacji.. :)   

Sławku...na forum ludzie dzielą się swoimi opiniami o sprzęcie i jego zastosowaniu w różnych warunkach...niekoniecznie każdy łowi sprzętem za trzy wypłaty przeciętnego "Kowalskiego".

Z tego co pamiętam to "linczując" mnie za mój wątek o poszukiwaniach wklejanki sandaczowej strasznie broniłeś amerykańskich konstrukcji tudzież innych wędek za trzy-czterocyfrowe kwoty - jeśli Ty nie widzisz innego sprzętu na rynku to taki kupuj, na taki łów...i przestań szydzić z tych którzy wśród ogromu podłego chrustu próbują znaleźć coś przyzwoitego, a nie raz okazało się, że da się znaleźć...

Ciągle wyśmiewasz "Polską Szkołę Spinningu" - a ta mnie i na pewno nie tylko mnie wiele nauczyła, dała połowić fajne rybki...i nawet z wykorzystaniem prostych metod, niedrogiego sprzętu, a w tym wklejanek.

...Zawsze kreujesz się na Mistrza sztuki wędkarstwa, na naczelnego komentatora świata wędkarstwa...a jak zdradziła Twoja "Grecka Tragedia" - używałeś narzędzia które Mistrzom nie powinno być potrzebne... ;)

#203 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 23 sierpień 2017 - 22:25

Z pewnego rodzaju niewielką konsternacją wykpiwam co bardziej idiotyczne schematy wyznawców PSS :) Ale jeszcze większą konsternację wywołuje we mnie fakt, że te bzdury to jedyna dostępna, prawda objawiona..

Kompleksy odstaw. Przecież nawet człowiek po pół wieku doświadczeń sprzętowych chętnie łyknąłby jakąś siarę do 100 pod sandacza. Albo wklejkę do opadu.. :D Ale się nie przyzna.. :)

#204 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów

Napisano 23 sierpień 2017 - 22:37

Ja kompleksów nie mam...bo po co ? A już na pewno  nie mam ich na punkcie wędek, kołowrotków czy ogólnie sprzętu wędkarskiego albo jego wartości.

Mówisz bzdury jedyną prawdą objawioną...na pewno łowienie sandaczy to nie tylko opad, jigowanie...dużo z forumowych Kolegów łowi te ryby na woblery, blachy, a na muchę też się da. Ale to co Ty nazywasz bzdurą to najprostszy sposób na złowienie sandacza na spinning.

Kto chce to szuka innych rozwiązań, a pod kątem wybranego rozwiązania dobiera sprzęt...

A z pytań Kolegi o wędkę...oraz z modeli o których wspominał to chodziło o poradę wędki pod to najprostsze łowienie sandaczy...może właśnie pod to "PSS" które mimo swojej prostoty i małych wymagań sprzętowych daje radochę z nadawania sandaczowych telegrafów i często z odpowiedzią adresata ;)

Nie wiem do jakich wędkarskich grzechów Ty się nie przyznajesz ale ja niczego nie ukrywam ;)

#205 OFFLINE   piszpunta

piszpunta

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:tomasz

Napisano 23 sierpień 2017 - 23:25

Z pewnego rodzaju niewielką konsternacją wykpiwam co bardziej idiotyczne schematy wyznawców PSS :) Ale jeszcze większą konsternację wywołuje we mnie fakt, że te bzdury to jedyna dostępna, prawda objawiona..

Kompleksy odstaw. Przecież nawet człowiek po pół wieku doświadczeń sprzętowych chętnie łyknąłby jakąś siarę do 100 pod sandacza. Albo wklejkę do opadu.. :D Ale się nie przyzna.. :)

Mam do ciebie pytanie: mam kij leszczynowy i kłębek sznurka, haczyk z gwoździa i kawałek piórka czy  taki sprzęt nada się na sandacza? Tylko nie  mów do mnie wierszem bo tego nie zdzierżę.

Ps. a propos wędki to zdecydowałem się na KONGER MAXIM KILLER 285 5-25g wklejanka oczywiście.

Użytkownik piszpunta edytował ten post 23 sierpień 2017 - 23:30

• Catrol lubi to

#206 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 24 sierpień 2017 - 06:01

Oczywiście nic nie mam przeciw chłopcom opadowcom mentalnie uformowanym przez legendarną ponoć pss, ulepioną z niczego przez szamanów prasy kolorowej - która jest dotąd naszą dumną, lokalną atrapą, wyposażonych hojnie w atrapy z aliexpress.. ani też przez leszczynowych arrywistów/prymitywistów.. :)

Cóż bym tu robił ?! :rolleyes:

Choć zupełnie inaczej widzę ścieżki rozwojowe fishingu, oraz bujność tego hobby.. niżby to wynikało z obrzydliwie zgodnego rycia w dnie tandetną "kosą pod sandacza".. :)   

#207 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów

Napisano 24 sierpień 2017 - 06:52

Sławek to może prostymi słowami poleć inny styl spinningu ukierunkowanego na połów sandacza i rzuć kilka pomysłów na skompletowanie zestawu...pewnie nie tylko ja chętnie poczytam :)

• starydrwal, WojtekCIN i piszpunta lubią to

#208 OFFLINE   Kamil_Olsztyn

Kamil_Olsztyn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 sierpień 2017 - 17:22

Poczytaj o amerykańskich metodach połowu Walleye. Połowa z nich za kilka lat będzie tutaj popularna :)

#209 OFFLINE   kubazmech

kubazmech

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • Imię:Kuba

Napisano 24 sierpień 2017 - 18:38

Po czym wnosisz?

#210 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 24 sierpień 2017 - 18:47

Karolu - w żadnym wypadku nie wspomogę nikogo łatwą i szybką podpowiedzią, albowiem automatycznie postawiłbym pod znakiem zapytania bystrość umysłu, kreatywność i samodzielność oczekujących. Jestem wprawdzie notorycznym obertrollem.. ale z klasycznymi  zasadami.. :)

Co prawda po dwudziestu paru latach wyjątkowo masowo uprawianej, tępogłowej monokultury sandaczowej,  zmiana wektora byłaby odświeżająca.. :)

#211 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 24 sierpień 2017 - 18:53

Zgadzam sie calkowicie z ostatnim zdaniem.

#212 OFFLINE   Catrol

Catrol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 607 postów

Napisano 24 sierpień 2017 - 19:40

Może ludzie podchwycą coś innego...wiem, że w "Jułesej" łowią sandacze zupełnie inaczej niż My w Polsce...ale może klimat powoduje inne nawyki u tych ryb ? :)

Nie wiem, nie byłem tam nie łowiłem.

Może i ja popróbuję czegoś innego niż guma + główka jigowa wielkości kuli do czarnoprochowca ;)

Ale typowe łowienie z opadu nigdy nie wywoła u mnie odrazy...w tej prostocie jest to co lubię - minimum sprzętu, a często najwięcej frajdy :D

Z kananu tego co nazywasz "PSS" wyrzuciłem boczny trok zupełnie - za mało pracy trzeba w to włożyć, za mało w tym sportu i polotu.

A "nowinki" jaką był swojego czasu "Drop-shot" nie przyjąłem zupełnie ;)

#213 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 24 sierpień 2017 - 19:49

To może Carolina rig? Ja ostatnio o tym często myślę w kontekście wiślanego łowienia sandaczy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#214 OFFLINE   piszpunta

piszpunta

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • Lokalizacjawarszawa

Napisano 24 sierpień 2017 - 20:54

Karolu - w żadnym wypadku nie wspomogę nikogo łatwą i szybką podpowiedzią, albowiem automatycznie postawiłbym pod znakiem zapytania bystrość umysłu, kreatywność i samodzielność oczekujących. Jestem wprawdzie notorycznym obertrollem.. ale z klasycznymi  zasadami.. :)

Co prawda po dwudziestu paru latach wyjątkowo masowo uprawianej, tępogłowej monokultury sandaczowej,  zmiana wektora byłaby odświeżająca.. :)

Na codzień też mówisz tak elokwentnie? Brzmisz jak milicjant.
  • czebaczek1 lubi to

#215 OFFLINE   michal00kn

michal00kn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 202 postów
  • Lokalizacjawlkp/kp
  • Imię:Michał

Napisano 26 sierpień 2017 - 17:54

Poczytaj o amerykańskich metodach połowu Walleye. Połowa z nich za kilka lat będzie tutaj popularna :)

Oświeć mnie tymi nowymi metodami...
Kolego to nie są czasy gdzie o technikach można było poczytać tylko w kolorowych czasopismach, a jak wpadła w ręce gazetka czy katalog zagraniczny to się przeglądało kilkanaście razy i leciał z rąk do rąk nierzadko przez połowę województwa.
  • kubazmech lubi to

#216 OFFLINE   Kamil_Olsztyn

Kamil_Olsztyn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 28 sierpień 2017 - 21:49

Nie słyszałem by google kogoś pogryzło.

Np:

- shaky head,
- slip'n'rig,

Czy metody pod konkretne rodzaje przynęt takie jak:

- tubes,
- sling blade,
- worm / leech.

Reszty poszukaj sam, jest to wyczerpująco opisywane na forach za wielką wodą. Nie wszystko musi być podane na tacy.

#217 OFFLINE   michal00kn

michal00kn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 202 postów
  • Lokalizacjawlkp/kp
  • Imię:Michał

Napisano 28 sierpień 2017 - 22:27

Nie słyszałem by google kogoś pogryzło.
Np:
- shaky head,
- slip'n'rig,
Czy metody pod konkretne rodzaje przynęt takie jak:
- tubes,
- sling blade,
- worm / leech.
Reszty poszukaj sam, jest to wyczerpująco opisywane na forach za wielką wodą. Nie wszystko musi być podane na tacy.

To o czym piszesz jest starsze od niejednego forumowicze.
Czy nazwiemy slip n rig czy modyfikacjami carolina/texas rig to u nas to było stosowane lata temu do przynęt którymi nie dało się rzucić na satysfakcjonujące odległości, choćby ze względu na wagę.
Przynętę typu "tubes" to kupowaliśmy przynajmniej 15 lat temu w tzw telezakupach. Dokładnie nie wiem kiedy ale jeszcze nie było wiadomości "sms"

Użytkownik michal00kn edytował ten post 28 sierpień 2017 - 22:30

#218 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 29 sierpień 2017 - 05:12

Uprzejmie więc podpowiadam nie tylko prymitywnemu, nie tylko lingwistycznie, niegramotnemu również werbalnie i mentalnie piszpuncie z przodującej umysłowo ludności stolicy, że sandacze większość czasu polują w toni.. :)

Może czytelniej byłoby dużymi literami ? :)

Sławku, kolejny raz obrażasz innych użytkowników nie ma na to zgody i kończy się to kolejnym ostrzeżeniem.

Użytkownik milupa edytował ten post 30 sierpień 2017 - 07:56

• WojtekCIN lubi to

#219 OFFLINE   piszpunta

piszpunta

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • Lokalizacjawarszawa

Napisano 29 sierpień 2017 - 13:36

Uprzejmie więc podpowiadam nie tylko prymitywnemu, nie tylko lingwistycznie, niegramotnemu również werbalnie i mentalnie piszpuncie z przodującej umysłowo ludności stolicy, że sandacze większość czasu polują w toni.. :)

Może czytelniej byłoby dużymi literami ? :)

Elokwentny Sławku ja w ogóle nie chcę rozmawiać na temat twoich technik połowu, napisałem tutaj a propos kupna wędki. Wędkuj sobie jak chcesz i daj innym wędkować jak chcą nie szydząc z nich.

Wędka zakupiona. miał być konger maxim killer lecz niestety ostatnia sztuka na magazynie okazała się być uszkodzona. Zamówiłem DAIWA MEGAFORCE JIGGER 280 / 4-20G

#220 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 29 sierpień 2017 - 19:18

No coś takiego!? Jak chcą.. :D Chyba raczej jak ich do opadu przyuczyli..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych