Friko Opublikowano 22 Maja 2006 Opublikowano 22 Maja 2006 Drodzy Jerkbaitowicze, Nenufary i inna wodna roslinnosc zaczyna juz wygladac na powierzchnie wody, i niedlugo pokryje znaczne połacie naszych jeziorek i starorzeczy. Wiadomo że w tym zielsku, w cieniu liśći grążeli, łodyg rdestnicy, osoki, moczarki będą czaić się niedługo szczupaki i okonie.Mam do Was pytanie, i zapraszam do dyskusji na temat, jak dobieracie się do rybek w takich warunkach? W szczególności, jakie antyzaczepowe rozwiązania stosujecie [kiedyś np. czytałem gdzieś o wędkrzu który wsadzał woblera w prezerwatywe, i tak rzucał, i chyba nie był to żart]. Może ktoś z Was ma doświadcznia np. w łowieniu na nieobciążone imitacje rosówek i innych robali z hakami wbitymi w korpus, albo np. na tzw. carolina rig czy texas rig. Zapraszam do wymiany wiedzy! Pozdrawiam
Kuba Opublikowano 22 Maja 2006 Opublikowano 22 Maja 2006 Jezeli juz mam lowic w zielsku, to nauczony przez Esox_PW uzywam zabki Manns'a, takiej bialo-zielono-czarniawej, duzej. Bez systemu antyzaczepowego.Czasem stosuje tez poppera Rapali (nie Salmo!), ale mniej chetnie, bo kotwice sie bardziej czepiaja.No i mocne wedzisko z mocna linka, zeby wyrwac towarzystwo jakby co (na szczescie to nie sa nadebrzanskie lasy).
blacharz Opublikowano 22 Maja 2006 Opublikowano 22 Maja 2006 łowienie w taich miejscach jest trudn, ze względu na ciągłe chwytanie kotwiczkami roślinnościuwielbiam łowić w takich miescach, głównie ze względu na widowiskowe ataki ryb, jak również, ze większość wędkarzy z daleka omija takie miejscaw tym roku zaczęłem stosować żabkę (jak na zdjeciu), która już sie sprawdziła, a to dopiero początek sezonupozdrawiam
Friko Opublikowano 22 Maja 2006 Autor Opublikowano 22 Maja 2006 No i świetnie. @Blacharz uchwyciles to co wlasnie mialem na mysli, ze wiekszosc wedkarzy omija takiej mijsca z koniecznosci. Cos wiecej o tej zabce mozesz napisac? Producent, rozmiar, waga, technika prowadzenia. @KubaJakas fotke tej zabki wrzucisz? Przyznam ze przynety powierzchniowe to i moja ulubiona od niedawna broń na zarosniete wody, z tym ze raczej nie poppery ale przynety slizgajace sie po powierzchni w stylu walk the dog takie jak Salmo Maas Marauder jr czy Rapala Skitter Walk. Wczesniej dobrze sprawdzaky sie obrotówki, zwlaszcza te z wiekszymi skrzydelkami. Taka obrotowa prowadzona tuz pod powierzchnia wody potrafi rozbic skrzydelkiem czesc zielska przed sobą. Przynęty te mają jeden mankament - dają się prowadzić jeżeli jest choć trochę wody nad roślinnością albo większe korytarze pomiędzy roślinami. Mnie interesuje natomiast czy próbowaliści łowić pod kożuchem np. grążeli (pod kożuchem z rzęsy chyba raczej nie jest to mozliwe bo ona oblepia wszystko to co chce pod nią zanurkować) Pozdrawiam
Friko Opublikowano 22 Maja 2006 Autor Opublikowano 22 Maja 2006 Jeszcze trochę fotek, może pomogą rozwiązać języki
Friko Opublikowano 22 Maja 2006 Autor Opublikowano 22 Maja 2006 Jeszcze para fotek, w tym sezonie zaczalem stosowac, na razie bez efektow ale w opadzie pracuje naprawde rewelacyjnie, i szybko wychodzi do powierzchni przy ściaganiu - zamierzam dać co najmniej kilka szans tej przynecie:
Kuba Opublikowano 22 Maja 2006 Opublikowano 22 Maja 2006 @KubaJakas fotke tej zabki wrzucisz?Jak do domu wróce, to kto wie?
blacharz Opublikowano 22 Maja 2006 Opublikowano 22 Maja 2006 Frikożaby, które uzywam są firmy Snag Proof (chyba dobrze podałem )długości żabek to 5 cm (7 gram) i 7 cm (14 gram)dopiero uczę sie ich prowadzeniaale główniedośc wolne pociągnięcia, ok 30-50 cmżaba jest całkowicie bezzaczepowa, można ją przeciągac po gęstych grążelach, wciągać na grążele żaby są pływające, ale po pewnym czasie nabierają wody i stają się wolno tonące, można zawsze wydusić z nich wodę aby pływały niestety nie wiem, czy te przynety dostępne są w Polsce, chyba tylko za wielką wodą, a tam wybór wielkości, kszałtów i kolorów jest spory
Friko Opublikowano 23 Maja 2006 Autor Opublikowano 23 Maja 2006 A, znalazłem je oczywiście, tu: http://www.basspro.com/servlet/catalog.TextId?hvarTextId=150 00&hvarDept=100&hvarEvent=&hvarClassCode=7&h varSubCode=8&hvarTarget=browse
Friko Opublikowano 23 Maja 2006 Autor Opublikowano 23 Maja 2006 A sprzedają jeszcze soczystą myszkę :
Thymallus Opublikowano 23 Maja 2006 Opublikowano 23 Maja 2006 osobiście używam takiej myszy. Jest jak żywa. nawet macha okonkiem.
Friko Opublikowano 23 Maja 2006 Autor Opublikowano 23 Maja 2006 I jak efekty? Czy nasze szczupaki lubią myszki tak jak amerykańskie bassy?
phalacrocorax Opublikowano 23 Maja 2006 Opublikowano 23 Maja 2006 A może coś takiego http://www.cabelas.com/cabelas/en/content/Pod/03/12/86/p031286sq01.jpg
Kuba Opublikowano 23 Maja 2006 Opublikowano 23 Maja 2006 Kubuś, cytują Cię w gazetach .Nie wiedzialem, ze gazety sa zainteresowane zabkami Manns'a
Friko Opublikowano 23 Maja 2006 Autor Opublikowano 23 Maja 2006 @Phala, to by chyba nie było zbyt antyzaczpowe jak patrze na te dwie kotwiczki. Ale poza tym
phalacrocorax Opublikowano 23 Maja 2006 Opublikowano 23 Maja 2006 Zawsze można zdjąć kotwice i łowić supersportowo nie kalecząc ryb
Friko Opublikowano 24 Maja 2006 Autor Opublikowano 24 Maja 2006 A może ktoś próbował już coś w tym stylu: U nas w sklepach są w sprzedaży gumy assassin które można zbroić w podobny sposób, Remek miał to wypróbować na szkierach - ciekawe tylko czy mu się (będzie) chciało skoro tak dobrze briorą
pitt Opublikowano 24 Maja 2006 Opublikowano 24 Maja 2006 no wlasnie dla mnie lowienie w zielsku kojarzy sie z lowieniem albo w trzycianach albo pomiedzy wodorostami,jezeli trzciny to praktycznie nie ma nic lepszego niz spinnerbaity, te zabawki wogole sie nie zahaczaja i sa skuteczne na wszystkie drapieznikijezeli prawdziwe zielsko, to praktycznie tylko sofjerki na hakach typu offset, zamocowane texposed czyli weedless, tak zamontowane przynety nie zbieraja prktycznie zielska i sa bardzo skuteczne; problem w montazu polega na tym, ze zielsko zniwuja agrafki, sa praktycznie tylko dwa wyjscia:hak montujemy bezposredniu do przyponu ze stali uzywajac jak najcienszego przyponu i bardzo dokladnego oplotuto samo tylko z hard mono lub fluorocarbonem, tu nalezy zwrocic szczegolna uwage na wezel, bo nieodpowiedni wezel, przy tej grubosci materialu, bedzie zbieral tyle samo zielska co agrafkajest jeden taki sprytny wezelek - canoneman knot, mozna go znalesc na www.addictivefishing.com odradazam stosowania texas- i carolinarigs w duzym zielsku, bo ciezarki zbieraja zielenine tak samo jak agrafki, sa inne metody obciazania zestawu tak, aby nie urzadzac zniw co do zabek, to uwazam, ze nie ma nic lepszego niz sizimic relaxa i nowej serii mannsa hardnose - obydwa warianty montuje na haki offset
Friko Opublikowano 24 Maja 2006 Autor Opublikowano 24 Maja 2006 sofjerki na hakach typu offset, zamocowane texposed czyli weedless, tak zamontowane przynety nie zbieraja prktycznie zielska i sa bardzo skuteczne;(...)odradazam stosowania texas- i carolinarigs w duzym zielsku, bo ciezarki zbieraja zielenine tak samo jak agrafki, sa inne metody obciazania zestawu tak, aby nie urzadzac zniw(...)co do zabek, to uwazam, ze nie ma nic lepszego niz sizimic relaxa i nowej serii mannsa hardnose - obydwa warianty montuje na haki offset @Pittpowiem tak: fotki, fotki, fotki - pliiiiiz jestem wzrokowcem A co do mocowania - mozeby tak wiazac po prostu do plecionki? To sa stosunkowo dlugie przynety wiec szansa ze szczupak zażre je tak zeby połknąć nie jest taka duża - myślę tu głównie o rosówkach, w przypadku softjerkow - mam nadzieje ze co i jak zobacze na zdjeciach Pozdrawiam
pitt Opublikowano 24 Maja 2006 Opublikowano 24 Maja 2006 fotki po dlugim weekendzie, nie bede mial czasu
marek_k84 Opublikowano 25 Maja 2006 Opublikowano 25 Maja 2006 Kubuś, cytują Cię w gazetach .Nie wiedzialem, ze gazety sa zainteresowane zabkami Manns'a niekoniecznie to na okoliczność wypowiedzi o % w reklamach farmaceutyków było
pitt Opublikowano 30 Maja 2006 Opublikowano 30 Maja 2006 obiecane fotki przesuwamy go az do kolanka, potem odwracamy i wbijamy pomiedzy platy brzuszne wabika cdn
Rekomendowane odpowiedzi