Jump to content

Recommended Posts

Posted

Szanowni koledzy

Od jakiegoś czasu przymierzam się do wykonania profesjonalnych i full funkcjonalnych sanek wędkarskich do wędkowania podlodowego.

Z racji tego, że produkuję pewną grupę wyrobów w branży drzewnej, posiadam przez to możliwości do wyprodukowania takiego cacka.

Pewnie niewielu z Was tu goszczących uprawia tą formę wędkowania, ale ja uprawiam i chętnie posłuchał bym rad innych wędkarzy co by chcieli w takich saneczkach mieć i co usprawniło by im taka formę spędzania wolnego czasu.

Tak jak w przypadku pychówki drewnianej którą zrobiłem dla kolegi wędkującego na Bugu tak i w tym potrzebuję informacji od samych zainteresowanych.

Do tej pory udało się mi zebrać na tyle dużo szkiców, planów, zdjęć, i innych informacji, że pozostaje jeszcze jedno - najważniejsze..........!!!! zapytać przyszłych użytkowników na forum.

Proszę się nie rozpisywać na tematy związane z konstrukcją tzn. że wysokość taka długość taka a szerokość taka, ponieważ to wszystko zależy od tego co Wy wędkarze chcielibyście pomieścić w takim cudeńku.

Pod uwagę brane są już rady kolegów zarówno z Polski, Rosji i Skandynawii

-miejsce na świder (zwykły i spalinowy), lub i pierzchnię
-miejsce na wędki i inne akcesoria
-miejsce na termos
-miejsce na zanęty, przynęty
-miejsce na złowione ryby,
-miejsce na parawan chroniący przed wiatrem (Chowany jednym ruchem),
-miejsce na echosondę (akumulator w komorze ocieplanej)
-miejsce na linę asekuracyjną,
-miejsce na namiot
-specjalna półeczka do postawienia na niej stóp celem odizolowania od lodu-składana
-płozy najlepiej składane na czas transportu,

Proszę o więcej rad, spostrzeżeń i wszelkich uwag.

Poniżej przedstawiam kilka fotek, spośród blisko 180 które udało mi się zdobyć w różny sposób.

post-4381-1348915024,4649_thumb.jpg

post-4381-1348915024,7366_thumb.jpg

Posted

Fakt saneczki są fajne ale czy funkcjonalne???

Z tego co widzę, bardzo sportowe, ograniczające się do minimum.

• 11 months later...
Posted

Lodówka turystyczna np. taka:

http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-gio-style-28l-na-wklad y-termos-i2010691347.html

Mam podobną i śmiało można na niej siadać. A poza tym ochotka dłużej sobie pożyje.

Do tego jakieś płozy ze starych sanek lub nart. W lodówce można łatwo umieścić jakieś przegrody, a z boku uchwyty na świder/pierzchnię.

Nie znam się , ale może to jest pomysł.

• 4 years later...
Posted

Chciałbym poznać Wasze sposoby na optymalne zagospodarowanie sanek na podlodowe wyprawy. Miło byłoby popatrzeć na zdjęcia konkretnych przykładów mocowań skrzynek, siedzisk, świdra etc.

Zapraszam do udziału w dyskusji.

Posted

wpisz w google ice fishing sledge lub sweden ice fishing sledge i wybierz grafikę, trochę będzie tych rozwiązań, co oczywiście nie umniejsza pomysłowości kolegów z forum

Posted

Wczoraj kupiłem głębsze-220 mm.Ja łowię jedynie na mormyszki i blaszki,więc nie mam dużo maneli.Najczęściej świder,siedisko i ew.echosonda leżały bez dodatkowych zabezpieczeń.Czasami spinałem takimi gumami z haczykami do mocowania na bagażnik do rowera.I to wszystko.

Posted

A te wasze sanki to jakieś speszal wędkarskie czy zwykłe dziecinne, gdzie je można kupić bo szukam po alledrogo i nie mogę takich znalezc...

• 2 weeks later...
Posted

Dobry temat .Podpinam sie pod prosbe założyciela watku ,mnie interesuja rozwiazania  mocowania    echosondy ,jakie macie praktyczne patenty na optymalne zamocowanie monitora,akumulatora , przetwornika tak by było praktycznie i trwale ,Echosonda 7 cali .

Będę budoweal skrzynke ze sklejki na starych nartach bo jakos te sanie czarne do mnie nie przemawiają ,wydaje mi sie ze gdy  sie posadzi swoje 4 litery ,a pomiedzy lodem a spodem sanek  bedzie zmarznięta gruda lodu to może cos pęknąć

Posted

wydaje mi sie ze gdy  sie posadzi swoje 4 litery ,a pomiedzy lodem a spodem sanek  bedzie zmarznięta gruda lodu to może cos pęknąć

ja zabieram przetestowany już przeze mnie taborecik, niewiele waży, a po złożeniu zajmuje niewiele miejsca, tak więc na sankach ma zagwarantowane miejsce

http://perinterior.pl/wp-content/uploads/2015/10/53.jpg

Posted

Dobry temat .Podpinam sie pod prosbe założyciela watku ,mnie interesuja rozwiazania  mocowania    echosondy ,jakie macie praktyczne patenty na optymalne zamocowanie monitora,akumulatora , przetwornika tak by było praktycznie i trwale ,Echosonda 7 cali .

Będę budoweal skrzynke ze sklejki na starych nartach bo jakos te sanie czarne do mnie nie przemawiają ,wydaje mi sie ze gdy  sie posadzi swoje 4 litery ,a pomiedzy lodem a spodem sanek  bedzie zmarznięta gruda lodu to może cos pęknąć

Nie polecam trwałych montaży echa na sankach. Torba -cover jest lepsza, nie musisz za każdym razem hałasować obławiając dziury - sanki wbrew pozorom hałasują na bezśnieżnym lodzie.

Sanki niezbyt służą do siedzenia, zwykły stołek X wystarczy, byle wysoki. Zabiera mało miejsca po złożeniu i łatwo go przenieść. Sam używam czegoś zupełnie innego, bloku stryropianowego okręconego folią stretch, przytroczonego do pasa linką ok. 120cm. Ciepłe to i lekkie, masz wolną rękę na świder i w druga wędkę. .Poza tym w razie W nie utoniesz. Jedyna wada to gabaryt w bagażniku no i głupawe uśmiechy ludzi nie wiedzących o co chodzi.

• Like 1
  • 1 year later...
Posted

Witam,

poszukuję wytwórców lub producenta sanek na płozach wraz z przymocowanym pudłem na asortyment pełniącym równocześnie funkcje siedziska. Widziałem parę razy coś takiego u innych osób ale nie mogę czegoś takiego znaleźć a uważam, że to super sprawa. Sam mam sanki zwykłe jednak siedzenie muszę osobno nosić itd. Dziękuję i pozdrawiam!

Posted

Nie polecam trwałych montaży echa na sankach. Torba -cover jest lepsza, nie musisz za każdym razem hałasować obławiając dziury - sanki wbrew pozorom hałasują na bezśnieżnym lodzie.

Sanki niezbyt służą do siedzenia, zwykły stołek X wystarczy, byle wysoki. Zabiera mało miejsca po złożeniu i łatwo go przenieść. Sam używam czegoś zupełnie innego, bloku stryropianowego okręconego folią stretch, przytroczonego do pasa linką ok. 120cm. Ciepłe to i lekkie, masz wolną rękę na świder i w druga wędkę. .Poza tym w razie W nie utoniesz. Jedyna wada to gabaryt w bagażniku no i głupawe uśmiechy ludzi nie wiedzących o co chodzi.

Ja na zeszły weekend miałem podobny patent. 2 arkusze styropianu połączone taśmą, podwyższenie instalujemy koło dziurki, na tym krzesełko i przyjemne ciepełko podczas łowienia od styropianu. Niebo a ziemia w porównaniu z siedzeniem bezpośrednio na lodzie :)