Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam pytanie do użytkowników pontonów jakich rolek kotwicznych używacie? W necie znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/rolka-kotwiczna-rolka-do-kotwicy-i13889896 60.html wydaje się dobrym rozwiązaniem bo można ją przykleić w dowolnym miejscu lub coś takiego: http://allegro.pl/kluza-rolka-kotwiczna-i1394364283.html w tym przypadku montaż chyba tylko wyłącznie do uchwytów. Jak myślicie, która będzie lepsza?
Posted
Ta pierwsza jest delikatna ale na pewno da się zamocować w pontonie ta druga trwałością materiałów przeżyje ponton tylko jak ją umiejscowić?
Posted

Szkoda że mała fotka ale rozwiązanie jest dobre...teraz chyba każdy większy ponton ma uchwyt z przodu do przenoszenia...

Jeśli masz jak zamontować to weź tą mocniejszą rolkę z metalu...

• Like 1
Posted

Używałem cały sezon tej pierwszej plastikowej za 40 pln i uważam,że nie ma co kombinować z tą metalową, bo:

1) przyklejona na kilka warstw kleju z zestawu naprawczego trzyma się bardzo mocno i działa jak należy w zestawie z knagą na ławeczce

2) Wiem z doświadczenia użytkowników tych metalowych,że jest trochę problem ze składaniem pontonu - trzeba owijać rolkę szmatką,żeby nie przecierała pontonu (chyba,że nie skladasz pontonu)

Z tą chińszczyzną może być tylko mały problem przy np. Buschu bo nie można chyba jej umiejscowić powyżej najwiekszej wypukłości pontonu tylko trzeba trochę niżej. U mnie w Promarine jest powyżej i siedziąc na tylnej ławeczce wygodnie operuje kotwą i o nic nie ociera.

• 2 weeks later...
Posted
Ma ktoś lepsze fotki jak to zainstalować na pontonie lub może opisać i zrobić dokładne foto krok po kroku...
Posted

Ma ktoś lepsze fotki jak to zainstalować na pontonie lub może opisać i zrobić dokładne foto krok po kroku...

Mnie też interesuje ten temat bo z kotwiczeniem i spuszczaniem tego mam jednak mały problem.

• 2 weeks later...
Posted
Niestety nie i chyba będę musiał zadzwonić bezpośrednio do Tokarex się zapytać bo faktycznie mały problem jest z wciąganiem. De facto używam do tego nieodpowiedniego sznurka ale na bezrybiu i rak ryba
Posted
Na All...są takie małe tylko do klejenia i ie będą one wystawać za bardzo poza obrys pontonu a to musi właśnie wystawać sporo.
Posted

Dokładnie znam je ale cena mnie powala z nóg!

Powalać powala ale może okażą się dobre?? Może zgłosi się ktoś kto ma takie i coś o nich powie?

Posted

Jezeli to urzadzenie jest skonstruowane w ten sposob jak te ponizej (z mozliwoscia blokowania liny-brak koniecznosci blokowania konca liny):

sposob1

sposob2

...to bedzie to warte tych sporych pieniedzy (zwazywszy, ze bedzie tak naprawde jedynym niekonfliktowym sposobem mocowania)

Gumo

Posted

Jezeli to urzadzenie jest skonstruowane w ten sposob jak te ponizej (z mozliwoscia blokowania liny-brak koniecznosci blokowania konca liny):

sposob1

sposob2

...to bedzie to warte tych sporych pieniedzy (zwazywszy, ze bedzie tak naprawde jedynym niekonfliktowym sposobem mocowania)

Gumo

Zadzwonię do Tokarexu zapytać czy tak rzeczywiście jest i jak jest kupie.

Posted
Artur w takim razie musisz po zakupie szybko to zainstalować i zdać obszerną relację słowną plus foto co do tej rolki oraz jej przydatności.